ΓΕΥΣΗ

Το Mama Roux South φέρνει το Αμερικάνικο BBQ και το brunch στα νότια

Υποδεχόμαστε ένα αγαπημένο μαγαζί του κέντρου και μαζί του κάποιες συνήθειες που έλειπαν πολύ από τα νότια προάστια.

Με χαρά, ένα βράδυ στο Mama Roux South διαπίστωσα ότι το νέο στέκι έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά όχι απλά για να απαντήσει στα παραπάνω αλλά και για να ξεπεράσει σε πολλά σημεία το δικό του παρελθόν. Γιατί κακά τα ψέμματα, η είδηση ήταν και είναι ότι το Mama Roux κατέβηκε στα νότια. Και για κάθε έναν από εμάς που βρίσκει και έβρισκε σε αυτό το σχετικά μικρό μαγαζί της οδού Αιόλου, τη μαγεία ενός μωσαϊκού διασκέδασης και φαγητού, το μόνο που θέλαμε ήταν αυτή η μαγεία να μεταφερθεί ατόφια και στα μέρη μας.

Το Mama Roux South είναι ένα ελαφρώς διαφορετικό μαγαζί από εκείνο της Αιόλου. Αρκετά πιο ευρύχωρο και ανοιχτό, για να ταιριάζει ενδεχομένως και στις απαιτήσεις και το στιλ της Γλυφάδας. Με πολύ πιο προφανή τα πολυπολιτισμικά στοιχεία τα οποία είναι η ζωή και η ψυχή των ιδιοκτητών, μεταφρασμένα σε χρώματα και αντικείμενα στο χώρο.

Μιλώντας με τον John Higgins, ιδιοκτήτη του Mama Roux, το πρώτο πράγμα που του σχολίασα ήταν τα χρώματα στους τοίχους, που μου θύμισαν μικρά χωριά στο Μεξικό. Το Mama Roux South έχει πράγματι στοιχεία από το Μεξικό. Όπως έχει και από την Νέα Ορλεάνη και άλλα υπέροχα μέρη που αποτέλεσαν έμπνευση για αυτόν τον άνθρωπο και την γυναίκα του στο να δημιουργήσουν ένα brand που έκανε απλούστατα αυτό που πρέπει να κάνει κάθε τέτοιο δημιούργημα. Να συγκεντρώνει όσα αγαπούν και ονειρεύονται εκείνοι που το οικοδομούν.

Προσπερνώντας όμως κάθε διάθεση για φλυαρία περί των προθέσεων των ιδιοκτητών και όσων θεωρώ εγώ ότι έχουν καταφέρει, μπορώ με σιγουριά να πω ότι το Mama Roux South φέρνει για πρώτη φορά στα νότια το σωστό brunch και το φανταστικότατο αμερικάνικο BBQ. Για το brunch μπορεί κάποιοι να γκρινιάξουν γιατί θεωρούν ότι τα καταστήματά τους προσφέρουν brunch. Αλλά όχι. Κανένα μαγαζί στα νότια δεν προσέφερε το brunch με την έννοια που το αναπτύξαμε στην Ελλάδα στο κέντρο και τα βόρεια προάστια. Τα νότια για κάποιο λόγο είχαν μείνει κολλημένα στο να προσφέρουν μερικές ομελέτες και pancakes. Με κάθε καλή διάθεση, το brunch είναι στην πράξη αλλά και σαν φιλοσοφία, κάτι πολύ παραπάνω από αυτά. Και θα το βρεις κάθε Κυριακή πρωί στο Mama Roux.

Αυγά, από Benedict μέχρι Rancheros και από scrambled μέχρι πολύ ωραίες ομελέτες. Δύο σαλάτες για να συνοδεύσεις το γεύμα σου. Φανταστικά bagels, sandwiches και burgers, με επιρροές από Ινδία και Ταϋλάνδη μέχρι τη Γαλλία και τα κλασικά αμερικάνικα πιάτα. Pancakes και beignets για εκείνους που προτιμούν κάτι γλυκό το πρωί, τα κλασικά αγαπημένα επιδόρπια του Mama Roux αλλά και cocktail σε κανονική και light μορφή γιατί το σωστό brunch θέλει συγκεκριμένο cocktail list. Στο μενού του brunch θα βρεις ακόμα και μερικές προτάσεις από το αμερικάνικο BBQ για το οποίο θα διαβάσεις αμέσως παρακάτω.

Για το Αμερικάνικο BBQ, θα πρέπει να καθίσεις αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα με το αγαπημένο σου bourbon στο χέρι και να ταξιδέψεις στον Αμερικανικό Νότο και τις γεύσεις του. Ο σεφ του Mama Roux South, Βασίλης Σπόρος, ταξίδεψε στην Αμερική και έφερε μαζί του την τεχνογνωσία και τη μαεστρία του αμερικάνικου BBQ. Το smoker που στήθηκε στην κουζίνα είναι το πρώτο τέτοιου είδους και μεγέθους smoker στην Ελλάδα, το οποίο σιγοψήνει τα κρέατα στην κατάλληλη θερμοκρασία ώστε όχι απλά να τα καπνίσει όπως κάνουν τα πάμπολλα smokers που ήδη έχουμε στη χώρα αλλά να τα ψήσουν στους 120 βαθμούς μέχρι και 16 ώρες.

Στον ήδη πληρέστατο κατάλογο του Mama Roux South, θα βρεις δηλαδή και τις low & slow προτάσεις που έρχονται κατευθείαν από το smoker για να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Χοιρινά spareribs με Mama-Roux rub και γλάσο από bourbon, βοδινό Black Angus brisket σε brioche με coleslaw, αγγουράκι, chili πίκλες και barbecue sauce, το φανταστικό pulled pork που είναι χοιρινή σπάλα με Mam-Roux rub σε μπαγκέτα brioche, το half chicken με rub από πάστα chiote, εσπεριδοειδή και πιπεριές ancho αλλά και τον βασιλιά του low & slow, το Short Rib των 500 γραμμαρίων που είναι 100% βοδινό Black Angus short rib, σιγοψημένο για 16 ώρες, με κρούστα από χονδρό αλάτι, μαύρο πιπέρι και γλάσο από bourbon.

Το μεράκι του John Higgins και της συζύγου του είναι προφανές τόσο στο χώρο του εστιατορίου όσο και στους καταλόγους που επέλεξαν να έχουν για το ‘νότιο’ παιδί τους. Εσύ δεν έχεις παρά να ανακαλύψεις την νότια πλευρά του Mama Roux και να βρεις στα πιάτα του αλλά και την πάρα πολύ πλούσια κάβα του (ρίξε μια ματιά στα ρούμι του καταλόγου) τη νέα σου εμμονή στην απόλαυση.

Mama Roux South: Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, 2167004459