ΓΛΥΚΟ

Συνταγές με τον χαλβά που έμεινε από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Σου ΄μεινε χαλβάς; Voila τρεις μούρλια συνταγές για να τον αξιοποιήσεις!

Τρουφάκια με χαλβά

Θα χρειαστείς:

  • 200 γρ. κριμ τσιζ
  • 350 γρ. Μακεδονικού Χαλβά αμυγδάλου
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 κούπες χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κούπα μπισκότα (πτι μπερ) αλεσμένα
  • 1 κούπα μπισκότα (πτι μπερ) χοντροκομμένα
  • τρούφα πολύχρωμη

Χτυπάμε στο μίξερ το κριμ τσιζ με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν ένα λείο ομοιογενές μίγμα. Θρυμματίζουμε το χαλβά και τον προσθέτουμε στο μίγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2′.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεσμένο μπισκότο και το αναμιγνύουμε με τα χέρια. Στο τέλος, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μπισκότα και καρύδια.

Ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μια ώρα. Το βγάζουμε και το πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε την τρούφα σε ένα πιάτο και κυλάμε επάνω το κάθε τρουφάκι, πατώντας το λίγο, έτσι που να κολλήσει παντού η τρούφα. Τη βάζουμε στην ειδική θήκη για τρουφάκια και στη συνέχεια, όλα μαζί τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Κορμός χαλβά

Για δυο φόρμες του μισού κιλού θα χρειαστείς:

  • 500 gr κουβερτούρα
  • 450 gr Μακεδονικό Ταχίνι
  • 50 gr παρθένο σησαμέλαιο
  • 100 gr ψίχα καβουρντισμένο και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης
  • 200 gr Μακεδονικό Χαλβά βανίλια κομμένο σε μικρούς κύβους
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι, ψιλοκομμένη και ζεματισμένη

Λειώνουμε την κουβερτούρα και τη δουλεύουμε μαζί με το ταχίνι και το σησαμέλαιο σε μπεν-μαρί. Προσθέτουμε και τη φλούδα πορτοκάλι.

Σε φόρμα κορμού στρώνουμε χαρτί ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε λίγη σοκολάτα. Βάζουμε κύβους χαλβά και φιστίκι, προσθέτουμε ξανά σοκολάτα και πάλι χαλβά και φιστίκι μέχρι να γεμίσει η φόρμα.

Όταν ο κορμός κρυώσει, τον κόβουμε σε φέτες.

Muffin χαλβά με καρύδια και γλάσο ταχινιού

Θα χρειαστείς:

  • 100 gr ζάχαρη
  • 150 ml Παρθένο Σησαμέλαιο
  • 220 ml χυμό πορτοκάλι
  • 40 ml κονιάκ
  • 200 gr Μακεδονικό Χαλβά
  • 100 gr καρύδι ψιλοκομμένο
  • 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι κανελο-γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι σόδα

για το γλάσο ταχινιού

  • 500 gr ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 500 gr Μακεδονικό Ταχίνι

Χτυπάμε τη ζάχαρη, το χαλβά και το λάδι μέχρι ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια το αλεύρι με τη σόδα και το κανελογαρύφαλο και ανακατεύουμε απαλά.

Τέλος, προσθέτουμε αλευρωμένα τα καρύδια και μοιράζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες muffin. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 170-180 °C και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα βουτάμε σε γλάσο ταχινιού.

Για το γλάσο ταχινιού:

Φτιάχνουμε σιρόπι και αφού προσθέσουμε το ταχίνι, χτυπούμε το μείγμα και το διατηρούμε σε μπεν μαρί.

Με το γλάσο αυτό μπορούμε να καλύψουμε κέικ, muffins , μπισκότα, τούρτες, τσουρέκια, κρουασάν, βιεννέζικα, κοκ, εκλαίρ, σουδάκια και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.

Είναι επίσης ιδανικό για να καλύψουμε ντόνατς και να γεμίσουμε κρέπες.

Αν το κάνεις πιο δυνατό γίνεται σάλτσα καραμέλας ταχινιού και μπορεί να συνοδέψει παγωτά και βάφλες.

Συνταγές: ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ