ΓΛΥΚΟ

Riviera, το πολίτικο ζαχαροπλαστείο που αξίζει να επισκεφτείς

Το διαχρονικό Παλαιοφαληριώτικο ζαχαροπλαστείο (με παράρτημα στη Γλυφάδα) που θα σε κάνει γλυκάνει με τον πιο αυθεντικό τρόπο.

Όντας στις κουζίνες από 13 μόλις χρονών, όπου εργαζόταν στα φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Πόλης “Baylan” και “Tilla”, δεν άργησε να μεταφέρει όλη αυτήν την αγάπη και το μεράκι στον γιο του Γιάννη, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Ο Γιάννης, έχοντας αναλάβει το «τιμόνι» του ζαχαροπλαστείου, μιας και ο κύριος Στέλιος έχει βγει πλέον στη σύνταξη, έχει αποφασίσει να γλυκάνει τον κόσμο με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο.

Ούτως ή άλλως, υπάρχει παράδοση στη ζαχαροπλαστική στην οικογένεια.  Όπως μαθαίνουμε από τον Γιάννη «εκτός από τον πατέρα μου, και ο θείος μου Γιάννης Παππάς ήταν ζαχαροπλάστης, ο οποίος είχε μεγάλη ιστορία και ανάλογες βραβεύσεις στον τομέα αυτόν. Θα έλεγα ότι λειτούργησε ως δεύτερος δάσκαλος για μένα, μετά τον μπαμπά μου».

«Θυμάμαι από το γυμνάσιο να έρχομαι κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο ζαχαροπλαστείο και να βοηθάω τον πατέρα μου στο εργαστήριο»

Ας περάσουμε όμως στο… γλυκό. Πριν μάθουμε τις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, ρωτήσαμε και δοκιμάσαμε αυτές που (ευτυχώς) βρίσκεις όλον τον χρόνο. 

Οι γλυκιές αμαρτίες στις οποίες αξίζει να ενδώσετε όλο το χρόνο

Η τούρτα – βουνό προφιτερόλ είναι το αδιαμφισβήτητο best seller. Ίσως το μυστικό κρύβεται στο ότι δεν σε λιγώνει, ενώ παράλληλα είναι τόσο εντυπωσιακό στην όψη που θα σε κάνει να πιάσεις αμέσως τα κουτάλια. Ακολουθεί -σχεδόν στα ίσα από άποψη δημοτικότητας- το μιλφέιγ, που μπορείς να το βρεις τόσο σε τούρτα, όσο και σε ατομική μερίδα, αλλά και οι τάρτες με τα εποχιακά φρέσκα φρούτα, το τραγανό μπισκότο και την λαχταριστή κρέμα (ναι, η ίδια κολασμένη που μπαίνει στο προφιτερόλ και στο μιλφέιγ). 

Φωτό: Δημήτρης Βέργης

Από πολίτικα γλυκά, θα βρεις το μυρωδάτο και αφράτο τσουρέκι αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι, τον all time classic μπακλαβά αλλά και τα κρεμώδη κωνσταντινουπολίτικα καζάν ντιπι και ταούκ κιοκσού.

Όμως και τα πιο καινούρια γλυκά έχουν ήδη κερδίσει τον κόσμο των νοτίων (και όχι μόνο). Από τάρτες σοκολάτας με τόφι καραμέλας μέχρι κροκελίν εκλαίρ (αυτό που έχει από πάνω τραγανό και μέσα γεμισμένο με άσπρη κρέμα, σοκολατένια κρέμα και φράουλες) αλλά και οι λαχταριστές τάρτες μον μπλαν (με κρέμα,κάστανο και μαρέγκες).

Κορυφαία επιλογή είναι και τα εκλεράκια, που είναι κι αυτά βασισμένα σε ελαφριά συνταγή. Όπως λέει και ο Γιάννης «δεν θέλω να τρως ένα γλυκό και αμέσως μετά να πίνεις νερό. Στόχος μας, σε κάθε γλυκό, είναι να σου μένει μια γλυκιά γεύση». Aγαπημένα είναι και τα handmade σοκολατάκια που απλώνονται στη βιτρίνα σαν πολύτιμα κοσμήματα!

Τι να διαλέξετε αυτά τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα όμως, μπορείς να βρεις στο Riviera γλυκά ειδικά φτιαγμένα για την περίσταση: Από το τσουρέκι βασιλόπιτα, πασπαλισμένο με μαυροσούσαμο, ένα γλυκό που γίνεται ανάρπαστο τέτοιες μέρες, μέχρι τους κορμούς, τόσο τους κλασικούς ελληνικούς (δηλαδή ο κορμός με το ρολό παντεσπάνι που έχει παρακλάδια) όσο και τους γαλλικούς που έχουν μακρόστενο σχήμα. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε μια παραλλαγή τους, όπως τον κορμό με σοκολάτα και κάστανο ή τον κορμό με σοκολάτα, φράουλες και αποξηραμένα ακτινίδια…

Τα μελομακάρονα είναι από μόνα τους ένα άλλο κεφάλαιο, μιας και είναι από τα πιο ελαφριά που έχεις δοκιμάσει. Λαχταριστές μικρές μπουκίτσες που δεν σου αφήνουν τη καθόλου λιγωτική γεύση, όπως πολλοί που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αντίστοιχοι είναι και οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες, ένα γλυκό που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι συνταγές στο Riviera μετρούν πολλές δεκαετίες και παραμένουν αναλλοίωτες. Ακριβώς όπως τις έφερε ο κυρίος Στέλιος από την Κωνσταντινούπολη. 

«Δεν γίνεται παρέμβαση στις κλασσικές συνταγές. Κατά περίπτωση, τις αναβαθμίζουμε ελαφρώς, όμως όλες τους παραμένουν αυθεντικές»

Αν θες λοιπόν να πάρεις κάτι ξεχωριστό για το σπίτι ή για κάποιο τραπέζι ενόψει των Χριστουγέννων, οι κορμοί είναι η καλύτερη επιλογή. Το παραδοσιακό αυτό χριστουγεννιάτικο γλυκό δεν το βρίσκεις όλη την χρονιά. Αν πάλι θες να μην υποκύψεις καθόλου στις θερμίδες των εορτών, η πιο safe επιλογή είναι η πανάλαφρη τούρτα μιλφέιγ. 

«Δεν είναι εύκολο να δουλεύεις με τον πατέρα σου. Εκείνος είναι πιο ήρεμος τύπος, εγώ πιο εκρηκτικός και νευρικός. Οπότε μαζί βρίσκουμε την ιδανική ισορροπία»

Τέτοια γλυκά δεν θα μπορούσαν να μην έχουν και τα μυστικά τους. Μυστικά που δεν βασίζονται μόνο στο ταλέντο και την αγάπη της οικογένειας Καραπιπέρη, αλλά και στις πολύτιμες συμβουλές που περνούν από γενιά σε γενιά, όπως το ότι «το κάθετι που βγαίνει από το εργαστήριο πρέπει να αρέσει πρώτα σε σένα. Αν δεν σου αρέσει, δεν το βγάζεις». 

Όσοι είναι προς Γλυφάδα μεριά και θέλουν να προμηθευτούν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Riviera,  μπορούν να τα βρουν και στο κατάστημα της Γλυφάδας. Γιατί σαν την πολίτικη γλύκα, δεν έχει.

Ιnfo: Riviera, Τρίτωνος 119, Παλαιό Φάληρο Τηλέφωνο: 210-9826670, Riviera Cafe, Λεωφόρος Δημάρχου Μεταξά Άγγελου 21, Γλυφάδα , τηλ. 210-8942718, www.facebook.com/riviera.patisserie/