ΓΛΥΚΟ

Ο Σιαμέτης μας έμαθε να τρώμε γεμιστούς λουκουμάδες

Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, Νίκο Σιαμέτης, ο οποίος έκανε τέχνη τους γεμιστούς λουκουμάδες

Το μικρό και προσεγμένο μαγαζί «Σιαμέτης» στη Βάρη γίνεται καθημερινά πόλος έλξης για όσους αγαπάνε τους σπιτικούς λουκουμάδες, όπου ο καθένας μας έχει τις δικές του αναμνήσεις από το συγκεκριμένο γλυκό.

Ανοίγοντας την πόρτα για να μπω στον εσωτερικό χώρο μου έρχονται οι μυρωδιές της ζύμης, ενώ ο ιδιοκτήτης. ο κύριος Νίκος Σιαμέτης, με υποδέχεται με χαμόγελο.

Το μαγαζί που άνοιξε το 2007 ήταν μια προσωπική επιθυμία του κύριου Νίκου. «Από μικρός ασχολήθηκα με τη ζαχαροπλαστική και οι λουκουμάδες μπήκαν στη ζωή μου από τότε που ξεκίνησα. Ήταν το γλυκό που έμαθα σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα» απαντάει καθώς μου σερβίρει ένα πιάτο λαχταριστούς γεμιστούς λουκουμάδες με πραλίνα και κρέμα Βαυαρίας.

Στον κατάλογο πρωταγωνιστούν οι γεμιστοί λουκουμάδες. «Δεν ήθελα να μείνω μόνο στους κλασσικούς λουκουμάδες, αλλά να εξελιχτώ. Σκέφτηκα να παντρέψω το παλιό με το σύγχρονο και έτσι γεννήθηκαν οι γεμιστοί λουκουμάδες. Ξεκίνησα με 5 γεύσεις και τώρα βγάζω 25 γεύσεις. Φυσικά έχω και τους κλασικούς που σερβίρονται με ανθόμελο ή θυμαρίσιο μέλι. Στην πορεία πρόσθεσα και αλμυρούς όπου έχουν μεγάλη ανταπόκριση» σχολιάζει.

Όταν έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ο κύριος Νίκος  επιθυμούσε να ανοίξει ένα μαγαζί όπου θα σερβίρει λουκουμάδες. «Θυμάμαι που έλεγα στον πατέρα μου και σε φίλους μου πως θα ανοίξω μαγαζί με γεμιστούς λουκουμάδες και με κοιτούσανε πολύ περίεργα. Μου έλεγαν πως είναι δύσκολο να επενδύσω πολλά λεφτά για να κάνω ένα μαγαζί μόνο με λουκουμάδες. Όταν ήρθε η επιτυχία μου είπαν πως τελικά κάτι ήξερα» λέει γελώντας.

Το παρασκευαστήριο είναι στο πίσω χώρο του μαγαζιού και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μας συχνά διακόπτουμε γιατί έρχεται κόσμος να απολαύσει λουκουμάδες. «Πάνω από όλα πρέπει να πιστέψεις ο ίδιος το προϊόν σου και να μην το βάλεις κάτω. Πάντα ήταν δύσκολοι οι καιροί για αυτό πρέπει να δουλεύουμε. Πρέπει να εμπιστεύεσαι το αντικείμενο που έχεις να πουλήσεις. Και εγώ πίστεψα πολύ σ αυτό».

Ποιες είναι οι δικές του παιδικές αναμνήσεις από τους λουκουμάδες; «Δεν έχω αναμνήσεις μέσα από την οικογένεια μιας και τους έμαθα όταν ξεκίνησα να εργάζομαι. Από την οικογένεια μου είχα επιρροές καθώς ο μπαμπάς μου και οι θείοι μου ήταν αρτοποιοί, αλλά εγώ το εξέλιξα και έγινα ζαχαροπλάστης».

Κάποτε ο κόσμος πήγαινε στο ζαχαροπλαστείο για να απολαύσει τους λουκουμάδες του και αναρωτιέμαι αν έχει γίνει ξανά τάση. «Έχουν επιστρέψει στους λουκουμάδες, ναι. Κατά καιρούς έχουν γίνει κάποια ξεσπάσματα, αλλά οι περισσότεροι έχουν όμορφες αναμνήσεις από το προϊόν. Έρχονται γονείς με τα παιδιά τους και μου λένε πως έρχονταν από τότε που ήταν ζευγάρι. Επίσης, έρχονται νεαρά παιδιά με τις κοπέλες τους γιατί με ξέρουν από τους γονείς τους. Μου δίνει τεράστια χαρά».

Κάθε ημέρα παρασκευάζει πολλούς λουκουμάδες τους οποίους ετοιμάζει μόλις γίνει η παραγγελία. Όπως συμβαίνει και με το προφιτερόλ, το οποίο ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια του πελάτη. Και όση ώρα βρίσκομαι στο χώρο ο κόσμος δεν σταματάει να έρχεται. «Το σημείο που βρίσκεται το μαγαζί είναι προσβάσιμο για αυτό έχω πελάτες από όλα τα μέρη της Αθήνας και δεν κλείνουμε ποτέ».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; «Αναμφισβήτητα η συνέπεια. Η κάθε μερίδα έχει ξεχωριστή προσοχή. Η μυστική συνταγή είναι να είσαι πάνω από τον πελάτη και το προϊόν σου».

Φεύγοντας δεν θα μπορούσα να μην πάρω μαζί μου λουκουμάδες για το σπίτι τους οποίους έφτιαξα μαζί με τον κύριο Νίκο.