ΓΛΥΚΟ

Ο βραβευμένος pastry chef πίσω από τα γλυκά των Gazi College

Διακεκριμένος στο διαγωνισμό Great Pastry Chef της Horeca, με σπουδές στην Ελλάδα και μεταπτυχιακά στις καλύτερες σχολές της Γαλλίας αλλά και σε όλον τον κόσμο, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης αποφάσισε να κυνηγήσει τη μεγάλη του αγάπη (τη ζαχαροπλαστική) στα 30 του. Ευτυχώς, για όλους εμάς τους γλυκατζήδες εκεί έξω.

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να συνδυάζεις δουλειά και ευχαρίστηση. Αρκεί να σκεφτείς τι ωραία που αισθάνεται μια ορκισμένη γλυκατζού (εγώ), όταν γνωρίζει έναν ζαχαροπλάστη όπως τον Δημήτρη Μακρυνιώτη. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας είναι ότι ο Δημήτρης, μέχρι κάποια ηλικία, δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τη ζαχαροπλαστική.

Μπορεί να θαύμαζε τα γλυκά στις βιτρίνες και να τα απολάμβανε δοκιμάζοντας τα καλύτερα του είδους, όμως στο παρελθόν δεν ήξερε καν πώς ανοίγει το μίξερ! Πλέον, διατηρεί προσωπικές φιλικές σχέσεις με τους καλύτερους ζαχαροπλάστες του κόσμου και ενημερώνεται σε τακτά διαστήματα με τα ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό για τις νέες τάσεις. Όλες, καταλήγουν στα Gazi College.

«Από μικρό με γοήτευε η ζαχαροπλαστική αλλά θεωρούσα ότι ήταν κάτι πολύ δύσκολο και ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω, έτσι δεν το είχα επιχειρήσει. Το ‘πείραμα’ έγινε στα 30 μου»

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία τόσο ως ιδιοκτήτης καφετέριας στη Γλυφάδα, όσο και ως μασέρ, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν του ταίριαζε και δεν τον γέμιζε. «Δεν θα μπορούσα να δουλέψω 30-40 χρόνια κάνοντας κάτι που δεν μου αρέσει. Έτσι αποφάσισα ότι πρέπει να το δοκιμάσω, για να ξέρω ότι τουλάχιστον προσπάθησα». 

Δες τον πιο απολαυστικό οδηγό γλυκών, φτιαγμένο από τα χεράκια του Nou-Pou.gr

Στο Gazi College είναι τα τελευταία 3 χρόνια, μιας και όπως παραδέχεται, πάντα πίστευε πολύ στον συγκεκριμένο όμιλο. «Μπήκα στα εργαστήρια, είδα λίγο την κατάσταση κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι των υλικών και η καλή ποιότητα». Σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξε ο επιχειρηματίας Λουκάς Μπολέτσης, όπου του εγγυήθηκε ότι θα έχει απόλυτη ελευθερία στην κουζίνα. Κάτι που τηρείται από την πρώτη μέρα.

Τα γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις

Ποια είναι τα γλυκά όμως που, εκτός από τον ίδιο, έχουν λατρέψει και οι επισκέπτες του Gazi College; Ας ξεκινήσουμε από το γλυκό «σταθμό», το banoffee. Πλούσια τραγανή τάρτα με σοκολάτα, σαντιγύ και μπανάνες. Τα υπόλοιπα επί του γλυκού, θα τα διαπιστώσεις στη δοκιμή.

Ο Δημήτρης, έχει πολλούς άσσους στο μανίκι. Ένας από αυτούς είναι ότι στα Gazi College συνεργάζονται με την καλύτερη σοκολάτα του κόσμου, τη Valrhona. «Η διαφορά στην ποιότητα είναι χαοτική».

«Υπήρχαν κάποια ζαχαροπλαστεία που τα θεωρούσα ‘σταθμό’ στην Ελλάδα και μετά από μια δύσκολη μέρα, πήγαινα εκεί ακόμη κι αν ήταν πολύ μακριά. Έπαιρνα δύο γλυκά, καθόμουν μέσα στο αμάξι και τα απολάμβανα»

Η όρεξή μου έχει ήδη ανοίξει. Ανοίγει περισσότερο όταν αρχίζει να μου μιλάει για το Snickers cake, με τραγανά peanuts με καραμέλα Dulce de Leche, mousse από σοκολάτα γάλακτος Valrhona και τραγανή βάση από μπισκότα Digestive και φρέσκο βούτυρο. «Ένα γλυκό που βγάλαμε πρώτοι στο κοινό πριν ενάμιση χρόνο και στη συνέχεια μπήκε και στο μενού πολλών ζαχαροπλαστείων και καφέ».

Οι γλυκές αποκαλύψεις συνεχίζονται. «Μέσα στο μήνα θα λανσάρουμε πάλι κάτι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, μια καινούρια τάση του εξωτερικού. Το American Soft Cookies Hot. Είναι ένα cookie που ψήνεται πάνω σε ένα μαντέμι την στιγμή που το παραγγέλνεις και σερβίρεται καυτό με παγωτά και σάλτσες…». Η κόλαση επί της γης.

Όσο για το δικό του αγαπημένο; Η lemon pie και η apple pie του Gazi College, μιας και δηλώνει ορκισμένος λάτρης των ζυμαριών και της κρέμας. Παρότι ζαχαροπλάστης, δεν είναι τόσο φαν της σοκολάτας μιας και πιστεύει ότι ο καλός ζαχαροπλάστης φαίνεται στο γλυκό που δεν έχει σοκολάτα.

Ο Δημήτρης αποφεύγει τη ζάχαρη. «Επηρεασμένος από τις σπουδές μου στην Γαλλία, όπου τα περισσότερα γλυκά δεν έχουν ζάχαρη, πολλά από τα δικά μου δεν έχουν καθόλου, ή έχουν ελάχιστη. Χρησιμοποιώ μέλι, ή τη γλυκύτητα της σοκολάτας, τίποτα παραπάνω».

«Για εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους, μπορούν να επιλέξουν: από μπάρες δημητριακών για πρωινό μέχρι carrot cinnamon muffin χωρίς καθόλου ζάχαρη. Σύντομα θα λανσάρουμε κι ένα προφιτερόλ με σοκολάτα χωρίς ζάχαρη».

Κι αν θες και την προσωπική μου άποψη; Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το εξαιρετικό ιταλικό τιραμισού ή το oreo chocolate cake, δηλαδή τη σπιτική τούρτα με βάση oreo cookie και αφράτη mouse ferrero. Θα με θυμηθείς.

Διευθύνσεις: Gazi College Γλυφάδας, Γρηγορίου Λαμπράκη 5, τηλ.: 210-8982723, Περσεφόνης 53, Γκάζι, τηλ.: 210-3422112, Γρηγορίου Λαμπράκη 117, Πειραιάς, τηλ.:210- 4100612, www.gazicollege.gr