ΓΛΥΚΟ

Τo Χριστουγεννιάτικο μενού του Paul μας δίνει άλλον ένα λόγο να μη θέλουμε να περάσουν τα Χριστούγεννα

Η αγαπημένη boulangerie Paul φέτος σβήνει τα 125 κεράκια της (μαθουσάλας έγινε η άτιμη!) και βρήκε αφορμή να μας βάλει σε πειρασμό με τις ευφάνταστες χριστουγεννιάτικες προτάσεις που δημιούργησαν οι έμπειροι αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες της, βάζοντας όλο το πάθος και την τέχνη τους!

Μπορεί να με πεις γραφική αλλά το μόνο πράγμα που μου ήταν κάπως οικείο, την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στο Παρίσι για να μείνω, ήταν τα Paul. Γαλλική αλυσίδα μεν, πολλά χρόνια στην Πανεπιστημίου δε. Τα είχα τιμήσει δεόντως τα macarons σε όλες τις χρωματικές εκδόσεις στις βόλτες μου στο κέντρο. Αλλά ήταν στη Γαλλία που γνώρισα καλύτερα αυτή τη boulangerie που ξεκίνησε από μια περιοχή κοντά στη Lille το 1889. Σε κάποιο Paul στην Boulevard Saint Michel δοκίμασα το πρώτο μου pain au chocolat (κοινώς το κρουασάν σοκολάτας που είναι λάθος να το πεις κρουασάν, γιατί θα σου δώσουν ασυζητητί βουτύρου). Στο Paul στην Avenue de l’ Opera έκανα ένα break από την απόπειρά μου να φτάσω από το κέντρο στην Μονμάρτρη για να χορτάσω την υπογλυκαιμία μου με μια τάρτα με βατόμουρο. Στο Paul στην πλατεία Denfert Rochereau, υποδέχτηκα την καλύτερή μου φίλη στην πόλη του φωτός με μια quiche Loraine, ενώ από τη βιτρίνα του Paul στην  Champs-Élysées (που αποφεύγω λόγω υπερβολικού κόσμου) είδα τις σοκολατένιες Christmas edition λιχουδιές που βγάζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή!

Η Παριζιάνικη συνήθεια έγινε λατρεία και συνεχίστηκε και στην Ελλάδα. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να την κόψω, αφού λίγους μήνες πριν επιστρέψω στα πάτρια είχε ανοίξει ένα ολοκαίνουριο Paul στην περιοχή μου, στη Γλυφάδα, με το rustic στυλ του και τη διακόσμηση με vintage αντικείμενα που με ταξιδεύει αρκετά χρόνια πίσω, τότε που όλα ήταν χειροποίητα. Αυτές τις μέρες, ομορφαίνει περισσότερο με το γιορτινό decoration και μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, μας προ(σ)καλεί να επιλέξουμε κάποιο από τα γκουρμέ ψωμιά για να συνοδεύσουν το γιορτινό μας τραπέζι, όπως το ψωμί σίκαλης με σταφίδες, τη παραδοσιακή γαλλική Βασιλόπιτα (τη ξακουστή Galette des Rois!) με σφολιάτα και κρέμα αμυγδάλου ή μήλου, μπριος ανθρωπάκια, macarons και πολλές άλλες λιχουδιές, σύμφωνα με τις παραδοσιακές και διαχρονικές γαλλικές συνταγές.

Εκεί βέβαια που εγώ έκανα focus (ως επίτιμη γλυκατζού πλέον) είναι τα εκρηκτικά επιδόρπια. Θα το πω γαλλιστί να το απολαύσω, “bûche poire chocolat” και θα επεξηγήσω πως πρόκειται για χριστουγεννιάτικο κορμό με mousse σοκολάτας, παντεσπάνι, κρυσταλλιζέ compotée αχλάδι, τραγανή πραλίνα και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Απλά ΣΟ-ΚΟΛΑΣΗ! Βέβαια το highlight για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου είναι το γλυκό “l’entremet Bougie”, ένα επιδόρπιο σε σχήμα χριστουγεννιάτικου κεριού! Όσο για το περιεχόμενο, πρόκειται για απαλή κρέμα Bavaroise βανίλιας με μαλακό παντεσπάνι, compotée βατόμουρο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Και μόλις αποφάσισα τι θέλω για φετινό δώρο. Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη θα ήθελα ένα non fat pass για να μπορώ να φάω τις λιχουδιές του Paul σαν να μην υπάρχει αύριο!  

Paul, Πλατεία Εσπερίδων και Κύπρου 70, Γλυφάδα

Καταστήματα Paul υπάρχουν επίσης Λεβιδίου 4, Κηφισιά και Πανεπιστημίου 10, Αθήνα