ΓΛΥΚΟ

Ο Βλάχος Bakery-pastry έχει γλυκά που ξεχειλίζουν μεράκι και ποιότητα

Το Βλάχος bakery-pastry στην Ηλιούπολη (η ναυαρχίδα της αλυσίδας, που διαθέτει άλλα 4 καταστήματα σε Νέο Κόσμο και Παλαιό Φάληρο) δεν είναι απλά ένας ακόμα φούρνος που έχει και γλυκά. Είναι η αποθέωση της ποιότητας και της γεύσης με ‘περιτύλιγμα’ ένα εστέτ χώρο στον οποίον μόλις μπεις δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

 

Όλα ξεκίνησαν το 1998 όταν ο Βασίλης Βλάχος άνοιξε τον πρώτο του φούρνο στον Νέο Κόσμο. Ένας φούρνος της γειτονιάς με φρέσκο ψωμί και μερικά γλυκά ταψιού. Από τότε έχουν περάσει 18 χρόνια και στα νότια προάστια έχουν ανοίξει άλλα τέσσερα Βλάχος bakery-pastry. Μόνο αυτό είναι ενδεικτικό της αγάπης που δείχνουν για τα προιόντα του οι άνθρωποι των νοτίων.

Ναυαρχίδα της μίνι αλυσίδας, είναι το κατάστημα στην Ηλιούπολη για το οποίο με ενθουσιασμό γράψαμε όταν πρωτοάνοιξε το 2014 στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Ένας πανέμορφος, μοντέρνος χώρος που κάνει τους σιελογόνους αδένες σου να τρελαίνονται από τις υπερεκκρίσεις. Ότι είδος ψωμιού μπορείς να φανταστείς, υπέροχος καφές για να ξεκινήσεις την μέρα σου και γλυκά που μόνο που τα βλέπεις στοιχειώνουν τα όνειρά σου.

Δες τον πιο απολαυστικό οδηγό γλυκών, φτιαγμένο από τα χεράκια του Nou-Pou.gr

Πάστες, γλυκομπουκίτσες, τούρτες, σιροπιαστά, μιλφέιγ και ότι άλλο ποθείς το βλέπεις στην βιτρίνα του Βλάχος Bakery-pastry. Όλα τους φρεσκότατα, σε κοιτάνε στα μάτια προκαλώντας σου να τα γευθείς. Βλέπεις το εργαστήριο υψηλών προδιαγραφών σε μηχανήματα που διαθέτει το κατάστημα στην Ηλιούπολη επιτρέπει την παραγωγή ποιοτικών και γευστικότατων γλυκών.

Ρωτάω τον Βασίλη πως έχει καταφέρει να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια την ποιότητα σε τόσο υψηλά επίπεδα. Κάτι ομολογουμένως δύσκολο όταν έχεις πέντε σημεία που προσφέρεις τα προϊόντα σου. Συγκεκριμένα  δύο στον Νέο Κόσμο, δύο στο Παλαιό Φάληρο και ένα στην Ηλιούπολη. Η απαντησή του ξεκάθαρη. 

“Τρία είναι τα συστατικά. Οι πρώτες ύλες, οι συνεργάτες σου και το προσωπικό σου. Με αυτά τα τρία κρατάμε την ποιότητα σε όσο πιο υψηλά επίπεδα μπορούμε”

Δύο είναι τα γλυκά του Βλάχου bakery-pasrty για τα οποία παραμιλάνε όλα τα νότια. Το προφιτερόλ  και το παγωτό. Το πρώτο μοιάζει να έχει βγει από τον παράδεισο των γλυκών, με τα σουδάκια να είναι αφράτα, την σοκολάτα να σε προκαλεί να αμαρτήσεις και την σαντιγί να “δένει το γλυκό”.

Το δεύτερο είναι το παγωτό του. Φρεσκότατο, με γεύση που σε κάθε κουταλιά θυμίζει αγνή γεύση παγωτού. Δεν χρησιμοποιείται γάλα σε σκόνη αλλά φρέσκο γάλα, στο καιμάκι γάλα πρόβειο από φάρμα, η μαστίχα είναι αυθεντική από την Χίο, η σοκολάτα υψηλής ποιότητας. Θες κάτι άλλο για να σε πείσω ότι αυτό το παγωτό πρέπει να το δοκιμάσεις;

Αν ναι, τότε να σου πω ότι υπάρχει μόλις μπαίνεις ένα συντριβάνι από το οποίο τρέχει φρεσκότατη σοκολάτα λες και αναβλύζει από την μαγική σοκολατοπηγή. Πατάς το πεντάλι, μειώνεις την ταχύτητα που ρέει, βάζεις το παγωτό σου και αμέσως δημιουργείται μια θεική κρούστα από πάνω που σε πάει από τον παράδεισο στην κόλαση.

Αυτό το μηχάνημα είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που υπάρχει στον Βλάχο bakery-pastry.

“Δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από ένα ζαχαροπλαστείο. Παίρνουμε συνεχώς καινούργια μηχανήματα, βελτιωνόμαστε, εξελισσόμαστε. Αλλά δεν αλλάζουμε εύκολα και συνεργασίες. Έχω μύλο που συνεργάζομαι 18 χρόνια ενώ και το προσωπικό παίζει σπουδαίο ρόλο. Ο ανταγωνισμός βλέπεις είναι μεγάλος. Εμείς προσπαθούμε να κρατάμε την ποιότητα σε υψηλό επίπεδο με την τιμή να είναι πολύ χαμηλή.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε χίλια δυο τεχνάσματα για να ρίξουμε την τιμή αλλά θα έπεφτε και η ποιότητα. Όπως γίνεται στην Ευρώπη. Εκεί δεν υπάρχει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τους φούρνους. Εμείς παράγουμε ψήνουμε και πουλάμε. Δεν υπάρχουν εδώ προψημένα όπως στις χώρες της Ευρώπης”.

Πίσω από τα γλυκά του Βλάχου bakery-pastry βρίσκεται ο Γιώργος Κατσάνος. Μου μιλάει για το παγωτό που μόλις έφτιαξε και βλέπεις το μεράκι που θέλει να μεταφέρει σε κάθε κουταλιά στα μάτια του. Είναι εκείνος που παράγει κάθε μια από τις θεικές γλυκολιχουδιές που βλέπεις στην βιτρίνα. Είναι εκείνος που έχει την ίδια φιλοσοφία με τον ιδιοκτήτη στο θέμα της ποιότητας. Άλλωστε αν δεν μοιράζονταν το ίδιο μεράκι δεν θα συνεργάζονταν.

Αυτό το μεράκι ο Βασίλης Βλάχος το έχει από το 1987, όταν πρωτοδούλεψε σε ηλικία 14 χρονών σε έναν φούρνο στην Δάφνhttp://https://www.facebook.com/VlachosBakeryPastryη. Εκεί του μπήκε το μικρόβιο και άρχισε να παράγει ψωμί και γλυκά. Από τότε έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αλυσίδα με 5 φούρνους με υπέροχα προιόντα. Για εκείνον, όμως, όλο αυτό που έχει δημιουργήσει δεν είναι μια αλυσίδα, αλλά 5 συνοικιακοί φούρνοι που θέλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους το καλύτερο δυνατό. Και αυτή η νοοτροπία είναι που, τελικά, κάνει τη διαφορά.

Info: Βλάχος Bakery & Pastry, Ηρώων Πολυτεχνείου 89, Ηλιούπολη, τηλ: 210-9958324/ Αγίου Αλεξάνδρου 25, Παλαιό Φάληρο,  τηλ: 210-9834480/  Αγ. Τριάδος 36 & Άρεως 103, Πλ.Ντάβαρη, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210-9850098, Προκοπίου Κατζαντώνη 3, Νέος Κόσμος, τηλ: 210-9018470 /  Μπακνανά 55, Νέος Κόσμος – Δάφνη, τηλ: 2110192979,  www.facebook.com/VlachosBakeryPastry,  www.vlachos-bakery.gr/