ΓΛΥΚΟ

Δεν φαντάζεσαι τι γεύσεις σοκολάτας θα βρεις στο Levotre Pirée στον Πειραιά

Ο Στέφανος Διαμαντόπουλος ζει για να δημιουργεί κάθε μέρα κάτι διαφορετικό στο εργαστήριο του Levotre Pirée στον Πειραιά. Δωσ’του σοκολάτα κι άφησέ τον να κάνει τα «αντισυμβατικά» μαγικά του.

Στην οδό Κουντουριώτου (αριθμός 166), στον Πειραιά, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος της σοκολάτας. Εκ πρώτης όψεως, το ζαχαροπλαστείο με τη ροζ επιγραφή Levotre Pirée δεν σε προδιαθέτει για τις μικρές σοκολατένιες αμαρτίες που ετοιμάζονται μέσα στο εργαστήριό του, όμως πραγματικά, μόνο αν τις δοκιμάσεις θα καταλάβεις για τι μιλάμε.

Μια οικογενειακή επιχείρηση με «γλυκιά» ιστορία από το 1962. Τα τελευταία χρόνια, το Levotre Pirée έχει βρει το «λιμάνι» του στον Πειραιά, στο οποίο μάλιστα έρχεται φανατικό κοινό, όχι μόνο από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από όλον τον κόσμο.

«Δοκίμασε σοκολατάκι με καπνιστό τυρί μετσοβόνε, με μαστίχα Χίου, με κάρδαμο, μέλι από τη Σκύρο, πράσινο τσάι με βατόμουρο και μύρτιλο, ρακί από τη Σητεία της Κρήτης, βύσσινα, σουμάδα από την Άνδρο, κονιάκ 40 ετών, κοπανιστή Μυκόνου. Γευστικό αποκορύφωμα τα σαλιγκάρια γεμισμένα με ρευστή σοκολάτα αρωματισμένη με πατρινή τεντούρα του Χαχαλή που τη ρουφάς με καλαμάκι»

Στα 15 του χρόνια ο Στέφανος ήταν ήδη αποφασισμένος να σπουδάσει πάνω στη μεγάλη του αγάπη. Ο Pastry Chef και ιδιοκτήτης του Leνotre Pirée πήγε στη Γαλλία, μαθαίνοντας τα πάντα για τη ζαχαροπλαστική. «Έμεινα εκεί 5 χρόνια».

Έχοντας εκπαιδευτεί στην αρτοποιία, στην κρύα κουζίνα, το παγωτό και φυσικά τη σοκολάτα, ο Στέφανος επέστρεψε στα 20 του χρόνια στον Πειραιά, αποφασισμένος να κάνει κάτι διαφορετικό για τα ελληνικά δεδομένα, έχοντας πάντα ως πηγή έμπνευσης τη γαλλική ζαχαροπλαστική: Να «παίξει» με τη σοκολάτα, χρησιμοποιώντας ό,τι υλικό μπορούσε κανείς να φανταστεί. Το να βάλει μέσα τους κρασί, ήταν μόνο η αρχή.

Στο Leνotre Pirée θα βρεις σοκολάτα με παντζάρι και μαύρο σκόρδο, σοκολάτα γάλακτος με μήλο και κανέλα, με παπαρουνόσπορο, με φουντούκι και σταφίδες, τζιαντούγια με ολόκληρα φουντούκια, με πιπερόριζα, με καραμελωμένο ιβίσκο, με φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι, με κουμκουάτ από την Κέρκυρα, με καρπό από κακάο, με 5 διαφορετικά πιπέρια, με Goji Berry από τη Νάξο.

Θες μερικές ακόμη; Λευκή σοκολάτα με παξιμάδι Κρητικό, με σοκολάτα με αφυδατωμένες φράουλες και αμύγδαλα, με Smarties, με καυτερές πιπεριές, με ροζ πιπέρι, με 12 διαφορετικά βότανα που χωνεύουν το στομάχι, με ρόδι, με τριαντάφυλλο τσάι και βατόμουρο, με ινδική κάνναβη, με 18 διαφορετικά βότανα που καταπολεμούν το αλκοόλ στο αίμα (!), λευκή σοκολάτα με μαύρο αλάτι από τη Σαντορίνη, σοκολάτα γιαούρτι με σταφίδες που βράζουν μέσα σε ούζο και δεκάδες άλλες γεύσεις που δεν φαντάζεσαι. Κάποιες σίγουρα δεν θα είναι του γούστου σου. Η πλειοψηφία τους όμως θα σε κάνει να παραδεχτείς αυτόν τον πραγματικό «καλλιτέχνη».

Ο Στέφανος έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στα ελληνικά προϊόντα. Γιαούρτι, μέλι, ελαιόλαδο είναι υλικά που χρησιμοποιεί καθημερινά. Η δε σοκολάτα; Παρασκευάζεται επί τόπου στο εργαστήριο.

Όπως μου αποκαλύπτει, μια από τις πιο πετυχημένες συνεργασίες του είναι αυτή με την Πυλιακή Γη. Φτιάχνουν γκουρμέ σοκολάτες και τις εξάγουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για ελιές Καλαμών τις οποίες γεμίζουν με αμύγδαλα από τον Βόλο, τις βράζουν σε Καμπερνέ κρασί από τη Μάνη και μέλι από τα Κύθηρα, σε μια βάση σοκολάτας με πέντε ελληνικά πιπέρια.

Τα παγωτά είναι δικής τους παραγωγής και είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της επιτυχίας του Leνotre Pirée. Θα φας παγωτό παλιάς τεχνολογίας, με γεύσεις ατόφιες. «Είναι φιλοσοφία μας το να καταλαβαίνεις τη γεύση. Πήρες λεμόνι;Είναι λεμόνι.Πήρες φράουλα; Είναι φράουλα».

Mην ψάξεις ταμπελάκια που να σου υποδεικνύουν τις γεύσεις. Θα στις πει μια – μια ο Στέφανος όπως μόνο αυτός ξέρει. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να αποφασίσεις. Και φυσικά, να απολαύσεις τι μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος όταν έχει όρεξη. Πόσο μάλλον όταν για εκείνον, η όρεξη για δημιουργία είναι ολόκληρη η ζωή του.

Ιnfo: Leνotre Pirée, Κουντουριώτου 166, Πειραιάς, τηλ. 210-4122577, www.facebook.com/LeVotrePiree