ΙΤΑΛΙΚΟ

Οι βραδιές στο πάρκο του Alpino έχουν γεύση από Ιταλία και αύρα καλοκαιριού

Η καλοκαιρινή εκδοχή του ιταλικού εστιατορίου-θεσμός άνοιξε και μας περιμένει. Με τραπεζάκια έξω, στο καταπράσινο αλσάκι, και με νέο μενού γεμάτο συναρπαστικές γευστικές εκπλήξεις.

Σούρουπο Τετάρτης. Στο μικρό παρκάκι απέναντι από το Alpino ξύλινα τραπέζια έχουν στηθεί ανάμεσα από τα δέντρα και, καθώς ο ήλιος κάπου μακριά δύει, ένα αεράκι κάνει τη βραδιά ευπρόσδεκτα δροσερή. Είναι η ώρα που τα φαναράκια ανάβουν, για να κάνουν το σκηνικό ακόμα πιο ειδυλλιακό. Μα, γίνεται;

Κι όμως, γίνεται. Για το εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου, που δεν εφησυχάζει χάρη στη μακρόχρονη ιστορία του, ούτε βολεύεται στις δάφνες των διακρίσεών του, η άφιξη του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τη νέα πρόκληση του social distancing, έφερε -και πάλι- αέρα ανανέωσης.

Το καινούργιο μενού, που δεν είχε προλάβει καλά καλά να κάνει το ντεμπούτο του πριν από την καραντίνα, συνδυάστηκε με «τραπεζάκια έξω» και το αποτέλεσμα είναι πιο καλοκαιρινό, πιο δροσερό και πιο γοητευτικό από ποτέ.

«Είναι ένα μικρό πάρκο δίπλα στην παραλία. Με γρασίδι, με δέντρα και με το φως μόνο των κεριών, αφού εμείς προσπαθήσαμε να μην επέμβουμε σχεδόν καθόλου στον χώρο. Δεν προσθέσαμε τεχνητούς φωτισμούς, δεν κάναμε άλλες κατασκευές. Στήσαμε μόνο τα τραπεζάκια μας, για να απολαμβάνει ο κόσμος αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη» λέει ο Κώστας Σκάρλας, ιδιοκτήτης του Alpino Cucina Italiana. «Περίπου 10 μέρες το λειτουργούμε, αλλά ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Υπάρχει παρέα που έχει έρθει τρεις φορές μέσα στην τελευταία μόνο εβδομάδα. Και όλος ο κόσμος  μας λέει ακριβώς το ίδιο: “Γιατί δεν το είχατε νοικιάσει τόσα χρόνια από τον Δήμο αυτό το πάρκο;”. Θέλω λοιπόν να σταθώ εδώ και να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Δήμο που όχι απλά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ήταν και συμπορευτής μας σε όλο αυτό που περάσαμε. Και ειδικά ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κ. Φωστηρόπουλος, αντιλήφθηκε την αγωνία μας και ανταποκρίθηκε πολύ άμεσα, δίνοντάς μας αυτήν την υπέροχη ομολογουμένως λύση».

Όσο για το μενού, που ανανεώθηκε και εμπλουτίσθηκε με πολλά νέα πιάτα, οι περιγραφές είναι ικανές να δώσουν μία μικρή μόνο πρόγευση. Στις ήδη περίφημες πίτσες και τον τεράστιο κατάλογο με τα best seller ζυμαρικά και τα κρεατικά του Alpino προστέθηκαν γεύσεις καλοκαιρινές, δημιουργικές και αναπάντεχες: Από τα ορεκτικά, τις εντυπώσεις κλέβουν το αλμυρό προφιτερόλ Terra Mare (γεμιστό με σολομό , σε σάλτσα από σαφράν και βελουτέ κρέμα από παντζάρι και καρύδια) αλλά και το εύηχο -και συνάμα πεντανόστιμο- Fregolato (που μοιάζει κάπως με ριζότο, είναι όμως φτιαγμένο από το ιταλικό σιτάρι Fregola και συνδυάζεται με σάλτσα από παντζάρι, κρέμα gorgonzola και ραγού μανιταριών).

Στα κυρίως, το Calamari in rete (σερβιρισμένο με al dente spaghetti de Cecco και σερβιρισμένο με σάλτα από μελάνι σουπιάς, γάλα καρύδας και εσπεριδοειδή) είναι ελαφρώς πικάντικο αλλά δροσερό και ανάλαφρο ταυτόχρονα. Από τα τέσσερα διαφορετικά γεμιστά νιόκι που προστέθηκαν στον κατάλογο ξεχωρίζουν τα Gnocchi di Foresta (γεμιστά με mozzarella, σε κρέμα μαύρης τρούφας και μανιτάρια porcini), ενώ το Mare Mare φέρνει τη θάλασσα σε ένα ανατρεπτικά γευστικό πιάτο, συνδυάζοντας φρέσκα χειροποίητα κοχύλια από μελάνι σουπιάς με καραβυδόψυχα (σε ροζέ σάλτσα από τομάτα και γάλα καρύδας).

Vegan και vegetarian επιλογές όπως το φρέσκο χειροποίητο ριγκατόνι ολικής (με καραμελωμένα κρεμμύδια, pesto από μπρόκολο και τριμμένα καρύδια), αλλά και νέες γεύσεις πίτσας όπως η Gustosa (με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, καπνιστή scamorza, μανιτάρια porcini και πανσέτα) συμπληρώνουν ιδανικά το μενού, από το οποίο βέβαια δεν λείπουν τα γνωστά και αγαπημένα πιάτα του Alpino.

Και, για το τέλος, το επιδόρπιο: Οι επιλογές πολλές αλλά η επιλογή δύσκολη. Αν θέλεις κάτι ελαφρύ διάλεξε τα cannoli με κρέμα ricotta, με αποξηραμένα φρούτα και τριμμένο φυστίκι. Αν θέλεις κάτι σοκολατένιο πες «ναι» στη vegan σοκολατόπιτα με γάλα καρύδας. Αν όμως θέλεις να δοκιμάσεις το νέο απόλυτο γλυκό του Alpino, που σύμφωνα με τον Κώστα Σκάρλα γράφει ήδη τη γευστική ιστορία του και μετρά δεκάδες φανατικούς οπαδούς, διάλεξε τη ζεστή ανοιχτή αχλαδόπιτα με κρέμα βανίλιας και χειροποίητο μπισκότο. Σερβίρεται με παγωτό βανίλιας Μαδαγασκάρης και κάθε βράδυ γίνεται πραγματικά ανάρπαστο. Κι όλα αυτά ενώ η πολυμήχανη ομάδα του Alpino ετοιμάζεται για να παρουσιάσει σε μερικές μέρες ένα γλυκό υπερθέαμα, που υπόσχεται να συναγωνιστεί γευστικά -αλλά και οπτικά- το μεγαλειώδες στιγμιαίο τιραμισού, για το οποίο έχει δώσει στο εστιατόριο τα εύσημα ακόμα και ο Ιταλός Πρέσβης.