ΙΤΑΛΙΚΟ

Στο Da Bruno υπηρετούν την αυθεντικά ιταλική κουζίνα

Η γνήσια – με πιστοποίηση- ιταλική κουζίνα του Da Bruno στο Παλαιό Φάληρο παραμένει πιστή, εδώ και 35 χρόνια, στις βασικές και μη διαπραγματεύσιμες αρχές της.

Αν εκτιμάς τις ιταλικές γεύσεις, τότε σίγουρα γνωρίζεις τον πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπό τους στα νότια προάστια. Η τρατορία Da Bruno, λιτή σε διακόσμηση, όπως ορίζουν τα πρότυπα των ιταλικών εστιατορίων, όμως πλούσια σε επιλογές και σε ιστορία, στέκει αγέρωχη εδώ και 35 χρόνια στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου 46, μυώντας τους επισκέπτες της στον κόσμο της γαστρονομίας της γειτονικής χώρας.

Στο μενού θα βρεις περίπου 300 επιλογές, οι οποίες ανανεώνονται ανάλογα με την εποχή. Φυσικά, υπάρχουν κάποια signature πιάτα, όπως οι πένες Da Bruno με ζαμπόν, καπνιστή πανσέτα, μανιτάρια πορτσίνι,κρέμα και λίγη ντομάτα. Ένα ακόμη διάσημο χειμερικό πιάτο -που πολλοί προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να αντιγράψουν- είναι η σπαγγέτι μέσα σε 32 μηνών κεφάλι βιολογικής παλαιωμένης παρμεζάνας. Φαντάσου να πέφτει μέσα ζεστό σπαγγέτι, το τυρί να λιώνει, να ανακατεύεται και να δημιουργείται ένα οπτικό και γευστικό υπερθέαμα.

«Το 2011, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήρθε ένα κλιμάκιο 15 ατόμων από την Ιταλία έκατσε 6 μήνες κι έψαξε ενδελεχώς όλα τα “ιταλικά” εστιατόρια. Από τα 800, μόνο τρία κατάφεραν να πάρουν την πιστοποίηση της αυθεντικής Ιταλικής κουζίνας, σε όλη τη χώρα. Ένα από τα κριτήρια για να πάρεις την πιστοποίηση ήταν το 67% των προϊόντων να είναι ιταλικά. Εμείς είχαμε το 97%»

Εκτός από το ποσοστό των ιταλικών προϊόντων, ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για να πάρει κανείς την πιστοποίηση ήταν να μην έχει παραμορφώσει τις γνήσιες ιταλικές συνταγές. «Για παράδειγμα η καρμπονάρα δεν γίνεται με κρέμα γάλακτος, ούτε με ζαμπόν, ούτε με μανιτάρια. Αν θέλεις να σερβίρεις τέτοιο πιάτο, καλώς, όμως μην την πεις καρμπονάρα». Στο Da Bruno πάντως, την φτιάχνουν παραδοσιακά, με spaggeti, guanciale, τον κρόκο από το αυγό (που δημιουργεί την κρεμώδη υφή), παρμεζάνα, πεκορίνο και φρέσκο πιπέρι.

«Κατά καιρούς έχουμε κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία έρχονται αβίαστα»

Στο ρεπερτόριο, εκτός από τη μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητα -και όχι μόνο- ζυμαρικά, θα ανακαλύψεις και πολλά ορεκτικά, σαλάτες, πίτσες, αλλά και πιάτα με κρέας και ψάρι. Όλα αυτά, συνοδεία μιας πλούσιας wine list 85 ετικετών, με έμφαση στον ιταλικό κι ελληνικό αμπελώνα, αλλά κι ενός σομελιέ που θα κάνει τους πιο άρτιους συνδυασμούς. Μεταξύ των προτάσεων, θα βρεις και κάποια δροσερά aperitivi.

Το γεύμα θα κλείσει με tiramisu originale. «Το άρωμα ρούμι είναι ένα συστατικό που μπαίνει στο τιραμισού και το φέρνουμε από την Ιταλία διότι δεν υπάρχει εδώ, όπως επίσης και το Μάσαλα. Υπάρχουν κάποια υποκατάστατα στην Ελλάδα, που όμως εμάς δεν μας κάνουν». Θα συμφωνήσουμε. Όταν μιλάμε για γνήσια ιταλική κουζίνα, καλό είναι να αφήνουμε πάσης φύσεως υποκατάστατα έξω από τη συζήτηση.