ΓΕΥΣΗ

Η Μυρτιά είναι η κλασσική ταβέρνα στα καλύτερα της

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η Μυρτιά είναι ταβέρνα. Για όσους την έχουν επισκεφτεί αυτό το “σκέτο” ταβέρνα γίνεται “η ταβέρνα στα καλύτερα της”. Αυτή που θα σεβαστεί εσένα και την πείνα σου, περισσότερο από κάθε άλλον εκεί έξω (εκτός από τη μάνα σου).

Κλασσική. Αυτός είναι ο σωστός χαρακτηρισμός. Όχι τυπική. Κλασσική. Το καταλαβαίνεις με το που πας και το εμπεδώνεις για τα καλά με το που φύγεις. Δεν είναι η ταβέρνα που έχεις συνηθίσει. Το μενού μπορεί να περιέχει τις συνταγές και τις γεύσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, ωστόσο, υπάρχουν πάντα εδώ και εκεί οι πινελιές που κάνουν την Μυρτιά να ξεχωρίζει. Μια από αυτές είναι οι τεράστιες μερίδες. Έχουμε πάει τόσες φορές και συνεχώς αποτυγχάνουμε να μην αφήσουμε τίποτα πίσω. Όλο και κάτι θα μείνει. Εδώ κολλάει και το “σέβεται τον πελάτη”. Οι γενναίες μερίδες δείχνουν ότι νοιάζονται για να χορτάσει το μάτι και το στομάχι. Δεν νοιάζονται μόνο για την αύξηση του κέρδους ανά πιάτο ή ανά πελάτη.

Το τελευταίο το καταλαβαίνεις από την ευγένεια και το μεράκι του προσωπικού. Από τον τρόπο που σε υποδέχονται και σε κάνουν να αισθανθείς σαν να βρίσκεται στην πίσω αυλή του χωριού σου. Έστω κι αν βρίσκεται δύο στενά κάτω από έναν δρόμο γεμάτο βουητό, όπως είναι η Αμφιθέας.

Να περάσουμε, όμως, στο παρασύνθημα; Στην Μυρτιά θα πας για τρεις βασικούς λόγους. Ο ένας είναι τα πλούσια ορεκτικά. Ο άλλος είναι τα εξαιρετικά ψητά. Και ο τελευταίος είναι η λαχταριστή και πλούσια πιατέλα με λουκουμάδες, που σε περιμένει ως κέρασμα στο τέλος. Αυτή που μαζί με το μέλι και τη νουτέλα θα σε αποτελειώσει. Τα ορεκτικά παίζουν σε κλασσικές επιλογές, που όμως ξεχωρίζουν. Κολοκυθοκεφτέδες, μπαστούνια, σαγανάκι, ντοματοκεφτέδες, σαλάτες, κολοκυθάκια τηγανητά και αλοιφές για όλα τα γούστα. Προσοχή στην παραγγελία γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην μείνει χώρος για το κυρίως (αν είσαι μυημένος – είπαμε ότι – κρατάς και για τους λουκουμάδες).

Η Μυρτιά φημίζεται για τα ψητά της: μπιφτέκια, μπριζόλες, λουκάνικα. Κι αυτό γιατί συνδυάζει το τρίπτυχο της επιτυχίας, που δεν είναι άλλο από την ποιότητα (του κρέατος), την ποσότητα (της μερίδας) και το ψήσιμο. Ας μην γράψω άλλα. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς.

Όσο για το τέλος; Για το μεγάλο φινάλε; Το κέρασμα περιλαμβάνει τρεις επιλογές: λουκουμάδες (μέλι ή νουτέλα), χαλβά και φρούτα. Ότι έχεις ευχαρίστηση. Είπαμε στην Μυρτιά σε σέβονται. Και όταν φτάσει η ώρα του λογαριασμού θα πεις ότι άξιζε. Γιατί επί της ουσίας εκτοξεύει την κλασσική έννοια της “ταβέρνας” στα καλύτερα της. Είναι το καλύτερο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης στην τελειότερη βερσιόν του. Για αυτό και την αγαπάμε τόσο.