ΓΛΥΚΟ

Φρέσκο Ιταλικό τζελάτο από τον τόπο του

Δεν χρειάζεται να πας μέχρι την Ιταλία για να γευτείς αυθεντικό ιταλικό παγωτό. Ήρθε το Choco Latte Milano σε σένα. 

Αν ποτέ μου έθεταν την ερώτηση που θα ήθελα να γεννηθώ εκτός της Ελλάδας, νομίζω πως η απάντηση θα έβγαινε από το στόμα μου πιο γρήγορα και από φθινοπωρινό φτέρνισμα. Στην Bella Italia! Όσοι στοιχημάτισαν τη Γαλλία, τα ρέστα μου. Οι λόγοι είναι πολλοί και εύκολοι να τους φανταστείς. Αλλά θα πω έναν από τους βασικότερους. Το ΦΑΓΗΤΟ. Για να μη μακρυγορώ και με πιάσει καμιά ληγούρα ώρα που είναι, θα πω πως θα μπορούσε στην κυριολεξία το καθημερινό διατροφικό μου πρόγραμμα να αποτελείται από μακαρονάδες (pasta όπως λένε και οι Italiani) και ιταλικά παγωτά. Κάθε μέρα. Χειμώνα καλοκαίρι. Μεσημέρι βράδυ. Το παγωτό δε, μπορώ να το τρώω και για δεκατιανό, κολατσιό και πάει λέγοντας. Αγαπητοί διατροφολόγοι, μην εξάπτεστε, θα γεράσετε γρήγορα. Μόνο αυτή την παρασπονδία κάνω σε αυτή τη ζωή, συγχωρήστε με. 

Ωστόσο, πόσες φορές να πεταχτώ η εργαζόμενη στην Ιταλία για να απολαύσω το αγαπημένο μου αυθεντικό ιταλικό παγωτό; Ακόμη και με τις φιλότιμες οικονομικές προσφορές της Ryanair (όποιος δεν πήγε Ρώμη φέτος να σηκώσει το χέρι) Αθήνα-Κολιάτσου δεν γίνεται η απόσταση, ιδίως όταν θες να φας παγωτό τώρα αμέσως. Μπορείς τώρα να καταλάβεις επακριβώς τον ενθουσιασμό μου όταν ανακάλυψα το Choco Latte Milano, το αυθεντικό Ιταλικό παγωτό στη λεωφόρο Αλίμου (να ΄ναι καλά τα καλοκαιρινά ρεπορτάζ!). Όχι, δεν είναι “μαφιόζικα” Ιταλικό, αφού ο ιδιοκτήτης του είναι ο Ελληνοιταλός Stefano Palmos. Όλα ξεκίνησαν από το Ιl Gelatiere, μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και πώλησης παγωτού που διατηρεί o θείος του Stefano στο Μιλάνο εδώ και 30 χρόνια και στην οποία δούλευε και ο ίδιος. Ώσπου για καλή μας τύχη, σκέφτηκε πως κάτι τέτοιο έπρεπε να υπάρχει και στην Ελλάδα, μια χώρα με καλό καιρό 7-8 μήνες το χρόνο (τώρα γι’αυτό δεν παίρνουμε και όρκο με τα φετινά δεδομένα αλλά τελοσπάντων). 

Το βλέμμα μου έχει κολλήσει στη βιτρίνα (στο αντικείμενο του πόθου μου δηλαδή, τις δεκάδες γεύσεις παγωτού) σαν βλέμμα ταύρου στο κόκκινο πανί του ταυρομάχου. Βγάζω μπλοκάκι και σημειώνω τις γεύσεις. Ο συνάδελφος Κώστας Χρήστου κάτι σφυρίζει για οργάνωση (ειρωνεύεται πάλι ο διαβολεμένος;) αλλά δεν ακούω τίποτα. Νομίζω πως περιμένω, αφουγκράζοντας να μου προτείνει η κοπέλα πίσω από τη βιτρίνα να ξεκινήσω τη γευστική δοκιμή. Για κάτι τέτοιες στιγμές ζω σε αυτό το επάγγελμα! Η πολυπόθητη στιγμή έρχεται.

Ξεκινάω με την πικάντικη cioccolata peperoncino με σοκολάτα, κανέλα και καυτές πιπεριές που δοκιμάζω για πρώτη φορά (χμμ περίεργη spicy γεύση), συνεχίζω με αγαπημένο tiramisu, λαχταριστή σοκολάτα γάλακτος, μεθυστική malaga (παγωτό κρέμα με σταφίδες που έχουν μουλιάσει σε κρασί), τραγανό biscottino, εθιστική σοκολάτα-καρύδα, ονειρεμένο φουντούκι που μοιάζει με ferrero rocher, zuppa inglese (μια παγωμένη εκδοχή του διάσημου ιταλικού γλυκού) και καταλήγω να τρώω ένα τεράστιο κομμάτι πορτοκαλόπιτα με βανίλια Ταιτής (φυσικά και τα κατάφερα, τι με πέρασες για καμιά φλωράτζα;) Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω τον αρχισυντάκτη μου που μου έστειλε φωτογράφο που δεν ήθελε να δοκιμάσει παγωτό (μα τώρα πραγματικά, που την πέτυχε ο άτιμος;) και τα δοκίμασα όλα μόνη μου! Χο χο χο (σατανικό!)

Και αφού τσέκαρα τις γεύσεις σαν εξπερτ του παγωτού (τόσα χρόνια τρώγε τρώγε κάτι έμεινε, εκτός από θερμίδες) μπαίνω στο παρασύνθημα. Πώς φτιάχνονται όλες αυτές οι εθιστικές γεύσεις. Έμαθα λοιπόν πως τα παγωτά του Choco Latte Milano παρασκευάζονται εκεί καθημερινά από αγνά υλικά που παράγονται στην ελληνική περιφέρεια όπως για παράδειγμα γάλα και κρέμα γάλακτος της εταιρείας Όλυμπος ή λεμόνια από τη Λευκάδα. Δεν προσθέτουν χρωστικές και τεχνητά αρώματα ούτε χρώματα. Αλλά και οι φρουτώδεις γεύσεις φτιάχνονται από πραγματικά φρούτα. Η μπανάνα για παράδειγμα, φτιάχνεται από τον πολτό του φρούτου, σαν σορμπέ, με λίγη ζάχαρη. Τώρα στο Choco Latte Milano άμα μπεις, το ματάκι σου θα πέσει και στα χειροποίητα γλυκά αλλά ακόμη και οι θεοί του Ολύμπου θα απαρνιόντουσαν το Νέκταρ και την Αμβροσία για χάρη τους, εμείς οι κοινοί θνητοί θα κατορθώσουμε να αντισταθούμε; 

Arrivederci Choco Latte Milano!

Choco Latte Milano, Λεωφ. Αλίμου 53, Άλιμος, τηλ. 213 0231 660 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson