INTERVIEWS

Butcher’s Tales: Γνωρίσαμε 4 χασάπηδες των Νοτίων Προαστίων

Τέσσερις χασάπηδες των νοτίων προαστίων μας μιλούν για τη δουλειά και τη φιλοσοφία τους ενώ μοιράζονται τα μυστικά τους για το πασχαλινό τραπέζι.

Κρεοπώλες με όραμα και γερές βάσεις βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να ανθίζουν. Πίσω όμως από τις βιτρίνες, τα χαμόγελα και την άριστη εξυπηρέτηση υπάρχει σκληρή δουλειά και ένας συνεχής αγώνας για τις καλύτερες πρώτες ύλες. Αγάπη για το αντικείμενο, επαγγελματισμός και ο πήχης της ποιότητας ανεβασμένος στα ύψη είναι τα μυστικά της επιτυχίας των τεσσάρων επαγγελματιών που μας μίλησαν από τα Νότια Προάστια.

Άκης Σερέτης, Κρεοπωλείο Σερέτης

«Είμαστε τρίτη γενιά κρεοπωλών, έχουμε πάρει καλές βάσεις και σωστές αρχές». Έτσι ξεκινάει την κουβέντα μας ο κύριος Άκης Σερέτης, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται τόσο για το ποιοτικό του εμπόρευμα όσο και για την άριστη σχέση που έχει με τους πελάτες του. Το να αποκτήσει την πελατεία του ως συνοικιακό κατάστημα όταν άνοιξε πριν από τρία χρόνια στη Βούλα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το μυστικό της επιτυχίας του; «Έχουμε μία φιλική σχέση με τους ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν στο μαγαζί. Θέλουμε να τους ξαναδούμε, δεν είναι ένα απρόσωπο μαγαζί. Και γι΄αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να δώσεις κάτι που δεν κάνει».

Η σχέση του με το επάγγελμα ξεκινάει από τον παππού του στην Αμφιλοχία (από όπου προμηθεύεται αρνιά και κατσίκια), ενώ η μητέρα του άνοιξε κρεοπωλείο στα Πατήσια το 1990. Ο ίδιος έστησε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα το 2007 και μέχρι σήμερα διατηρεί πάντα την ίδια αρχή: καθαριότητα και ποιότητα. «Θέλουμε να μένουν ικανοποιημένοι οι πελάτες μας, να τους συστήνουμε νέες γεύσεις αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι ένας πεντακάθαρος χώρος και ποιοτικές πρώτες ύλες».

Για τις ημέρες του Πάσχα, μένει πιστός στα κλασικά – αρνάκι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, γαρδουμπάκι και κατσίκι και συμβουλεύει τους επίδοξους ψήστες να φροντίσουν ώστε να έχουν δυνατή φωτιά και να μην ξεμείνουν από κάρβουνα στο τέλος. «Μια άλλη επιλογή, εκτός από τη σούβλα και τον φούρνο, είναι να κάνεις το αρνάκι φρικασέ στην κατσαρόλα. Για αυτό καλό είναι να επιλέγουμε το μπροστινό μπούτι», συμβουλεύει όσους θέλουν να κάνουν φέτος κάτι διαφορετικό.

Διγενή 17, Βούλα, Τηλ. 21 1400 1119

Χρήστος Στρατηγόπουλος, βιολογικό κρεοπωλείο A-Farm

 

Η Αρκαδική Οικολογική Φάρμα είναι το όνειρο δύο παιδικών φίλων που πήρε σάρκα και οστά το 2001. Από αυτή την υπερσύγχρονη μονάδα ζωικών και τυροκομικών βιολογικών προϊόντων των 15.000 στρεμμάτων τροφοδοτείται αδιάλειπτα και το πιο πρόσφατο κατάστημα A-Farm που άνοιξε τις πόρτες του στη Γλυφάδα το 2012, όπου μπορεί να βρει κανείς αποκλειστικά το νωπό κρέας και τα τυριά της Φάρμας. «Σκοπός ίδρυσης του δεύτερου καταστήματος (το πρώτο λειτουργεί στην Τρίπολη), ήταν η ανάγκη για καλό ελληνικό βιολογικό κρέας. Να μπει το ποιοτικό τυρί, το κρέας, τα αλλαντικά και το γάλα σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά και μάλιστα σε προσιτές, ανταγωνιστικές τιμές» σχολιάζει ο υπεύθυνος του καταστήματος, κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος. Τι κι αν το καταναλωτικό κοινό αρχικά αντιμετώπισε τα προϊόντα με επιφύλαξη και δισταγμό; «Πλέον η ανταπόκριση είναι τέτοια, που τον τελευταίο καιρό τα ράφια παραμένουν στο τέλος της εβδομάδας άδεια. Ο κόσμος προφανώς αντιλήφθηκε το καλό ποιοτικό προϊόν. Το μόνο πρόβλημα; Ότι η γεύση διαφέρει από παραγωγή σε παραγωγή. Ακριβώς επειδή τα ζώα μας τη μία μέρα τρώνε θυμάρι και την άλλη ρίγανη ή πουρνάρια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχεις την ίδια γεύση. Αλλά αυτό είναι και το προσόν μας» καταλήγει.

Ως ειδικός του βιολογικού κρέατος, μας δίνει την εξής εξαιρετικά χρήσιμη συμβουλή: «Όσον αφορά τα βιολογικά κρέατα, πρέπει να ξέρουμε πως επειδή τα ζώα κινούνται σε ανοιχτό χώρο, το κρέας του είναι πάντα σκληρότερο από ό,τι των μη βιολογικών. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει είτε στην κατσαρόλα, είτε στον φούρνο, να μαγειρεύονται λίγη παραπάνω ώρα και πάντα σε σιγανή φωτιά».

Δημ. Γούναρη 196, Άνω Γλυφάδα, Τηλ. 21 0964 6765

Nίκος Νίκας, Κρεοπωλείο Μουουου

Με τρία μαγαζιά ήδη στην πλάτη του – το πιο πρόσφατο είναι αυτό του Αγίου Δημητρίου – ο Νίκος Νίκας ξέρει πολύ καλά τι κάνει. «Είμαστε τρίτη γενιά πλέον στην επιχείρηση, και πάμε για την τέταρτη αφού έχει ήδη μπει και ο γιος μου» λέει, τονίζοντας ότι έκλεισαν αισίως 103 χρόνια από όταν ξεκίνησε η οικογένεια στη Βαρβάκειο και την Αγορά του Ρέντη. Εδώ βρίσκει κανείς κατά βάση ελληνικά κρέατα, καλοδιαλεγμένα και Α’ ποιότητας αλλά δεν λείπουν και οι πιο «παιχνιδιάρικές» προτάσεις καθώς και τα είδη ντελικατέσεν.

«Κάνουμε πολλά παρασκευάσματα μόνοι μας, από τα κλασικά πασχαλινά τώρα λόγω εποχής, όπως τα γαρδουμπάκια, μέχρι πιο ιδιαίτερα όπως διάφορες συνθέσεις και παστά κρέατα» τονίζει ο κύριος Νίκας. Οι επιλογές στα κρεοπωλεία Μουουου είναι πολλές για τους λάτρεις του κρέατος αλλά και για όσους ψάχνουν αυτό το κάτι παραπάνω. Πίσω όμως από αυτό το ψάξιμο για νέες ιδέες και την αναζήτηση ξεχωριστών προϊόντων, υπάρχει ένα μυστικό που μετράει έναν αιώνα: «επαγγελματισμός και ποιότητα». Ο κύριος Νίκας είναι σαφής.

Για το Πάσχα, για όσους δεν θέλουν να ‘μπλέξουν’ με τη σούβλα, ο ίδιος προτείνει: «Αν φέτος το Πάσχα δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με το πατροπαράδοτο κατά τα άλλα, αλλά και χρονοβόρο σούβλισμα, τότε μια καλή επιλογή είναι να βάλουμε το αρνάκι στο φούρνο. Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να βάλουμε λοιπόν, ολόκληρο το αρνάκι, καλό θα ήταν να επιλέξουμε τα “χέρια”, το μπροστινό δηλαδή μέρος του ζώου. Αυτό γιατί έχει τη σωστή αναλογία λίπους, η οποία το κάνει πιο μαλακό και ζουμερό, ώστε να μην στεγνώσει».

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 13, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 935 8693 | Παμφηλίας 24, Παλαιό Φάληρο | Αγίου Δημητρίου 208, Άγιος Δημήτριος

 Άλεξ Στέβοβιτς, Casa di Carne

Ο Άλεξ Στέβοβιτς έχει γυρίσει όλο τον κόσμο χάρη στο μπάσκετ, όμως επέλεξε να ζει στο «καλύτερο μέρος» όπως λέει ο ίδιος. Μπορεί το Πάσχα στη Σερβία να είναι ίδιο με το ελληνικό, με μία ημερολογιακή διαφορά, αλλά τα τραπέζια μας έχουν διαφορές. «Έφαγα κοκορέτσι πρώτη φορά στην Ελλάδα» λέει γελώντας, αποθεώνοντας την ελληνική κουζίνα. Ο Άλεξ εκτιμά το καλό φαγητό και κυρίως το καλό κρέας. Λογικό, αφού με τη σύζυγό του, Νίκη Μποζιονέλου, άνοιξαν ένα boutique κρεοπωλείο στη Γλυφάδα, προσφέροντας τις καλύτερες επιλογές.

«Ο πεθερός μου είναι έμπορος κρεάτων, οι παππούδες της συζύγου μου άνοιξαν το 1960 χασάπικο στο Άργος, οπότε όλα περνούν από τον έλεγχό του. Κρύβεται πίσω από την καλή πρώτη ύλη» τονίζει ο Άλεξ. «Το άνοιγμα του μαγαζιού συνέπεσε με την πανδημία και σίγουρα το ξεκίνημα ήταν δύσκολο. Δεν αλλάζει κρεοπωλείο εύκολα μια νοικοκυρά». Ήταν η σταθερότητα στην ποιότητα και καλή πρώτη ύλη που έδωσαν τελικά στο Casa di Carne τη θέση που του αξίζει στην αγορά. Τα μοσχάρια έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα (από εδώ καταφτάνει και το χοιρινό όπως και από την Εύβοια), τα αρνιά από Λάρισα και Ήπειρο ενώ τα πουλερικά από την Πίνδο.

Το κατάστημα μετράει 10-15 άτομα προσωπικό, φτιάχνει τα πάντα την ίδια μέρα, φροντίζει να εξυπηρετούνται όλοι γρήγορα και με ασφάλεια και προνοεί για το τραπέζι ακόμα και του πιο απαιτητικού νοικοκυριού. Φέτος, μπορείς να ζήσεις το Πάσχα στο χωριό ακόμα και στην Αθήνα, χάρη σε όλες τις παραδοσιακές επιλογές που θα βρεις διαθέσιμες στο κρεοπωλείο.

Δημ. Γούναρη 78, Γλυφάδα, Τηλ. 21 0960 0442