ΓΕΥΣΗ

Η Ήπειρος δεν είναι μακριά. Βρίσκεται στη Γλυφάδα

Το ιστορικό εστιατόριο στη πλατεία Χωρικών μεγάλωσε γερά παιδιά. Και συνεχίζει.

Πίσω λοιπόν από τον Κωτσόβολο, σε αυτή τη μικρή πλατεία που κάποτε ήταν σημείο αναφοράς, βρίσκεται το παραδοσιακό εστιατόριο ”Ήπειρος” του κ. Γεωργίου Μπόκια. Δύο πράγματα είναι σίγουρα για το Ήπειρος: Α) Ότι μέχρι και σήμερα έχει πεντανόστιμο και σπιτικό φαγητό, Β) Ότι δεν υπάρχει γέννημα-θρέμμα Γλυφαδιώτης, που θα σου πει ότι δεν γνωρίζει το μαγαζί.

Το εστιατόριο ανήκει στον κύριο Γιώργο και στα δύο πρώτα του ξαδέρφια, που ήρθαν όλοι μαζί στη Γλυφάδα από τη Ρούμελη το 1969. Άνοιξαν την Ήπειρο το 1974 και έκτοτε, το εστιατόριο έχει παραμείνει ένα από πιο κλασσικά spots.

Το στήσιμο του παραμένει παραδοσιακό. Όλη η κουλτούρα και η ντομπροσύνη της Ρούμελης, φαίνεται στις τοιχογραφίες του μαγαζιού, ενώ τα κλασσικά τραπεζάκια με τις ξύλινες καρέκλες, είναι άλλος ένας τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι η Ήπειρος, ίσως να μην βρίσκεται και τόσο μακριά από σένα.

«Έρχομαι εδώ με την οικογένεια από το 1980. Όταν δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε ή απλά θέλουμε να φάμε κάτι αγνό και νόστιμο, ερχόμαστε εδώ. Δεν υπάρχει μόνο το σουβλάκι και το fast food στο οποίο καταφεύγετε μόνιμα εσείς οι νέοι» λέει ο κύριος Γιάννης, που απολάμβανε με τη γυναίκα του ένα πιάτο γίγαντες (αν είδα καλά) κρασί και σαλάτα.

Το φαγητό που θα φας στην Ήπειρο, ξεφεύγει πράγματι από τη λογική της ταβέρνας. Η αλήθεια είναι πως δεν την έχει καν ανάγκη. Από το τραπέζι σου, το μόνο που θα παραγγείλεις, είναι σαλάτες, ίσως τζατζίκι και το κρασί σου. Στη προκειμένη περίπτωση, αν πεινάς, θα πρέπει να «μοχθήσεις» γι’ αυτό. Μια βόλτα μέχρι την κουζίνα, θα ανοίξει τα μάτια και την όρεξη. Όπως κάθε παραδοσιακό εστιατόριο, το «Ήπειρος» έχει μόνο «μαμαδίσια» πιάτα, τόσο για τους απλούς όσο και τους πιο μερακλήδες. Μπορείς λοιπόν να διαλέξεις ανάμεσα σε κοτόπουλο με πατάτες, γεμιστά και σπανακόρυζο, σουπιά με κοντό μακαρονάκι, μελιτζάνες τηγανητές, μπακαλιάρο με σκορδαλιά και πολλά ακόμη φαγητά, που δεν κουβαλούν μόνο τη μεσογειακή ιστορία του τόπου μας, αλλά και υπέροχη γεύση. Αξίζει να αναφερθεί πως ήταν και ένα από τα πρώτα ”πατσατζίδικα” της περιοχής, αφού το βράδυ σέρβιρε το φαγητό-φάρμακο σε όσους έδειχναν την αγάπη τους στο κρασί. Μέχρι και σήμερα, το εστιατόριο ξεχωρίζει και για τις σούπες του και ειδικά για την ψαρόσουπα.

Στα διπλανά τραπέζια, βρίσκεται η κυρία Βένια με τον άντρα της. Η οικογένεια της βρίσκεται στη Γλυφάδα από το 1939. Και το Ήπειρος δεν είναι γι’ αυτή ένα άγνωστο μέρος.

«Μεγάλωσα τρία παιδιά με αγνό φαγητό, μεράκι και πολύ αγάπη. Είμαι νοικοκυρά από τις παλιές, από αυτές που ξέρουν πως τα φαγητά του τόπου μας είναι ξεχωριστά. Εδώ το φαγητό είναι σπιτικό και αγνό. Τα γεμιστά για παράδειγμα που κάνει το ”Ήπειρος”, εγώ προσωπικά δεν τα έχω φάει πουθενά αλλού».

Το Ήπειρος συνεχίζει να μαγεύει με τις γεύσεις του μέχρι σήμερα. Χωρίς μεγαλεία, χωρίς υπερβολές. Με σπιτικό και νόστιμο φαγητό, με παραδοσιακές συνταγές, αυτές που σήμερα όλοι έχουν λησμονήσει και τις αναζητούν στα σοκάκια της Πλάκας και στα στενά της Κουμουνδούρου. Εμείς στη Γλυφάδα, αυτό το ποιοτικό, το παραδοσιακό, το Ελληνικό που λέμε, το είχαμε πάντα. Εκεί, σε αυτή την μικρή ιστορική πλατεία των Χωρικών.

Άλλωστε ήταν το αγαπημένο μαγαζί του παπα-Μάρκου. Και αυτός κάτι θα ήξερε…

Πλατεία Χωρικών, Τηλέφωνο: 210 8980200