ΙΤΑΛΙΚΟ

Due Pentole, τα δύο ιταλικά τηγάνια που κάνουν τη διαφορά

Δύο φίλοι, μία ιστορία, ένα εστιατόριο στον Άλιμο. Στο Due Pentole, η φιλία είναι τόσο ιερή, όσο και η αγάπη των ανθρώπων του για την ιταλική κουζίνα.

Το να ανοίξεις μία επιχείρηση με τον καλύτερό σου φίλο στους περισσότερους φαντάζει ιδανικό, λίγοι είναι όμως αυτοί που τελικά παίρνουν το ρίσκο. Ο Αλέκος Γαμπιεράκης και ο Γιάννης Καβούκης είναι οι δύο ταλαντούχοι σεφ που δείχνουν στην πράξη της κουζίνας του Due Pentole, ότι, κάποιες φορές, αξίζει να το τολμήσεις.

‘Με τον Γιάννη, έχουμε παίξει ακόμη και μπουνιές’. Αν δεν είχε προηγηθεί μια πολύ ωραία συζήτηση περί φιλίας και επιχειρηματικότητας θα θεωρούσα ότι ακριβολογεί. ‘Βλέπεις, παίζαμε μποξ μαζί πριν λίγα χρόνια’, παραδέχεται χαμογελώντας κι εγώ επιβεβαιώνω πως το συγκεκριμένο ιταλικό εστιατόριο στον Άλιμο, έχει χτιστεί μέσα από μία πολύ δυνατή φιλία, σε ένα πολύ διαφορετικό ρινγκ.

Αλέκος Γαμπιεράκης

Έχοντας συνεργαστεί περίπου 13 χρόνια σε μία άλλη κουζίνα ενός εστιατορίου, παίρνουν την κοινή απόφαση να κάνουν κάτι δικό τους. Έτσι, τον Απρίλιο του 2014 ανοίγουν το Due Pentole, το ιταλικό εστιατόριο στον Άλιμο, δίπλα στο εμπορικό κέντρο Shopping House, που “κρύβει” μέσα από δύο λέξεις ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας, της φιλοσοφίας του εστιατορίου και φυσικά, της φιλίας τους.

‘Δεν είμαστε φίλοι, είμαστε κάτι σαν αδέρφια. Το γεγονός ότι είμαστε και οι δύο σεφ, είναι σίγουρα βοηθητικό. Η φιλία όμως είναι κάτι που μας δίνει δύναμη στις δυσκολίες που προκύπτουν. Ξέρουμε ότι πάνω από όλα είμαστε ο ένας για τον άλλον’

Ο πρώτος κοινός τους προβληματισμός ήρθε όταν έπρεπε να σκεφτούν το όνομα του εστιατορίου. ‘Αυτό που σκεφτήκαμε ήταν ότι έπρεπε να μπει κάτι που προσδιορίζει τη συνεργασία μας, την ιστορία μας και τη φιλία μας. Θέλαμε να δώσουμε και μια ταυτότητα στο μαγαζί. Κάπως έτσι προέκυψε το Due Pentole που σημαίνει ‘δύο τηγάνια’. Η Ιταλία, η φιλία, ο αριθμός δύο, τα τηγάνια. Λέξεις που σίγουρα μαρτυρούν πολλά για το ποιοι είναι και το τι πρεσβεύουν.

Γιάννης Καβούκης

To να ‘χωρίσεις’ τις δουλειές είναι σίγουρα κομβικό κομμάτι στην εύρρυθμη λειτουργία του καταστήματος. Ο Αλέκος έχει αναλάβει την κουζίνα τα βράδια και ο Γιάννης τη σάλα, ώστε ο καθένας να έχει το πόστο του. Από την άλλη, το κομμάτι του μενού, είναι σίγουρα ένα από τα βασικά πράγματα που κάνουν από κοινού. ‘Καθόμαστε, ο καθένας λέει τη σκέψη του, κάτι προσθέτουμε, κάτι αφαιρούμε, έτσι βγαίνουν τα περισσότερα πιάτα, εκτός φυσικά από τα κλασικά ιταλικά που υπάρχουν στο μενού’.

Ο καθένας βάζει το ταλέντο του, την ιδέα του και την ‘ακουμπάει’ στο τραπέζι. Ακόμα  και τα διαφορετικά ‘θέλω’ και ιδέες έρχονται και δένουν αρμονικά. Δες για παράδειγμα  το πιο αγαπημένο πιάτο τους, που τελικά, προκύπτει να είναι και (το αγαπημένο) του κόσμου. Οι παπαρδέλες Due Pentole, με λεπτές φέτες picanha (μοσχαρίσιο κρέας), σπαράγγια, ντοματίνια, σε σάλτσα άσπρης τρούφας, είναι ένα πιάτο που αποτελεί την πρώτη κοινή δημιουργία των σεφ στο εστιατόριο, όταν έφτιαχναν για πρώτη φορά το μενού του.

‘Το δύσκολο κομμάτι ήταν το πρώτο 8μηνο, που ούτε εμείς ξέραμε τα πατήματά μας, ούτε ο κόσμος το μάθαινε. Τώρα έχουν στρώσει τα πράγματα αλλά υπάρχει το challenge να προσφέρουμε πάντα κάτι καινούργιο’

Η ομοφωνία στα αγαπημένα τους πιάτα συνεχίζει: Λατρεύουν και οι δύο το μιλφέιγ καπνιστού σολωμού, με τις στρώσεις σολομού, σαλατικών και κρέμας τυριού φιλαδέλφειας με βότανα. Μερίδιο της αδυναμίας τους βρίσκεται και στο νέο πιάτο του μενού, το ριζότο με μπουκιές χοιρινού, πιπεριές και τζίντζερ, αλλά και στην ταλιάτα από μοσχαρίσιο φιλέτο ψημένο στη σχάρα, κομμένο σε λεπτές φέτες , το οποίο συνοδεύεται από μία σάλτσα κόκκινου κρασιού και θυμαρίσιο μέλι.

Το κομμάτι των γλυκών το επιμελείται λίγο περισσότερο ο Γιάννης. ‘Είναι ένα διαφορετικό κομμάτι της μαγειρικής’. Ένα αρκετά πετυχημένο και αγαπημένο είναι το σουφλέ με σοκολάτα πορτοκάλι πάνω σε λιωμένη πικρή σοκολάτα, που σερβίρεται με παγωτό βανίλια. Πολλοί το ζητούν με το που έρθουν ώστε να το κατοχυρώσουν για το τέλος του γεύματος!

Η πετυχημένη συνεργασία των δύο φίλων, τους ώθησε στο να ρισκάρουν και να βάλουν και τις γυναίκες τους στο παιχνίδι. Πέτυχε και αυτό. ‘Δουλεύουμε και οι τέσσερις. Η Σταυρούλα και η Βίνα είναι στο σέρβις. Οι σχέσεις της είναι όπως εμένα και του Αλέκου. Σε ένα μαγαζί όλα ξεκινούν από τους ιδιοκτήτες. Αν είναι καλά μεταξύ τους βγαίνει αντίκτυπο και στο μαγαζί΄’.

Σε περίπτωση πάντως που θες να ξεκινήσεις κάτι με έναν φίλο, οι δυό τους συμβουλεύουν να το σκεφτείς καλά. ‘Δεν παίζει ρόλο το ότι είσαι φίλος ‘από παιδί’. Το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να συνεργαστείς’.

Η ιδέα για τις μουσικές βραδιές, ήταν ένα ακόμη κοινό ‘θέλω’, που προέκυψε σε μία απογευματινή συζήτησή τους, όπου σκέφτονταν ποια θα ήταν η νέα πινελιά στο κατάστημα. Τελικά, δεν πίστεψαν μόνο αυτοί στην ιδέα τους, αλλά και ο κόσμος, ο οποίος το στηρίζει και το αναζητά…ακόμα και τις μέρες που δεν έχει.

Οι οικογένειες του Αλέκου και του Γιάννη βρίσκονται και εκτός Due Pentole. Τις ελεύθερες ώρες πάλι επιλέγουν τις περνούν μαζί. Είτε στο σπίτι με τα παιδιά τους, είτε μαζί έξω για φαγητό, είτε σε διακοπές, η φιλία αυτή παραμένει δυνατή. Εντός κι εκτός κουζίνας. Και αυτό είναι όντως που, από προσωπική εμπειρία, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι βγαίνει στο αποτέλεσμα. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη μπουκιά.

Info: Θεομήτορος 41 (Εμπορικό Κέντρο Shopping House), Άλιμος

Τηλ. 210.9821177 duepentole.gr www.facebook.com/DuePentole