ΓΕΥΣΗ

Μικρές οδηγίες για το τέλειο ριζότο μανιταριών

Ένα πιάτο που πολλοί απολαμβάνουν σε εστιατόρια αλλά λίγοι έχουν την όρεξη, την υπομονή και το ταλέντο να το φτιάξουν και στο σπίτι.

Οπωσδήποτε φρέσκα μανιτάρια, με τους περισσότερους να χοντροκόβουν μανιτάρια πορτομπέλο και να τρίβουν και λίγα αποξηραμένα porcini. Αν και πίστεψέ με και όλα τα ελληνικά μανιτάρια που θα βρεις στα super market θα σου φτιάξουν ένα πολύ ωραίο ριζότο. Αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές.

Τα υλικά που θα χρειαστείς

400 γρ ρύζι για ριζότο

400 γρ μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια (όχι πάρα πολύ μικρά)

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1,5 λίτρα ζωμό κότας (ενδέχεται να περισσέψει)

100 ml κρασί λευκό

1 σκελίδα σκόρδο

Πιπέρι

Αλάτι

Λίγο ελαιόλαδο

Τριμμένη παρμεζάνα

Η διαδικασία που θα ακολουθήσεις

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρεις τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο και όταν αρχίσουν να μαλακώνουν λιώνεις τη σκελίδα το σκόρδο και προσθέτεις στα μανιτάρια. Ανακατεύεις συνεχώς μην αρπάξουν τα μανιτάρια. Προσθέτεις στα σωταρισμένα μανιτάρια το ρύζι και τη μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύεις να «γλασαριστεί» το ρύζι από το βούτυρο. Ρίχνεις γρήγορα το κρασί και αφήνεις να βράσει. Λίγο πριν πιει όλο το κρασί ξεκινάς να ρίχνεις λίγο λίγο το ζωμό της κότας, να καλύπτει ίσα ίσα κάθε φορά το ριζότο σου. Θα επαναλάβεις αυτή τα διαδικασία πολλές φορές γιατί θες το ριζότο να βράσει σιγά σιγά. Αν ρίξεις όλο το ζωμό από την αρχή και απλά το αφήσεις να βράσει δεν θα έχεις την επιθυμητή υφή και γεύση. Το πόσο ζωμό θα χρειαστείς για να βράσει εντελώς το ριζότο σου εξαρτάται. Θα το καταλάβεις μετά από 4-5 βράσεις αν έχει γίνει. Όταν το ριζότο σου είναι έτοιμο και σχεδόν χυλωμένο, το βγάζεις από τη φωτιά και ρίχνεις την άλλη κουταλιά βούτυρο και ανακατεύεις να χυλώσει καλά. Προαιρετικά εδώ μπορείς να ρίξεις και λίγο θυμάρι που του ταιριάζει πολύ. Κάποιοι θα ρίξουν την παρμεζάνα από τώρα στο ριζότο, κάποιοι στο πιάτο τους.

Καλή όρεξη…