ΓΛΥΚΟ

Αμαρυλλίς, το ζαχαροπλαστείο που έχει μεγαλώσει τρεις γενιές Πειραιωτών

To πιο παλιό ζαχαροπλαστείο του Πειραιά, δεν είναι άδικα ένα από τα πιο φημισμένα των νοτίων προαστίων. Το Nou-Pou.gr τρύπωσε στο «Αμαρυλλίς» για να δει από πού πηγάζει η τόση γλύκα του.

Εδώ και 46 χρόνια το «Αμαρυλλίς» έχει συνδέσει το όνομά του με την ποιότητα στο γλυκό. Μια οικογενειακή επιχείρηση που, 365 μέρες τον χρόνο, είναι εκεί, στην οδό Αφεντούλη (αριθμός 8), για να προσφέρει στον κόσμο ό,τι πιο φρέσκο έχει μόλις ετοιμάσει στο εργαστήριο που βρίσκεται μέσα στο ζαχαροπλαστείο. Η κυρία Τασία Αγαλοπούλου με το γιο της Γιώργο, κρατούν την γλυκιά παράδοση εδώ και χρόνια.

Πίσω στο 70. Όταν ο παππούς του Γιώργου – ο οποίος τότε έφτιαχνε βιτρίνες για ψυγεία- σκέφτηκε πως θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να άνοιγε ένα ζαχαροπλαστείο με ένα όνομα, που, από μόνο του, να βγάζει κάτι γλυκό. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Αμαρυλλίς».

Έχοντας σπουδάσει Εμπορία και Διαφήμιση, ο Γιώργος συνειδητοποίησε γύρω στο 2000 ότι όλοι οι δρόμοι τον οδηγούσαν στο να ασχοληθεί ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση. «Σκέφτηκα πως από την στιγμή που έχουμε εδώ το διαμάντι, ήταν κρίμα να το αφήσω».

«Όλα τα πράγματα που είναι στο μαγαζί -εκτός από κάποιες βέλγικες σοκολάτες- είναι δικά μας. Τα παρασκευάζουμε όλα στο εργαστήριο μας»

Κόντρα στα μοντέρνα μαγαζιά που έχουν κατακλύσει όλες τις γωνιές της Αθήνας, το «Αμαρυλλίς» θέλησε να μείνει κλασικό. «Θέλαμε ένα μαγαζί που είτε μπεις τώρα, είτε σε 50 χρόνια, να έχει τον ίδιο χαρακτήρα, την ίδια ποιότητα».

Στο κομμάτι των συνταγών, έχουν κρατήσει πολλές παραδοσιακές, όπως τη σεράνο, ή τη «γλώσσα της πεθεράς» (σφολιάτα με κρέμα, κανέλα και σαντιγί), όμως είναι φανατικοί και των γαλλικών εκτελέσεων.

«Μας αρέσει να παίζουμε με τις γεύσεις, παίρνοντας έμπνευση από τη γαλλική ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιούμε πολύ την τεχνική ‘Κουλί’. Φαντάσου σε μια τούρτα ένα κομμάτι σκληρής σοκολάτας, ένα κομμάτι brownies, ή αφράτο κέικ. Κάτι διαφορετικό δηλαδή μέσα στο γλυκό».

 

Δες τον πιο απολαυστικό οδηγό γλυκών, φτιαγμένο από τα χεράκια του Nou-Pou.gr

 

Ποια είναι όμως τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του Αμαρυλλίς που φεύγουν με το κιλό; Το προφιτερόλ, η τούρτα cookies αλλά και οι πάστες cookies, τα αμυγδαλωτά, η μους πορτοκάλι, το μιλφέιγ, αλλά και το παστάκι τυλιχτό με μους, είναι από τα best seller.

Αν πάντως δοκιμάσεις μια φορά τους γλυκούς πειρασμούς του «Αμαρυλλίς», το πιο πιθανό είναι να εθιστείς. Αρκεί να σκεφτείς ότι έρχονται μαμάδες και ζητούν να στείλουν πακέτο στο παιδί τους που σπουδάζει… Αγγλία. Το ζαχαροπλαστείο αναλαμβάνει να γλυκάνει τον παραλήπτη, ακόμη κι αν είναι εκτός συνόρων. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στα παιδικά γλυκά, μιας και οι τούρτες με ζαχαρόπαστα αλλά και τα χειροποίητα αυγά για το Πάσχα στα πιο τρελά σχήματα είναι ανάρπαστα.

«Το μικρόβιο είναι κληρονομικό! Ο γιος μου έχει τρέλα με τη μαγειρική. Είναι πέντε χρόνων όμως ήδη δηλώνει παντού: ‘Εγώ θα γίνω ζαχαροπλάστης’»

Για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους πάντως, υπάρχουν και κάποια πιο ελαφριά γλυκά στα οποία χρησιμοποιείται μαλτιτόλη, κάτι σαν τη στέβια, απλά πιο εξελιγμένη. 0% ζάχαρη και λιγότερα λιπαρά για απόλαυση χωρίς τύψεις.

Όταν μιλάμε πάντως για ένα ζαχαροπλαστείο που έχει καταφέρει να επιβιώσει σχεδόν μισό αιώνα, σίγουρα υπάρχουν και κάποια μυστικά «επιτυχίας».

«Κάνουμε μια κρέμα μουσελίν. Είναι ουσιαστικά μια κρέμα σε μους, απλά πιο σφιχτή, πιο αφράτη. Αυτή μπαίνει σε γλυκά όπως τούρτες και πάστες και εκτοξεύει τη γεύση».

Όπως παραδέχεται ο Γιώργος, το εργαστήριό τους είναι γεμάτο αγνά υλικά. Αλεύρι, φρέσκα αυγά, ζάχαρη, λεμόνι και ό,τι χρειάζεται για να φτιάξουν από ζύμη, μέχρι κρέμα και φύλλο. Καθημερινά. «Στο Αμαρυλλίς ήμασταν και είμαστε αντίθετοι στη λογική του ‘έτοιμου’. Σε εμάς όλα γίνονται με το χέρι, εκτελούμε δικές μας συνταγές».

«Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση, δεν υπάρχει τίποτα το απρόσωπο εδώ. Ο κόσμος ξέρει ότι θα πάει στον Γιώργο και την κυρία Τασία, οι οποίοι εδώ και χρόνια, καθημερινά είναι πίσω από τις πόρτες του Αμαρυλλίς. Θα πάρουν ό,τι θέλουν, όταν το θέλουν, όπως το θέλουν!»

Πώς μπορείς όμως να φτιάχνεις τόσο καλά γλυκά, αν δεν σ’αρέσουν κι εσένα εξίσου; Στην περίπτωση του Γιώργου, μιλάμε για απόλυτο έρωτα.

«Μπορώ να ζω μόνο με γλυκό. Για να φάω ‘εδώ και τώρα’ γλυκό έχω κάνει τα χειρότερα. Έχω κάνει το γύρο της Μυκόνου μέσα στον αέρα με μηχανάκι, δυο η ώρα τη νύχτα για να βρω μια μπάλα παγωτού!»

Όπως παραδέχεται, του αρέσει να εξελίσσεται και να μαθαίνει νέες τάσεις, είτε μέσα από το internet, είτε και από τα ταξίδια που κάνει ανά καιρούς. «Η ζαχαροπλαστική, δεν τελειώνει ποτέ». Και αυτό για το Αμαρυλλίς, είναι η μεγαλύτερη και η πιο γλυκιά πρόκληση…

Info: Αμαρυλλίς, Αφεντούλη 8, τηλ. 210 4518144, 210-4515640, Πειραιάς, Facebook Page