ΓΛΥΚΟ

Κεντρί, ένα ζαχαροπλαστείο με παράδοση στην τελειότητα 

Απέναντι το από το γήπεδο των Τραχώνων στην οδό Ιωνίας στο Άνω Καλαμάκι, βρίσκεται ένα ζαχαροπλαστείο με παράδοση 24 χρονών και εμμονή στα φρέσκα υλικά. Εσύ ακόμη να το ανακαλύψεις; 

Με το που μπήκα στο “Kεντρί” οι μυρωδιές μου…κέντρισαν αναμνήσεις από εκείνα τα παλιά αγαπημένα ζαχαροπλαστεία που τα γλυκά τους ήταν τόσο φρέσκα που σου έσπαγαν τη μύτη. Και η δική μου μύτη δεν έπεσε έξω. Γιατί το Κεντρί και παλιό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο είναι -μετράει 24 ολόκληρα χρόνια στην ίδια περιοχή και στο ίδιο σημείο στον Άλιμο- και φρέσκα υλικά χρησιμοποιεί. 

«To ζαχαροπλαστείο έχει ανοίξει από το 1992 με πρώτο ιδιοκτήτη τον πατέρα μου. Όταν πρωτανοίξαμε ήμασταν από τα πρώτα και τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της περιοχής, γνωστό για τα φρέσκα υλικά μας», μου λέει ο Δημήτρης Τσόκης που από το 2005 ανέλαβε -με βοήθεια και από τα αδέλφια του- το ζαχαροπλαστείο που τους κληροδότησε ο πατέρας του. Εδώ θα βρεις τα αγαπημένα κλασικά γλυκά και τούρτες. Ξεχνώντας τη δίαιτα, δοκίμασα εκλεράκια, σουδάκια και ταρτάκια που έλιωναν στο στόμα και αντιλαμβανόμουν αμέσως στη γεύση τους, την εμμονική σχέση του Δημήτρη με τα ποιοτικά υλικά.

Δες τον πιο απολαυστικό οδηγό γλυκών, φτιαγμένο από τα χεράκια του Nou-Pou.gr

«Όλα τα φτιάχνουμε όλα από το μηδέν. Δεν παίρνουμε τίποτα έτοιμο. Το γάλα και όλα τα άλλα υλικά είναι ημέρας. Κάθε μέρα τελειώνουν τα υλικά, και κάθε μέρα ξαναπαραγγέλνουμε για την επόμενη».

Τον ρωτώ σε ποια γλυκά είχε παράδοση το «Κεντρί» και η απάντηση έρχεται αφοπλιστική: «Εμάς η παράδοσή μας είναι ότι όλα τα φτιάχναμε και τα φτιάχνουμε τέλεια. Επειδή κάθε γλυκό ξεκινάει από το μηδέν έχει φτιαχτεί με σωστά υλικά, με αγάπη και με τα χεράκια μας. Το κύριο μέρος της διαδικασίας του γλυκού μας γίνεται χειρονακτικά».

Μαθαίνω ωστόσο ότι οι πρώτες σπεσιαλιτέ του ζαχαροπλαστείου ήταν τα γλυκά με φρούτα. «Οι τούρτες με φρούτα με ακτινίδιο, μανταρίνι, φράουλα άρεσαν σε πολύ στον κόσμο. Οι παλιοί πελάτες μου έρχονται και παίρνουν κα την παραδοσιακή ανάμεικτη πάστα με κομματάκια φράουλα μπανάνα και καβουρντισμένο αμύγδαλο», μου αποκαλύπτει ο Δημήτρης. Και για του λόγου του το αληθές, την ημέρα που επισκέφτηκα εγώ το «Κεντρί» είχε μείνει μόνο μία στη βιτρίνα.

Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε εκλεράκι και μακαρόν. «Το μακαρόν μας το φτιάχνουμε από 100% αμύγδαλο χωρίς άλλες προσμίξεις», θα πει ο ιδιοκτήτης.

Ο Δημήτρης είναι από 8 χρονών μέσα στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου και της όμορφης οικογενειακής επιχείρησης που έστησαν οι γονείς του. Αλήθεια, τι τον συμβούλευε ο πατέρας του; «Να είμαι πρώτα καθαρός στα υλικά μου, μετά ζαχαροπλάστης και μετά χημικός. Γιατί και η ζαχαροπλαστική είναι χημεία σε ό,τι αφορά όμως στις σωστές δόσεις των υλικών, όχι ως προς την ποιότητα τους. Κακό γλυκό δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ποιοτικό ή μη ποιοτικό γλυκό».

Όλα γυρίζουν στο θέμα της ποιότητας λοιπόν σ’αυτό το ζαχαροπλαστείο και φυσικά αυτό δε θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω και το παγωτό «Έχω ειδικευτεί πολύ στο παγωτό από πολύ μικρός. Το 2007 έκανα προσωπικά σεμινάρια με την εταιρεία Ferrero Rocher. Ήρθαν από την Ιταλία με πρώτο πελάτη εμένα για να μου κάνουν σεμινάρια με δικές μου βάσεις για παγωτό και συνταγές, ώστε να κάνω δικό μου παγωτό.

Το παγωτό το φτιάχνουμε με φρέσκο γάλα από τα Μέγαρα μικρής παραγωγής που κρατάει δυο μέρες. Τα φρούτα είναι από το μανάβη της γειτονιάς. Αγοράζουμε τους καλύτερους ξηρούς καρπούς. Εγώ έφτιαξα τη γεύση παγωτό Ferrero Rocher. Aυτή η γεύση όταν τη φας πρέπει να σου θυμίσει το σοκολατάκι. Αυτό συμβαίνει με το δικό μας παγωτό. Και η αναγνώριση δεν έρχεται από μένα, έρχεται από τον κόσμο. Γιατί μου λένε ότι δεν έχουν ξαναφάει πιο ωραίο παγωτό». Εντάξει, εμένα με καθήλωσε και η αποκλειστική τους συνταγή κρέμα ανθόγαλο μπαμπαδάκι με κανέλα αλλά και το παγωτό κρέμα γιαούρτι με Αμαρένα, το οποίο το φτιάχνουν με στραγγιστό γιαούρτι σε πήλινο.

Το θέμα της ποιότητας είναι… κεντρικό για το «Κεντρί» και σε ό,τι αφορά στο κέρδος της οικογενειακής αυτής επιχείρησης. «Εμείς δεν πάμε για το μεγάλο κέρδος. Εμείς θέλουμε να κερδίζουμε κάθε μέρα τον πελάτη μας και να φέρνουμε καινούριους με τη σωστή ποιότητα. Η καλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα. Σκεφτείτε ότι από το 1992 μέχρι σήμερα με παίρνουν παλιοί πελάτες από την Αγία Παρασκεύη και το Μαρούσι και μου παραγγέλνουν γλυκά».

Όσο για τα επόμενα σχέδια, ο Δημήτρης μας αποκαλύπτει: «Το μαγαζί θα επεκταθεί και σε καφέ, γιατί καταλαβαίνω ότι οι πελάτες μου θέλουν το κάτι παραπάνω. Έτσι μαζί με το γλυκό θα μπορούν να πιούν και τον καφέ τους. Θα φέρω και κάποια γλυκά και αλμυρά σφολιατοειδή γαλλικού τύπου υψηλής ποιότητας και κάποια κρύα σάντουιτς. Και ετοιμάζω μια σειρά από παγωτά φρέσκα για το σπίτι που θα παίρνεις μαζί και συσκευασία με γλυκό του κουταλιού από Έλληνες παραγωγούς». Ραντεβού λοιπόν σε λίγο καιρό και για καφέ μετά υπέροχων γλυκών…

Info: Κεντρί, Διεύθυνση: Ιωνίας 132, Άλιμος, Τηλέφωνο: 210-996 2475, www.facebook.com/KentriPatisserie