ΓΕΥΣΗ

Ζιάπας, μια όαση γαλλικής ζαχαροπλαστικής στην Άνω Γλυφάδα

Θυμόμαστε γλυκά ένα αγαπημένο ζαχαροπλαστείο των Νοτίων και τον δημιουργό του, Απόστολο Ζιάπα, που θα είναι πάντα ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των νοτίων προαστίων.

H chocolaterie & pattisserie Ζιάπας ήταν αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις της σοκολάτας και της κρέμας. Από το 2008 που άνοιξε τις πόρτες της, είχε καταφέρει να κερδίσει επάξια τον σεβασμό και μια περίοπτη θέση στις προτιμήσεις των Νοτίων. Αν και τα πολλά λόγια είναι περιττά όταν, με μόνο μια ματιά στη βιτρίνα του, καταλαβαίνεις ότι αυτό που θα γευτείς- είτε πρόκειται για μια λαχταριστή lemon pie είτε για μια μους βιολέτας- ανήκει στην εκλεπτυσμένη και υψηλή  ζαχαροπλαστική.

‘”Ολες μας οι συνταγές είναι σύμφωνες με τις αυθεντικές συνταγές των γλυκών. Τα εκλέρ μας παραδείγματος χάριν, παρασκευάζονται όπως ακριβώς τα παραδοσιακά γαλλικά. Τα σοκολατάκια Valhrona γίνονται με τον ίδιο τρόπο ακριβώς όπως στην πατρίδα τους, τη Valhrona της Γαλλίας”, μας ενημερώνει ο κ. Ζιάπας.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αντικατοπτρίζει ολόκληρη τη φιλοσοφία του ζαχαροπλαστείου και του ίδιου του ιδιοκτήτη, που κουβαλάει πάνω του εμπειρία 28 χρόνων στην ζαχαροπλαστική και σπουδές στην φημισμένη ακαδημία της Valrhona που βρίσκεται 100 χλμ έξω από την Λυών.  

Και μην νομίζεις ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο γιατί, αν ήταν έτσι, όλα τα ζαχαροπλαστεία θα έφτιαχναν το ίδιο γλυκό, αφού η original συνταγή είναι μία. Ένας λόγος που κάνει την patisserie Ζιάπας να ξεχωρίζει είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί, τα οποία είναι όλα εξαιρετικής ποιότητας. Αν συνδυάσεις την ποιότητα των πρώτων υλών με το ταλέντο και το μεράκι του ιδιοκτήτη, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό.

“‘Τα περισσότερα γλυκά -από την Ιταλία ή την Γαλλία- έχουν εξελληνιστεί. Σε εμάς το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε την παράδοση τους, αφού αυτή είναι που τα έκανε διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο” εξηγεί πολύ εύστοχα ο κ. Ζιάπας.

Αυτή η εμμονή του ιδιοκτήτη για την πιστή αποτύπωση των παραδοσιακών γαλλικών -και όχι μόνο- συνταγών δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους λάτρεις των αυθεντικών γεύσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που η patisserie Ζιάπας έχει αναλάβει να στολίσει τα τραπέζια σε δεξιώσεις, γάμους ή βαπτίσεις και επίσημα δείπνα.  Τα παραδοσιακά- και εκπληκτικά- macarons του μοιάζουν η πιο ταιριαστή επιλογή για ένα παιδικό πάρτι ή μια βάφτιση, ενώ αν ψάχνεις για γλυκά και τούρτα γάμου, καλή τύχη στο να διαλέξεις την καλύτερη γέμιση και εκείνο που σου αρέσει περισσότερο.

Ένας άλλος λόγος που σε κάνει να εκτιμάς παραπάνω τον κ.Απόστολο Ζιάπα είναι ότι, παρόλο που έχει πολυετή πείρα στο αντικείμενο του, δεν σταματάει να αναζητάει τη τελειότητα. Εκεί που κάποιοι επαναπαύονται στην επιτυχία και στις δοκιμασμένες γεύσεις εκείνος δεν σταματάει να μαθαίνει, να κάνει σεμινάρια και να βελτιώνει την τεχνική του. Ίσως από αυτήν την επιμονή του εξηγείται η εμπιστοσύνη που του δείχνει η πελατεία του.

“Κάποιοι από τους πιο πιστούς πελάτες δεν μένουν καν στα νότια προάστια, αλλά έρχονται για ένα συγκεκριμένο γλυκό από μακριά”. Σίγουρα ένα από αυτά τα γλυκά είναι και το σήμα κατατεθέν του, το millefeuille, το οποίο φτιάχνεται ακριβώς τη στιγμή που το ζητήσεις. Αν όμως έπρεπε να διαλέξει εκείνος το αγαπημένο του, η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύεται. “Ανάμεσα στα πιο αγαπημένα μου είναι η κρέμα patisserie“, απαντάει στην ερώτηση μετά από πολλή σκέψη και χωρίς να αποκλείει τις υπόλοιπες γλυκές δημιουργίες του.

Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς θα δυσκολευόμασταν να επιλέξουμε το αγαπημένο μας γλυκό από τον Ζιάπα. Η πάβλοβα αγγίζει την τελειότητα, η τούρτα Saint Honore διεκδικεί δικαίως κι αυτήν μια θέση στο top 3,  ενώ όσο κι αν λιγωθείς από τις τάρτες σοκολάτας θα θέλεις να φας άλλη μία κουταλιά.