ΓΛΥΚΟ

Το Μαλεμπί υποδέχεται το Πάσχα με πολίτικες λιχουδιές

Το αγαπημένο πολίτικο στέκι των νοτίων «φορά» τα πασχαλινά του και σε περιμένει να γιορτάσετε το Πάσχα με τον δικό του, ξεχωριστό, αυθεντικό, γευστικό και γενικώς ανεπανάληπτο τρόπο.

Πασχαλινά αυγά στολισμένα με διάφορες φιγούρες, πολίτικο τσουρέκι- που έχει «αγκαλιαστεί» θερμά από τους θαμώνες- κουλουράκια και νηστίσιμα γλυκά είναι το μενού των ημερών για το Μαλεμπί, το πολίτικο ζαχαροπλαστείο-καφέ που ξεχωρίζει στην οδό Δημητρίου Γούναρη 172.

«Το τσουρέκι θα το βρεις όλο το χρόνο, αλλά όπως καταλαβαίνεις, τώρα είναι η περίοδος που έχει την τιμητική του!» με ενημερώνει ένας εκ των ιδιοκτητών, Δημήτρης Λεμοντζόγλου. Τσουρέκι μαστίχα- μαχλέπι με φρέσκο βούτυρο. Και κάπου εκεί, κοντά στα τσουρέκια, θα βρεις και τα αυγά με τις παιδικές φιγούρες να δεσπόζουν.

Δες τον πιο απολαυστικό οδηγό γλυκών, φτιαγμένο από τα χεράκια του Nou-Pou.gr

Νηστεύεις; Υπέροχα. Οι επιλογές είναι και για εσένα πολλές, με αυτές των γλυκών «ασουρέ» και «ζερντέ» να ξεχωρίζουν. Πολίτικα, όπως κατάλαβες, μιας που το Μαλεμπί είναι η συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτη παππού του Δημήτρη και το όλο μέρος έχει «άρωμα» ανατολής. Να σου εξηγήσω, όμως, τι είναι τα γλυκά που προανέφερα. Ή μάλλον, ας μας τα εξηγήσει καλύτερα ο ίδιος ο Δημήτρης.

«Το ‘ασουρέ’ είναι χυλός με βάση το νερό, που φτιάχνεται με σιτάρι, ξηρούς καρπούς, ροδόνερο και έχει λίγη ζάχαρη. Είναι θρεπτικό και νόστιμο. Το ‘ζερντέ’ τώρα, είτε θα το λατρέψεις, είτε θα το μισήσεις. Προκαλεί ακραία συναισθήματα! Έχει το νερό πάλι, ως βάση, κρόκο κοζάνης και ρύζι». Ανάμεσα στα νηστίσιμα, θα βρεις επίσης την ταχινόπιτα. Και παγωτό. Μην ξεχάσω το παγωτό. Θα το βρεις σε διάφορες γεύσεις. Σορμπέ, φράουλα, μανταρίνι, με γάλα σόγιας.

Αν και το γνωρίζεις ήδη, θα σου υπενθυμίσω- γιατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως- ότι όλα τα πασχαλινά γλυκά του Μαλεμπί (και τα μη πασχαλινά δηλαδή) είναι «χειροποίητα, πρώτης ποιότητας για να αναδειχθεί σωστά και το γλυκό και προσεγμένα».

 

Δες τον πιο απολαυστικό οδηγό γλυκών, φτιαγμένο από τα χεράκια του Nou-Pou.gr

 

Για τις λαμπάδες σου είπα; Δεν σου είπα! Η Ρόζα Κάρδαρη, η σύζυγος του Δημήτρη φτιάχνει λαμπάδες, και μάλιστα, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Πέρυσι, για να καταλάβεις, πουλήθηκαν 300. Ιδανικές για μικρούς και μεγάλους. «Θα φτιάξουμε και φέτος τόσες περίπου», αναφέρει ο Δημήτρης.

Στο σημείο αυτό, δεν παρέλειψα να τον ρωτήσω και για τη διακόσμηση. Λιτή και προσεγμένη. «Αυτό ακριβώς θέλουμε», τονίζει ο Δημήτρης, «να δώσουμε στο χώρο πασχαλινές πινελιές». Επιβεβαιώνω ότι το πέτυχαν!

Ξεφεύγοντας λίγο- λίγο μόνο- από τα πασχαλινά, αξίζει να σου πω ότι το όμορφο και προσεγμένο αυτό καφέ της οδού Γούναρη, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία γλυκών. Καζαν ντιπί, κιουνεφέ, αλλά και σιροπιαστά. «Ακόμη, θραύση κάνει το προφιτερόλ, αφού είναι διαφορετικό από όσα θα συναντήσεις. Δεν σε λιγώνει, η σοκολάτα είναι ελαφρώς προς τη μπίτερ και η κρέμα είναι καθαρή, χωρίς σαντιγί», επισημαίνει ο τρίτος της παρέας, Άγγελος Κάρδαρης.

Έχει και παγωτό σε πολλές γεύσεις, με την βασική να είναι φυσικά το καιμάκι με σαλέπι και κανέλα και όχι με μαστίχα. Αυτά, βέβαια, είναι ενδεικτικά μόνο, γιατί αν αρχίσω να σου καταγράφω όλα τα σιροπιαστά και τα πολίτικα γλυκά του Μαλεμπί, θα τελειώσω αύριο και φαντάζομαι βιάζεσαι να ολοκληρώσω το κείμενο για να το επισκεφθείς.

Μη σε κρατάω άλλο, λοιπόν. Ελεύθερος!

Info: Δημ. Γούναρη 172 και Ανθέων, Άνω Γλυφάδα, 216-7001922, https://www.facebook.com/malebi172