ΓΕΥΣΗ

Η νέα πιάτσα γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Πόντιες γιαγιάδες με μαγειρικό ταλέντο, κρυμμένες ιταλικές τρατορίες με ειδίκευση στην τρούφα και εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Όλα αυτή στην περιοχή γύρω από τον παλιό ιππόδρομο της Καλλιθέας. Με άλλα λόγια εκεί που, σε μερικούς μήνες θα κατεβαίνει όλη η Αθήνα.

Δύο βήματα είμαι. Έχω πάει να τρέξω στο πάρκο (όχι με μεγάλη επιτυχία), το έχω γυρίσει απ’ άκρη σ’ άκρη. Εκεί ήταν ο ιππόδρομος παλιά. Καλά θυμάσαι. Τώρα έχει μία πισίνα μέσα που κάνεις μαθήματα (ανοιχτή άρα πρέπει να τα αντέχεις τα κρύα), ένα γηπεδάκι για ποδόσφαιρο, μία παιδική χαρά και πολύ πράσινο.

Κάπου στη μέση βρίσκεται το Central Park (Ναυάρχου Βότση 1, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, τηλ.: 213 0323806). Καφετέρια που θα πας να ηρεμήσεις, να διαβάσεις ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της, να πιεις μια φρεσκοστυμμένη δροσερή λεμονάδα, να απολαύσεις ένα από τα πολλά αρώματα καφέ της. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εδώ ξέρουν πώς να σου φτιάξουν αυτό που ζητάς. Α,να φας και χειροποίητη πίτα οπωσδήποτε. Όσο για τη διακόσμηση, ξύλο πολύ και άρα ζεστασιά και ωραία ατμόσφαιρα.

Απέναντι περίπου από την είσοδο του πάρκου, υπήρχε μία ταβέρνα που λεγόταν 5Φ και μεταφέρθηκε στη γωνία Αγησιλάου και Ξενοφώντος. Στην παλιά Κληματαριά. Μεσολαβεί η Λάμπρου Κατσώνη και έφτασες. Η Γιαγιά Ελισσάβετ (τηλ.: 210 9428353). Που δεν είναι φανταστικό πρόσωπο, υπάρχει, φοράει τσεμπέρι και τέτοια και όταν περνάς, μπορεί να την πετύχεις να ασχολείται με τις γλάστρες τις. Όποτε δεν μαγειρεύει δηλαδή. Έχει ποντιακή καταγωγή και είναι αξιαγάπητη. Θα σου φτιάξει μαρινάτο φρέσκο σολομό μούρλια. Πρέπει να δοκιμάσεις και τους κρεάτινους σαρμάδες με μαύρο λάχανο, παραδοσιακό του Πόντου, ναι. Και φυσικά γόπα, μαριδάκι, μπαρμπούνι, τηγανισμένα τέλεια. Μπορείς να πάρεις και να παραγγείλεις από την προηγούμενη μέρα ποντιακό μαντί και τανωμένο σορβά. Μη με ρωτάς τι και πώς. Δοκίμασέ τα. Πάρα πολύ φτηνά και τα γλυκά κερασμένα.

Άμα πάλι θες να δοκιμάσεις κάτι πιο γκράντε, θα πας στη Σωκράτους στο 213. Στο Luna Rossa (τηλ.: 6944395246). Το καλύτερο όλων. Από άποψη γκουρμεδιάς δηλαδή. Ένα σου λέω. Σερβίρει λευκές τρούφες. Και εξαιρετικά ζυμαρικά. Ακριβούτσικο αλλά τόσο ξεχωριστό που μία φορά πρέπει να το τιμήσεις. Από την άλλη βέβαια εντελώς σαν στο σπίτι σου, αφού είναι μέσα σε μία μονοκατοικία που δεν την πιάνει το μάτι σου, μικρό με τρεις τραπεζαρίες των 2 έως 16 ατόμων σε δωμάτια ανάλογα με την περίσταση. Ναι μπορείς να απολαύσεις και πριβέ δείπνο εδώ με το πρόσωπο.

Για το Θαλασσινό (Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους, τηλ.: 210 9404518) σου έχω ξαναπεί. Αλλά δεν γίνεται να μην στο επαναλάβω. Είναι τόσο όμορφο και απ’ έξω και από μέσα. Τώρα ειδικά που είναι γεμάτο φωτάκια. Κουκλίστικο. Και στο εσωτερικό, αυτό το βεραμάν παντού είναι τόσο χαρούμενο και φρέσκο, όπως και τα ψάρια του. Και το καλαμάρι με πέστο και πατατοτσίπς άλλο πράγμα.

Και στην Ψαροπούλα (Σωκράτους 237, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9431209) θα βρεις την πιο διάσημη λευκή ταραμοσαλάτα. Και όλα τα άλλα, απλά και ωραία, του κυρίου Ηλία. Γαριδάκι και γαύρο μαρινάτο, μαγειρεμένα με μεράκι και βασισμένα σε αυθεντικές συνταγές. Θα φας και θα πιεις οικονομικά και θα στείλεις και φίλους σου εκεί. 30 χρόνια ιστορίας είναι αυτά.

Μιας και μιλάμε για ταβέρνες να μην ξεχάσω τις Ελιές (Ξενοφώντος 155, τηλ.: 210 9431698). Αυτό το τόσο προσεγμένο μαγαζί που ανήκει σε τέσσερις φίλους. Με τούβλο και ξύλο να το διακοσμεί και με κάτι ντενεκέδες λαδιού που στηρίζουν τα τραπέζια. Μπορούν να αρχίσουν να σου τρέχουν τα σάλια. Βελουδένια φάβα από λαθούρι Φενεού, σαγανάκι με τηγανιά μανιταριών (πωπωπω) και λουκάνικο από τις Σέρρες, πάρα πολύ νόστιμοι κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού. Και ένα σωρό άλλα. Ελληνικά και λαχταριστά.

Πέρα δώθε σε πηγαίνω αλλά αξίζει να πάμε λίγο από την πλευρά της Ποσειδώνος, εκεί δίπλα σχεδόν στην Boom Boom, στο Ρακί Μεζέ (τηλ.: 210 9429027), που έχει live σχεδόν συνέχεια όποτε περνάω, που έχει διακόσμηση που μυρίζει θάλασσα και ωραία πιάτα. Κυδώνια με κρούστα μυρωδικών, πολίτικα μύδια και κάτι σαγανάκια τρέλα. Και κουρελούδες πολύχρωμες στις καρέκλες. Σαν να είσαι σε νησί ή σε βολιώτικο τσιπουράδικο, απλώς πάνω στη Θησέως, στο 334.

Άμα πάλι προτιμάς κάτι πιο παλιό και δοκιμασμένο, τότε έχουμε και τον Πεζούλα (Πεισίστρατου 11, τηλ.: 210 9422684), πολύ κοντά στο πάρκο, που έχει λευκά και μπλε χρώματα, που έχει αρχίσει να λειτουργεί από το 1951 παρακαλώ και που φτιάχνει εξαιρετική βραστή σαλάτα με πατάτα και πέστροφα με πλιγούρι. Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά, αφού έφευγαν από τα μπουζούκια της περιοχής πήγαιναν εκεί. Ας πούμε ο Παπαϊωάννου. Αλλά και μεγάλες τραγουδίστριες όπως η Πάνου και η Σακελλαρίου.

Αν δεν σου αρέσει αυτό, απέναντι θα δεις μια ταμπέλα που λέει Στάση Θανάσης, ε το ομώνυμο μαγαζάκι (Πεισίστρατου 4, τηλ.: 210 9429317) είναι μικρό, ξύλινο και σερβίρει πολλά και διάφορα, όπως σαρδέλα στα κάρβουνα και με νοστιμότατα κρεατικά.

Κοίτα να δεις, έχουμε και τα σουβλάκια μας και είναι πολύ νόστιμα και μεγάλα και επειδή παραγγέλνω συνέχεια από εκεί δεν μπορώ να μην τα αναφέρω. Από το Λεβέντη (Πεισίστρατου 81, τηλ.: 210 9402304), ναι. Αυτό το τυλιχτό με κοτόπουλο καλαμάκι απ’ όλα είναι πολύ δυνατό.

Πάντα όμως υπάρχει και το βρώμικο της υπόθεσης. Ή αλλιώς μία από τις πιο famous καντίνες. Η καντίνα με το καλύτερο hot dog της Αθήνας, όπως λέει απ’ έξω. Ένας γκριζομάλλης κύριος μέσα σου ετοιμάζει αυτή την τόσο περιζήτητη (μετά από ξενύχτια και όχι μόνο) νοστιμιά. Στη στροφή για Λάμπρου Κατσώνη όπως έρχεσαι από Συγγρού.

Και βασικά σε πάω λίγο πάλι προς Ωνάσειο, δηλαδή δίπλα σχεδόν στο Νιάρχου, γιατί μόλις θυμήθηκα το πιο ιδιαίτερο μαγαζί από όλα. Που δεν είναι φαγάδικο, αλλά κάτι σαν ζαχαροπλαστείο. Και λέω κάτι, γιατί ουσιαστικά είναι σοκολατοποιΐα. Ήρα λέγεται και είναι τόσο vintage που δεν παίρνει άλλο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, μην ξεχάσω την ταβέρνα της Αντωνίας (Ξενοφώντος 191 & Ισμήνης, τηλ.: 210 9404508), είναι τόσο κοντά. Δεν θα πω πολλά μόνο ότι έχω φάει πάρα πολλά καλαμαράκια από εκεί και ότι πρέπει να πας, πάνε όλοι. Και αν δεν σε έπεισα ακόμη, κάνε τη βόλτα και μόνος σου και θα πειστείς (εγγυημένα πράματα).