ΓΕΥΣΗ

Η Παλιά Φάβα είναι το οικογενειακό ταβερνάκι που αγαπάει το Παλαιό Φάληρο

Ένα ήσυχο και περιποιημένο ταβερνάκι, χωμένο στα στενά του Παλαιού Φαλήρου, έχει βαλθεί να σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου.

Η ταβέρνα βρίσκεται στο ίδιο σημείο από τη δεκαετία του ’60, αν και, η Παλιά Φάβα, με την τωρινή «διεύθυνση», λειτουργεί από το 2005. Το κάποτε βαρελάδικο, έγινε ταβερνάκι (με το όνομα Φάβα τότε), πέρασε πολλά χέρια, όμως μόνο στα χέρια της κυρίας Ντίνας κάθισε τόσο. Η ίδια, μαζί με τον γιο της Γιάννη -ο οποίος μπορεί να μην μαγειρεύει, όμως έχει την ευθύνη για όλο το κατάστημα-, το αναπαλαίωσαν, πρόσθεσαν και τη λέξη «Παλιά» μπροστά από το Φάβα κι δημιούργησαν το ταβερνάκι που ο κόσμος ξέρει πια ως το πιο οικογενειακό ταβερνάκι στο Παλαιό Φάληρο.

«Είμαι νοικοκυρά και τίποτα άλλο. Φτιάχνω 5 φαγάκια σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Φτιάχνω μαγειρευτά φαγητά, όπως κάνει η μαμά σου και η γιαγιά σου. Τελείως ελληνικά, παραδοσιακά με μια μικρή γεύση ανατολής»

Οι σπεσιαλιτέ πάνε ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι το μενού περιέχει μουσακά, γεμιστά, αμπελοφυλλοντολμάδες, ανάλαφρα και δροσερά φαγητά. Τον χειμώνα έρχονται στον κατάλογο οι σούπες, οι φασολάδες και το αρνάκι. Όσο για την περίφημη φάβα; Πρόκειται για το επίσημο πιάτο του καταστήματος. «Τη φάβα δεν τη σερβίρουμε εδώ σε μικρά πιατάκια σαν ορντέβρ, αλλά σαν ένα γενναίο και χορταστικό πιάτο», μου λέει η κυρία Ντίνα.

Την ρωτάω πόσα χρόνια βρίσκεται πάνω από τις κατσαρόλες σε μαγαζιά. «Από το 1977», μου δηλώνει περήφανα, συμπληρώνοντας ότι όλο αυτό το αγαπά και ότι δεν γίνεται με στόχο την επιβίωση.

«Δεν υπάρχει μυστικό στις συνταγές μου. Λίγο προσοχή θέλουν τα φαγητά, να αγαπάς αυτό που κάνεις και να θέλεις να αρέσει στον κόσμο το πιάτο σου»

Πάντως, μην περιμένεις να φύγεις από την Παλιά Φάβα χωρίς να σε τρατάρουν κάποιο γλυκό, το οποίο να πούμε εδώ ότι αν θες το παίρνεις και μαζί σου για το σπίτι.Όπως λέει και η κυρία Ντίνα,«το κέρασμα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Ανάλογα με την εποχή, υπάρχει γλυκάκι για όλους. Έρχεσαι στο σπίτι μας, μας έχεις τιμήσει, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σε γλυκάνουμε». Από Σεπτέμβριο, που ξεκινάνε τα κυδώνια, φτιάχνουν κυδώνι γλυκό με γιαούρτι.Την άνοιξη, τη θέση του κυδωνιού παίρνουν οι φράουλες, ενώ το καλοκαίρι, σερβίρεται καρπούζι, σταφύλι αλλά και παγωτά. Τις καλοκαιρινές Κυριακές, ούτε που θα καταλάβεις για πότε θα προσγειωθεί στο πιάτο σου μια δροσερή πανακότα. Με αυτήν την εξυπηρέτηση πάντως, δεν θα χαρακτήριζε κανείς τυχαίο το γεγονός ότι ο κόσμος έρχεται από διάφορες περιοχές της Αττικής για την Παλιά Φάβα: από το Σούνιο, μέχρι και τον Διόνυσο και από το Περιστέρι μέχρι το Χαλάνδρι. Τυχαίο δεν είναι ούτε το βραβείο που βρίσκεται κορνιζομένο σε περίοπτη θέση του καταστήματος, όπου τιμήθηκε ως η κορυφαία ταβέρνα για το 2014 στην εκδήλωση της Cosmopolis Finezza για τα Hellas Life Style Business Awards.

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή όταν κάποιος πελάτης μπαίνει στο μαγαζί. Μπορώ να γίνω 1000 κομμάτια προκειμένου να τον περιποιηθώ. Πάντα με σεβασμό».

Ο κόσμος πάντως, έχει δεν εκτιμά τυχαία την κυρία Ντίνα. Ξέρει τι είδους εξυπηρέτηση θα λάβει κι έτσι έρχεται με…ορέξεις και ειδικές παραγγελίες. «Έστω ότι κάποιος γείτονας και πελάτης νιώσει μια ξαφνική αδιαθεσία, ή αρρωστήσει, τι κάνει; Με παίρνει τηλέφωνο, μου ζητάει σουπίτσα κι εγώ του την ετοιμάζω στο άψε-σβήσε για να έρθει να την παραλάβει», μου λέει.

Η Παλιά Φάβα πάντως έχει αδυναμία στα μικρά ψαράκια. «Αν ένα μπαρμούνι έχει 60 ευρώ το κιλό, πώς θα το πάρει ο κόσμος; Ενώ η σαρδελίτσα με 7-8 ευρώ το κιλό, γίνεται λουκούμι όταν τη φτιάξω στα κάρβουνα.Το ίδιο και ο γαύρος ή τα μαριδάκια». Χόρτα, κολοκυθάκια, πατζάρια, πατάτες βραστές, καροτάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, ανάλογα πάντα με την εποχή, συνοδεύουν σωστά και υγιεινά το κυρίως.

Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και οι θαμώνες έρχονται πια πιο συγκρατημένοι, όταν φτάνει η ώρα της παραγγελίας, μιας και γνωρίζουν ότι οι μερίδες είναι μεγάλες. Με τρία πιάτα και λίγο κρασάκι, μια παρέα που έρχεται να τσιμπήσει (και όχι να φάει του σκασμού), είναι πλήρης. Ξέρουν ότι θα βρουν μαγειρευτό φαγητό. Θα βρουν το κοκκινιστό τους, το κουνελάκι στιφάδο, τον κόκκορα, ή όποιο άλλο φαγητό είναι «στα πιάτα ημέρας» του μαγαζιού.Η καλύτερη μέρα πάντως είναι το μεσημέρι της Κυριακής που έρχονται οικογένειες και τρώνε όλοι μαζί. «Παλιά, ερχόνταν ο κόσμος και έκανε λογαριασμό. Τώρα, με 10-15 ευρώ το άτομο, ο πελάτης θέλει να φάει καλά, γιατί αυτό το ποσό πλέον έχει μεγαλύτερη αξία».

Την επόμενη Κυριακή, θα το φάω το σπιτικό φαγάκι μου. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι από τα χέρια της μαμάς μου.