ΓΕΥΣΗ

Η πιο ‘cult’ ψαροταβέρνα των νοτίων προαστίων

Εδώ και 16 χρόνια ‘Η Ψαρόβαρκα του Κωνσταντίνου’ αποτελεί το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της λεωφόρου Καλαμακίου για όποιον θέλει να φάει καλό ψάρι σε τιμές που δεν σε κάνουν να νοιώθεις βλάκας.

Για την ακρίβεια τα καταρρίπτει όλα καθώς οι ιδιοκτήτες (τόσο ο αρχικός, όσο και οι  διάδοχοι, που την έχουν αναλάβει εδώ και τρια χρόνια) έχουν δώσει έμφαση στην ουσία, δηλαδή το φρέσκο ψάρι, παρά στο να φτιάξουν ένα ακόμη αποστειρωμένο χώρο με έπιπλα από το IKEA και generic αισθητική Κολωνακίου.

Για αυτό μην εκπλαγείς όταν μπαίνοντας εντός της δεις από ένα τεράστιο ψάρι με ανοιχτό στόμα μπροστά στον διακοσμητικό πάγκο ψαροπωλείου και φωτογραφίες του προηγούμενου ιδιοκτήτη αγκαλιά με τον Μάρκο Σεφερλή και τον Αλκαίο μέχρι ένα κανονικό πηγάδι στη μέση του μαγαζιού. Αυτό, την έκπληξη που λέγαμε, θα την νοιώσεις (και θα είναι ευχάριστη) όταν αρχίσεις να παραγγέλνεις πράγματα από τον λιτό κατάλογο. Ή όταν σου έρθει ο λογαριασμός στο τέλος.

Τα τελευταία πέντε χρόνια που επισκέπτομαι την ψαρόβαρκα σταθερά έχω προφανώς διαμορφώσει τη δική μου ‘σταθερή’ παραγγελία που περιλαμβάνει σαλάτα του κηπουρού και καβουροσαλάτα, πικάντικο καρότο και καραβιδόψυχα, χταποδοκεφτέδες και μπακαλιαράκια για το παιδί και γαριδομακαρονάδα για ένα άτομο που είναι αρκετή και για δυο.

Αν και δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να μην πω επίσης μια καλή κουβέντα για την κακκαβιά, τον μαρινάτο γαύρο, το φρέσκο καλαμάρι, το εξαίσια ψημένο λιθρίνι και τα υπόλοιπα ψάρια που έρχονται συστημένα από φίλους ψαράδες των ιδιοκτητών από το Αγκίστρι, τις ακτές της Εύβοιας και το Πόρτο Χέλι.

Ενώ πάντοτε πιάνω τον εαυτό μου να απολαμβάνει το ψημένο στα κάρβουνα και σερβιρισμένο με ελαιόλαδο και ρίγανη ψωμάκι της αρχής και το ότι γλυκό-κέρασμα (γλυκό κουταλιού, πορτοκαλόπιττα) έχει φτιάξει τη συγκεκριμένη μέρα η χρυσοχέρα μάνα ενός εκ των ιδιοκτητών.

Το περιβάλλον συνολικά είναι φιλικό και παρείστικο, ενώ από καιρό σε καιρό συναντάς και επώνυμους που από κάπου το έχουν ακούσει όπως π.χ. τη Βίκυ Καγιά, τον Βασίλη Τσιάρτα ή διάφορους αθλητικούς δημοσιογράφους.

Στο τέλος της ημέρας συμφωνώ με τον νεαρότερο εκ των δυο ιδιοκτητών όταν μου λέει ότι δεν θα ήθελε το μαγαζί να είναι μεγαλύτερο ή διαφορετικό, απλά να είναι πάνω στη λεωφόρο Καλαμακίου ώστε να είναι πιο ορατό.  Αν και, μεταξύ μας, άλλη γλύκα έχει να το ανακαλύπτεις μόνος σου.