ΓΛΥΚΟ

Γιατί ο Leonidas της Βούλας δεν μοιάζει με κανένα άλλο κατάστημα στην Ελλάδα

Βρίσκεται επί της Λεωφ. Βουλιαγμένης, στον αριθμό 54 και είναι ένα κατάστημα μέρος της αλυσίδας της πιο διάσημης βέλγικης σοκολάτας, της Leonidas. Όμως, το συγκεκριμένο κατάστημα έχει κάτι που λείπει από τα υπόλοιπα του είδους. Κάτι που το κάνει τόσο ξεχωριστό που κάθε σου στάση σε αυτό είναι μια μικρή γιορτή.

Αφήνοντας το αυτοκίνητό σου στο parking που διαθέτει μπροστά στη βιτρίνα για τους πελάτες του, μπορείς είδη να δεις τις διαφορές του συγκεκριμένου Leonidas με τα υπόλοιπα. Μπορείς να δεις τον φωτισμό, το μεγάλο ψυγείο που αποτελεί και βιτρίνα σε πάνω από 65 διαφορετικές γεύσεις σοκολάτας, καθώς και μια από τις πιο σύγχρονες μηχανές του καφέ που θα μπορούσες να βρεις. Προχωρώντας, αν δεν έχεις ήδη λιποθυμήσει από τις μυρωδιές της σοκολάτας και το άρωμα του καφέ, θα το κάνεις στην όψη τους. Είναι όλα εκεί, πολύ προσεκτικά στημένα, χρυσά και κόκκινα χαρτάκια, λευκή, μαύρη και σοκολάτα γάλακτος. Και όλα αυτά, σε ένα ψυγείο ντυμένο με Corian και ένα χαμόγελο να σου προσφέρει όποιο εσύ διαλέξεις.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson)

Όσο εσύ λοιπόν, σκέφτεσαι το πόσο premium σου μοιάζει όλο αυτό, η Κωνσταντίνα Γιαννίκα και ο Βασίλης Μπάρδης, έχουν φροντίσει να κρατήσουν τις τιμές όσο πιο χαμηλά μπορούν. Που σημαίνει, πως όλο αυτό το customization είναι απλώς η όρεξη που είχαν να δημιουργήσουν ένα μαγαζί που τους έλειπε από την αγορά.

«Μπορείς να δοκιμάσεις όποιο σοκολατάκι θέλεις», μου είπε μπαίνοντας στο Leonidas η Κωνσταντίνα. «Μπορείς να διαλέξεις επίσης, κάποια γεύση και να στην κάνουμε ζεστή σοκολάτα. Όχι, συγκεκριμένα εσύ, μα ο οποιοσδήποτε που θα έρθει.» Δεν ξέρω γιατί μου έκανε εντύπωση αυτό, αλλά μάλλον ήταν μια εμπειρία που δεν είχα την ευκαιρία να ζήσω στην Ελλάδα.

Αφού επέλεξα το δικό μου αγαπημένο, framboise, ήπια μια από τις πιο ωραίες σοκολάτες που έχω πιει στα νότια. Ή μάλλον, που έχω πιεί στην Αθήνα. Μαζί με την σοκολάτα σου, το τσάι ή τον καφέ σου, μπορείς να πάρεις μια χειροποίητη μπάρα για τον δρόμο. Μπορείς επίσης, να πάρεις κάποιο κουτί με χρυσά σοκολατάκια για το σπίτι ή το γραφείο. Να ξέρεις ότι θα το εκτιμήσουν. Γενικά, το καλό με αυτό το Leonidas είναι πως δε σε περιορίζει. Δεν είναι ακόμη ένα μαγαζί με σοκολατάκια. Δεν είναι καν ένα καφέ, κι ας έχει barista καθημερινά από τις 8 το πρωί εώς τις 10 το βράδυ. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτά. Είναι ένα ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων καθώς και οι πέντε αισθήσεις σου χτυπούν κόκκινο.

Ας πιαστούμε όμως λίγο από τον καφέ. Ο μύλος που έχει το Leonidas είναι αυτό που θα λέγαμε ‘on demand’. Κόβει δηλαδή, τον 100% Arabica καφέ εκείνη την στιγμή που θα ζητήσεις τα cappuccino σου πριν πας στο γραφείο. Επιπλέον, σου δίνει την επιλογή να αλλάξεις τον κόκκο του καφέ ανάλογα με το αν σου αρέσει να είναι πικρός ή ελαφρύς, ενώ ο μύλος που κόβει τον decaf είναι ξεχωριστός. Μην ξεχνάς βέβαια, πως μέσα σε τόσες επιλογές σοκολάτας, μπορείς να προσθέσεις ακριβώς την σοκολάτα που επιθυμείς, ανάλογα με την πρωινή σου διάθεση ή την κάθε στιγμιαία επιθυμία για σοκολάτα.

Σε αυτό το εντελώς διαφορετικό concept που επέλεξαν να έχει το συγκεκριμένο Leonidas, η Κωνσταντίνα με τον Βασίλη είναι οι πιο χαμογελαστοί και ευδιάθετοι επιχειρηματίες που έχω γνωρίσει. Το μυστικό τους μάλλον κρύβεται στις βέλγικες σοκολάτες, καθώς και οι δύο είναι ιδιοκτήτες μιας εταιρίας πληροφορικής, της Beyond τα τελευταία 26 χρόνια. «Ήμασταν άνθρωποι ενός εντελώς διαφορετικού χώρου. Παρ’ όλα αυτά, αυτό μας βοήθησε να κάνουμε ένα μαγαζί ακριβώς όπως το θέλουμε εμείς. Ακριβώς όπως θα το ήθελε ο κόσμος, έτσι ώστε με το που μπαίνει μέσα να μην ψάχνει να βρει τι θα είναι αυτό που θα αγοράσει για το σπίτι αλλά τι θα είναι αυτό που θα ζήσει» συνέχισε η Κωνσταντίνα.

«Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο Leonidas να μην μοιάζει με κάποιο άλλο, δεν είναι το ότι σου προσφέρει καφέ. Η αλυσίδα έχει ακόμη τέσσερα που σου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Όμως, μπορείς να έρθεις εδώ και να θέλεις να αγοράσεις ένα δώρο. Δεν θα μείνεις στο ‘να πάρω γλυκά’. Από τα μικρά, κλασικά και προσεγμένα χρυσά κουτιά του Leonidas, μέχρι κάποιο Premium ποτό από την κάβα, ακόμη και κάποιο πούρο.»

Με το βλέμμα μου να πέφτει κατευθείαν στην βιτρίνα με τα πούρα και την φωνή της Κωνσταντίνας να μου εξηγεί το πως λειτουργεί το κατάστημα με βάση την σχέση ποιότητας και τιμής, αποφάσισα να ρωτήσω περισσότερα. «Τα πούρα που διαθέτουμε έρχονται κατευθείαν από την Κούβα, ενώ κανένα άλλο κατάστημα Leonidas δεν σου δίνει την δυνατότητα να διαλέξεις το πούρο που θέλεις, να στο κρατήσει σε ιδανικές συνθήκες και να περάσεις να το πάρεις όποτε εσύ θέλεις. Κανένας άλλος Leonidas δεν σου δίνει την δυνατότητα να αγοράσεις πούρο» κι ας σταθούμε λίγο σε αυτό.

Κάπως έτσι και με μια μεγάλη γουλιά ζεστής σοκολάτας αποφάσισα να κλείσω εκείνο το απόγευμα της Τετάρτης. Γιατί τους τελευταίους τρεις μήνες, υπάρχει ένα τέτοιο κατάστημα, πέντε στενά κάτω από το σπίτι μου και εγώ δεν είχα ιδέα. Το Leonidas επί της Βουλιαγμένης λοιπόν, είναι το μέρος που όλα σου τα προβλήματα λύνονται. Από το τι δώρο θα πας σε κάποιον αγαπημένο, μέχρι το πώς να φτιάξεις την δύσκολη ημέρα στη δουλειά. Είναι το μέρος που θα σου δείξει πως η σοκολάτα όντως, μπορεί να φτιάξει τα πάντα, αρκεί να είναι η σωστή.

Φεύγοντας λοιπόν, εκείνο που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση απ’ όλα όσα άκουσα στο κατάστημα Leonidas είναι πως ένας πελάτης που μόλις είχε μπει μέσα σχολίασε στην φίλη του πως «Αυτό το μαγαζί είναι σκέτος πειρασμός» και πράγματι, είχε δίκιο.

Λεωφ. Βουλιαγμένης 54, Βούλα (Τηλ. 2108955514)