ΓΛΥΚΟ

Στο Nouvelle Patisserie η ποιότητα είναι αυτονόητη

Παρόλο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Αμφιθέας, εδώ και 34 χρόνια, το φημισμένο σε όλη την Αθήνα ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Τσιροπούλου, είναι κομματάκι incognito. Υπό την έννοια ότι χρειάζεται να ξέρεις πραγματικά από γλυκά για να καταλάβεις τι θησαυρός κρύβεται πίσω από τη ‘σεμνή’ είσοδό του. 

‘Δεν είμαστε, ούτε μας αρέσει το δήθεν. Ούτε αισθανόμαστε ότι έχουμε να αποδείξουμε κάτι σε κάποιον. Εμείς συνεχίζουμε απλά να κάνουμε αυτό που κάνουμε εδώ και τρεις δεκαετίες’. Αυτό μου δηλώνει η γλυκύτατη μαμά της οικογένειας Τσιροπούλου όταν την ρωτάω γιατί το Nouvelle, παρά την εξαιρετική φήμη που έχει ανάμεσα στους γλυκο-γνώστες, δεν έχει μπει στο τριπάκι των περισσότερων ζαχαροπλαστείων των νοτίων προαστίων -και ειδικά της Γλυφάδας-, που κάνουν την μια εντυπωσιακή ανακαίνιση μετά την άλλη.

Για την ακρίβεια το Nouvelle έχει μένει συνειδητά ίδιο και απαράλλακτο από το 1982. Όταν δηλαδή άνοιξε δια χειρός των δυο ταλαντούχων ζαχαροπλαστών του ξενοδοχείου Meridien (Γιάννη Παππά και Μίλτο Τσιρόπουλο), με σπουδές στο Παρίσι, που αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Κάτι που, τους 4 πρώτους μήνες λειτουργίας, μάλλον έμοιαζε μεγάλο λάθος αφού ο κόσμος απλά δεν έμπαινε μέσα.

Δες τον πιο απολαυστικό οδηγό γλυκών, φτιαγμένο από τα χεράκια του Nou-Pou.gr

 

Όλα αυτά άλλαξαν κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα όταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου αποφάσισε να γράψει κάτι διθυραμβικό για τις τάρτες με φρέσκα φρούτα του (το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα που τις έφτιαξε) στην στήλη του στον Ταχυδρόμο.

‘Την επόμενη μέρα υπήρχαν ουρές απέξω. Οι οποίες και συνεχίστηκαν για εβδομάδες και μήνες μετά, με αποτέλεσμα να αφήσουμε τις δουλειές μας και να αφοσιωθούμε full time σε αυτό’

Από τότε ως και σήμερα, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα βασικά γλυκά (γύρω στα 20, όλα best seller) έχουν μένει ίδια και απαράλλακτα (οι συνταγές ακολουθούνται ευλαβικά). Oι πρώτες ύλες συνεχίζουν να είναι της υψηλότερης δυνατής ποιότητας (π.χ. φρέσκα αυγά, πολύ καλής ποιότητας εισαγόμενες σοκολάτες και βούτυρο). Και δεν υπάρχει πουθενά καταψύκτης. Κάτι που σημαίνει ότι οτιδήποτε δεν καταναλώνεται, όσο κόπο και αν πήρε να φτιαχτεί, maximum 48 ώρες μετά θα βρεθεί στα σκουπίδια.

Πράγματα (ποιότητα, σεβασμός στην παράδοση) που για όλα τα μέλη αυτής της πολυδιάστατα καλλιτεχνικής οικογένειας (η κόρη του Μίλτου, Κορίνα, ακολούθησε στα βήματά του ενώ ο γιος του, Δημήτρης, είναι πτυχιούχος φωτογράφος και υπεύθυνος για τα social του μαγαζιού) μοιάζουν αυτονόητα.

‘Μεγάλωσα κυριολεκτικά εδώ μέσα. Από 1η γυμνασίου και μετά ερχόμουν μετά το σχολείο και κάθε ΣΚ και βοηθούσα. Όταν είπα στο μπαμπά μου ότι θέλω να ακολουθήσω το επάγγελμα, μου είπε πρώτα να έρθω ένα χρόνο για να είμαι σίγουρη και μετά να πάω και σχολή. Αυτό και έκανα. Προφανώς και ήξερα τις δυσκολίες, αλλά το λατρεύω’, Κορίνα

Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι, στο Nouvelle, οι Πικάσο είναι πλέον δυο. Ο Κωσταντινουπολίτης (εξού και το αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι που φτιάχνει) μπαμπάς, υπερβολικά σεμνός για να το παραδεχτεί, αλλά πως αλλιώς να αποκαλέσεις κάποιον με τη δική του εμμονή στην τελειότητα (δεν βγαίνει τίποτα έξω αν δεν τηρεί 100% τις προδιαγραφές του). Και η κόρη, γλυκιές ‘προσθήκες’ της οποίας αποτελούν τα cupcakes, τα μπισκότα και οι περίτεχνες παιδικές τούρτες.

‘Με λέει έτσι, Πικάσο, όταν με βλέπει να κάθομαι με τις ώρες και να ασχολούμαι με τις παιδικές τούρτες που φτιάχνω. Τριώροφες, 3-D, ότι μπορείς να φανταστείς. Αυτό είναι κάτι που ούτε στη τιμή βγαίνει, ούτε ο κόσμος απαραίτητα το εκτιμά. Το κάνω για μένα και για το χαμόγελο του παιδιού όταν την πρωτοβλέπει’

Και όμως, Κορίνα, ο κόσμος το καταλαβαίνει. Για αυτό και το Nouvelle παραμένει σταθερά στη συνείδηση όλων όσων ξέρουν ότι τα πιο γλυκά γλυκά είναι αυτά που φτιάχνονται με αγάπη και μεράκι.

Τι άλλο μένει να ειπωθεί; Οι προτιμήσεις των ίδιων των μελών της οικογένειας Τσιροπούλου με την Κορίνα να δηλώνει ανέκαθεν παιδί του προφιτερόλ (‘Μικρή ήταν το μόνο που έτρωγα’), τον Δημήτρη να επιλέγει το cheesecake της αδελφής του και τα σοκολατάκια πραλίνα του πατέρα του (‘Το μοναδικό που του έχω ζητήσει να μου μάθει να φτιάχνω’) και την μητέρα που επιλέγει το προφιτερόλ του συζύγου της ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στα red velvet cupcakes της κόρης της.

Φωτό: Δημήτρης Τσιρόπουλος

Info: Nouvelle Patisserie, Λεωφόρος Αμφιθέας 168, Φάληρο, τηλ.: 210-9833096, https://www.facebook.com/nouvellepatisserie/www.instagram.com/nouvellepatisserie82