ΓΛΥΚΟ

Η ώρα του frozen yogurt

Η μόδα ευτυχώς περνάει και πλέον μένουν εκείνοι που αγαπούν το γιαούρτι. Το παγωμένο γιαούρτι.

Δεν είναι μυστικό. Τα Νότια Προάστια έχουν πάρα πολλά γιαουρτάδικα. Ίσως περισσότερα από όσα αναλογούν σε μία περιοχή. Και αυτή είναι η μόνιμη απορία. Το πώς καταφέρνουν όλα αυτά να συντηρούνται και πόσος είναι ποια αυτός ο κόσμος ο οποίος τρώει παγωμένο γιαούρτι.

Όχι επειδή το τρώει ο διπλανός του, όχι επειδή κάποιος από την παρέα δεν έχει ακόμα δοκιμάσει, όχι επειδή πρέπει να βγάλουν φωτογραφία στο Instagram τρώγοντας ό,τι τρώνε και οι υπόλοιποι αλλά επειδή θέλει να φάει παγωμένο γιαούρτι.

Προσωπικά μου αρέσει πολύ το frozen. Σε σημείο που έχω αλλάξει τη διαχρονική συνήθεια του παγωτού μηχανής ή της βάφλας με παγωτό για να δοκιμάζω συνέχεια διάφορες γεύσεις και εκδοχές που υπάρχουν σε αφθονία στην περιοχή.

Δεν είμαι από εκείνους που θα φτιάξουν ένα βουνό. Θέλω μία ωραία γεύση, σχεδόν ποτέ κλασικό γιαούρτι, με ένα σιρόπι, μία σοκολάτα ή λίγα φρούτα. Περί ορέξεως. Και θέλω αυτό γιατί μου αρέσει το γιαούρτι.

Προφανώς και δεν το ήξερα από πιο παλιά το frozen. Προφανέστατα κι εγώ στήθηκα όπως και όλοι οι υπόλοιποι στην ουρά όταν άνοιξαν πρώτη φορά για να πάρω το δικό μου κυπελλάκι φορτωμένο με τα μισά υλικά του πάγκου. Αλλά σε εμένα όπως και σε πολλούς άλλους έμεινε η συνήθεια, η συνήθεια κάτι αγαπημένου.

Είναι πολλές οι φορές που βλέπεις μόδες να περνούν και να μην αφήνουν το στίγμα τους. Τα γιαουρτάδικα ήρθαν για να μείνουν. Όχι επειδή είναι πολλά, όχι επειδή σε πείσμα των καιρών και της πληθωρικότητας υπάρχουν επιχειρηματίες που συντηρούν τα καταστήματά τους ακόμα κι αν δεν είναι φοβερά επικερδή. Αλλά γιατί υπάρχει κόσμος που έβαλε το παγωμένο γιαούρτι στη ζωή του.

Αν δεν ίσχυε αυτό δεν θα είχαν επενδύσει και οι παγωτοβιομηχανίες στο παγωμένο γιαούρτι. Δεν θα εμφανίζονταν τόσα καταστήματα να τα προσφέρουν σαν εναλλακτική στον κατάλογό τους.

Γι’ αυτό πιστεύω και ακράδαντα ότι η τωρινή εποχή του frozen yogurt είναι μία πολύ καλή ευκαιρία εκτίμησης της δυναμικής του. Τώρα που οι προβολείς έχουν στραφεί στα ψαράδικα και αλλού, είναι μία ευκαιρία να δούμε πραγματικά πόσοι θέλουν το παγωμένο γιαούρτι στην περιοχή τους.

Εμείς τα θέλουμε. Εξάλλου μ’ αρέσει πολύ να μπορώ ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος των νοτίων, να βρίσκω ένα κυπελλάκι με λίγο παγωμένο γιαούρτι. Χωρίς να στηθώ στην ουρά του παρελθόντος. Χωρίς να θεωρούν όλοι ότι το κάνω επειδή είναι μόδα.

Απλά επειδή μου αρέσει το παγωμένο γιαούρτι.