ΓΛΥΚΟ

Τα καλύτερα νότια γλυκά για τα Χριστούγεννα

Το Nou-Pou.gr εκτός από τα νότια προάστια αγαπάει πάρα πολύ και τα γλυκά. Οπότε, χριστουεννιάτικες μέρες που ‘ναι, είπε να συνδυάσει τις αγάπες του και ό,τι ήθελε προκύψει.

Μελομακάρονα από το Fresh

Υπάρχουν πολλών ειδών μελομακάρονα αλλά του Fresh έχουν τη δική τους χάρη και γέυση, με το πορτοκαλένιο χρώμα, το βιολογικό μέλι Κρήτης και την εκπλεπτυσμένη όψη τους. Είναι ένα ιδιαίτερο μελομακάρονο που έχει ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς κυνηγούς του πιο χριστουγεννιάτικου γλυκού εκεί έξω.

Τούρτα με φρέσκα ρόδια από το Zuccherino

Όσοι ξέρουν να τιμούν και να εκτιμούν τα γλυκά, γνωρίζουν την ιστορία, το παρόν και τα όσα προσφέρει απλόχερα κάθε μέρα το Zuccherino, ένα από τα πιο παλιά και καλά ζαχαροπλαστεία των νοτίων προαστίων, με 28 χρόνια ιστορία. Κι αν για τις μέρες αυτές η σοφότερη πρόταση που θα είχαμε να κάνουμε, θα ήταν οι εξαιρετικοί κουραμπιέδες και τα υπέροχα μελομακάρονα, αμφότερα ως παγωτό (ναι, τέτοια θαύματα γίνονται στο Zuccherino. Όπως επίσης, το γεγονός ότι ΟΛΑ τα χριστουγεννιάτικα γλυκά του μπορείς να τα βρεις και χωρίς γλουτένη σε περίπτωση που ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορούν το συγκεκριμένο συστατικό. Όμως, η επιλογή της λίστας είναι η διάσημη, εντυπωσιακή και εξαιρετική σε γεύση τούρτα με φρέσκα ρόδια. Άλλωστε, τα ρόδια εκτός από τη γεύση προσθέτουν και τον απαραίτητο συμβολισμό στην όλη υπόθεση, δεδομένων των ημερών. Όλοι χρειαζόμαστε το γούρι μας και την τύχη για το νέο έτος, οπότε από το να σπάσουμε φέτος το ρόδι, ας το φάμε πάνω στην signature τούρτα του Zuccherino. 

Βασιλόπιτα από το Riviera

Στην Πόλη τα γλυκά είναι κάτι παραπάνω από επιστήμη, είναι μια τέχνη με επιστημονικές προδιαγραφές. Γι΄αυτό και στο Riviera, ένα καθαρόαιμο ζαχαροπλαστείο με βαθιές ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, τα γλυκά αγγίζουν την τελειότητα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποιότητας του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου είναι η βασιλόπιτα του, με το μαχλέπι να γεμίζει το χώρο και να κατακτά το μυαλό κάθε πελάτη που εμπιστεύεται το Riviera. Με συνταγή που κρατάει εδώ και 40 χρόνια, ο Γιάννης Καραπιπέρης συνεχίζει την παράδοση και την ποιότητα του ζαχαροπλαστείου και φροντίζει κάθε χρόνο να έχει την καλύτερη “πίτα” για το καλύτερο και πιο γευστικό ποδαρικό της χρονιάς.

Oι μπουκίτσες-κουραμπιέ της Ανεμώνης 

Γλυφαδιώτης λένε ότι γεννιέσαι και δεν γίνεσαι, αλλά οκ αυτό είναι μια ντόπια υπερβολή για να ενισχύεται το τοπικιστικό συναίσθημα, καθώς η αλήθεια είναι ότι μπορείς να γίνεις αρκεί να μυηθείς και να εκπαιδευτείς σε κάποια πράγματα. Ένα από αυτά είναι η Ανεμώνη και το γεγονός ότι μιλάμε για το ζαχαροπλαστείο landmark της Γλυφάδας, αυτό που ξέρουν όλοι για τα γλυκά του, για το σημείο που βρίσκεται, για τα παιδικά χρόνια που έχουν περάσει εκεί, για τα cookies του και μέρες που ‘ναι, για τις λαχταριστές μπουκίτσες-κουραμπιέδες που βγάζει κάθε χρόνο στις βιτρίνες και τους πάγκους της. Η Ανεμώνη είναι μια σταθερή αξία στο χρόνο για τη Γλυφάδα και αυτό είναι κάτι που το κέρδισε με την αναλλοίωτη ποιότητα στο χρόνο της. Μπορείς να το διαπιστώσεις με μια μπουκίτσα (=κουραμπιέ).

Δίπλες από τον Δήμο

Ο Δήμος είναι ένας από τους παλιότερους φούρνους της Γλυφάδας, γνωστός στους ντόπιους κατοίκους που από τη δεκαετία του ‘90 έκαναν πιάτσα την περιοχή γύρω από τη Λαοδίκης, τη Γιαννιτσοπούλου (ναι, από τότε ήταν πέρασμα εκεί, όχι μόνο τώρα λόγω του hype των τελευταίων ετών). Οι δίπλες του (για τα σφολιατοειδή του θα μιλήσουμε άλλη στιγμή, όπως πρέπει) διάσημες σε όλους για τη λεπτότητα, το μέλι και το εξαιρετικό ψήσιμο τους, αλλά και για τις επιπέδου σταρ εμφανίσεις τους, αφού πρέπει να ρωτήσεις τους ιδιοκτήτες πότε θα ρίξουν μερικά κιλά στο φούρνο και ως πότε θα μπορέσεις να τις βρεις. Άκου μας και τρέξε πάντως.

Κουραμπιέδες από το Mon Quartier

Δεν χρειάζεται να μπεις μέσα στο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο της Βούλας, για να πειστείς ότι έχει από τους πιο ωραίους κουραμπιέδες της πόλης. Το βούτυρο και τα αμύγδαλα μοσχοβολάνε από τη Βασιλέως Παύλου και σε σέρνουν από τη μύτη ως το μεγάλο τσίγκινο ταψί που τους αραδιάζουν οι άνθρωποι του Mon Quartier κάθε μέρα, για να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες. Να, εμείς πήγαμε να πάρουμε ένα κουτάκι και ευτυχώς που προλάβαμε…

Κορνέ από τον Κωνσταντινίδη

Στην αθλητική διάλεκτο το “θα μας πετάξουνε κορνέδες” δεν είναι και το πιο τιμητικό που μπορεί να σου τύχει, όντας μέλος μιας (ποδοσφαιρικής κυρίως) ομάδας. Όμως, αν οι κορνέδες είναι από τον Κωνσταντινίδη, τότε αλλάζει το πράγμα. Δεν μπορεί, άλλωστε, να μην τους έχεις δει στα ανοιχτά προς το βλέμμα των πελατών καταστήματα της ιστορικής πια αλυσίδας ζαχαροπλαστείων. Στέκονται εκεί άδειοι και περιμένουν αυτή τη λευκή γέμιση να έρθει και να “δέσει το γλυκό”, που λένε και στη διάλεκτο της ζαχαροπλαστικής.

Προφιτερόλ από το Riviera

Αληθινή σε χρώμα και γεύση σοκολάτα από τα χέρια του Στέλιου και του Γιάννη Καραπιπέρη, με μια κρέμα που δεν μπορείς να βρεις όμοια της σε κανένα άλλο σημείο της Αθήνας, με σου α’ επιπέδου και το προφιτερόλ του Riviera να είναι από αυτά τα γλυκά που λες “αποκλείεται να είναι αληθινό”. Οι Καραπιπέρηδες, Πολίτες καθαρόαιμοι και αυθεντικοί, βάζουν την αγάπη τους και την εξαιρετική ποιότητα τους σε κάθε γλυκό που βγαίνει στις βιτρίνες του Riviera στο Φάληρο. Αν μπεις μέσα για ένα προφιτερόλ, πάρε και ένα μελομακάρονο, αυτές τις μελωμένες μπουκίτσες που θα δεις στον πάγκο.

Γαλακτομπούρεκο από το Κοσμικόν

Θα μπορούσαμε να προτείνουμε χριστουγεννιάτικες εμπνεύσεις και προτάσεις και από αυτό το ζαχαροπλαστείο, αλλά για το Θεό ποιός μπαίνει μέσα στο Κοσμικόν και δεν πείθεται για άλλο ένα κομμάτι από το κορυφαίο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας; Άλλωστε, τα πραγματικά ωραία γλυκά δεν έχουν εποχικότητα. Είναι πάντα επίκαιρα, αρκεί να ξέρεις να τα εντοπίζεις.

Όποιο cake εσύ θες από το Special Cakes

Αν το cake για σένα, είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια καλοβαλμένη ζύμη σε φόρμα, τότε ο δρόμος σου θα (πρέπει να) σε βγάλει στο Special Cakes, όπου μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων θα σε σερβίρει απλόχερα το christmas spirit σε μορφή carrot cake και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σου σε γλάσο. Δεν θέλουμε καν να σου πούμε, πώς κάνουν τα μικρά παιδιά στο Special Cakes. Αν και μπορείς να φανταστείς: Σαν εσένα.