ΓΕΥΣΗ

Ο «Αρίστος Special» σερβίρει ψαγμένα κρεατικά σ΄ ένα περιβάλλον που όλα θυμίζουν τον Αριστοτέλη Ωνάση

Το νέο εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου θα γίνει ο ναός όσων λατρεύουν το καλό κρέας.

Μπαίνοντας στον «Αρίστο Special» στην οδό Ζησιμοπούλου, θα μεταφερθείς αυτομάτως σε μια άλλη εποχή. Η ρετρό διακόσμηση, τα ξύλινα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντηλα, οι δερμάτινοι καναπέδες και το bar που μοιάζει να είναι βγαλμένο από ταινίες περασμένων δεκαετιών, δίνουν το πρώτο στίγμα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που κυριολεκτικά βρίσκεται παντού γύρω σου, συμπληρώνει την εικόνα. Κάδρα με φωτογραφίες του, μία βιτρίνα αφιερωμένη στα αντικείμενα που αγαπούσε και τα ονόματα των ανθρώπων της ζωής του, γραμμένα πάνω στις ξύλινες καρέκλες, κάνουν ξεκάθαρο το γεγονός ότι ο Έλληνας κροίσος ήταν η έμπνευση για αυτό το εστιατόριο.

Δημιουργός του ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος που μαζί με τη σύζυγό του, Δέσποινα Χατζηκωσταρά, και τον στενό συνεργάτη του, Νίκο Καλιακάτσο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν απέναντι από τον ήδη επιτυχημένο Κυρ Αρίστο ένα εστιατόριο όπου θα μπορείς να βρεις το φημισμένο κεμπάπ του, αλλά και εκλεκτά κρεατικά.

Ο χώρος καταφέρνει να αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας ενώ ταυτόχρονα είναι ζεστός και γήινος. «Το πιο σημαντικό ξέρεις ποιο είναι; Να μπαίνει ο άλλος μέσα και να εξοικειώνεται με τον χώρο αμέσως. Να αισθάνεται πως μπαίνει κάπου που νιώθει οικεία. Ακόμα και σε ένα σπίτι να μπεις, μπορεί να αισθανθείς άβολα ή να εξοικειωθείς με την πρώτη και να νιώθεις ότι εδώ έχεις ξανάρθει. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε ένα κατάστημα. Με το που θα μπεις μέσα και θα καθίσεις στο τραπέζι σου, η αύρα του χώρου και των ανθρώπων που δουλεύουν στο μαγαζί θα σου δώσει μια ξεκάθαρη αίσθηση» λέει ο κύριος Γιαννακόπουλος.

Το να πετύχεις βέβαια να είναι θετική αυτή η αύρα, είναι αποτέλεσμα πολλών μικρών ή μεγαλύτερων  λεπτομερειών: «Το να είναι καθαρός ο χώρος, να μυρίζει ωραία η ατμόσφαιρα, να ξέρει ο σερβιτόρος πόσες φορές να έρθει στο τραπέζι ή πόσα λεπτά να κάτσει σε ένα σημείο χωρίς να γίνει φορτικός, η μουσική, ο φωτισμός, όλα αυτά είναι στοιχεία που έχουν μεγάλη σημασία».

Φυσικά, μετά τις πρώτες εντυπώσεις, σειρά σε ένα εστιατόριο έχει ο κατάλογος και, τελικά, το φαγητό. Σε αυτόν τον τομέα αποκλείεται να φύγεις παραπονεμένος από τον Αρίστο Special. Θα ξεκινήσεις με ορεκτικά όπως η παστουρμαδόπιτα (συνταγή της κυρίας Δέσποινας, που έχει κρατήσει από τη γιαγιά της) και το μοσχαρίσιο λουκάνικο, θα συνεχίσεις με σαλάτες όπως ο νησιώτικος ντάκος που σερβίρεται με μπόλικη φέτα και η σαλάτα «Special» σε σχήμα τούρτας (με φρέσκα λαχανικά, τριμμένη ντομάτα, ξηρούς καρπούς  και κρέμα τυριού). Οι αλοιφές (τζατζίκι, τυροκαυτερή κ.ά.) είναι όλες χειροποίητες με συνταγές της Δέσποινας ενώ οι πατάτες είναι ολόφρεσκες και κομμένες στο χέρι.

Και μετά θα φτάσεις -επιτέλους- στα κυρίως. Εκτός από το κεμπάπ του «Κυρ Αρίστου», εδώ θα βρεις επίσης χοιρινές tomahawk (που σερβίρονται σε ξύλο και «παίρνουν φωτιά» μπροστά σου), μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, t-bone, rib eye και πικάνια. Μάλιστα, τα κρέατα που θα παραγγείλεις θα έρθουν δίπλα στο τραπέζι σου πάνω σε ένα τροχήλατο για να κοπούν μπροστά σου. Το μοσχαρίσιο συκώτι επίσης φιλετάρεται μπροστά σου, ενώ αν προσέχεις τις θερμίδες και τη σιλουέτα σου, θα παραγγείλεις κοτόπουλο φιλέτο ή μπούτι φιλεταρισμένο και θα μας θυμηθείς.

Για τους πολύ ψαγμένους, πάντως, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος προτείνει παϊδάκια προβατίνας ή αρνιού γάλακτος, που σερβίρονται πάνω σε μια μικρή ψησταριά, ώστε να διατηρούνται ζεστά και απολαυστικά όλη την ώρα.

Συνόδευσέ τα με μια εζα Lager, την ξανθιά μπίρα με το γεμάτο σώμα και την αρμονία γεύσης που, χάρη στα ελαφριά αρώματα και την ελαφριά πικράδα της, είναι κατάλληλη για να την απολαύσεις σε κάθε περίσταση αλλά και να τη συνδυάσεις με ελληνικές γεύσεις. Το αρτεσιανό νερό του Παρνασσού και οι εκλεκτές ποικιλίες κριθαριών και λυκίσκου από τις οποίες παράγεται, συνθέτουν μία ευχάριστη, ευκολόπιοτη και δροσιστική μπίρα. Εναλλακτικά, προτίμησε την εζα Pilsener, με σώμα, άρωμα και πικράδα. Zυμωμένη στο σωστό χρόνο, εύγευστη, μεστή, φτιαγμένη με μεράκι και κουλτούρα, αποτελεί τη σύγχρονη και ποιοτική ελληνική πρόταση στην κατηγορία των premium beers. Βασικά σημεία της διαφοροποίησής της, η εξαιρετική ποιότητα των υλικών, η εξειδικευμένη διαδικασία παραγωγής και η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ (5,2% vol).

Για το τέλος, αν θες να ακούσεις τη συμβουλή μας, άσε λίγο χώρο και παράγγειλε κάποιο από τα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνονται με μεράκι στην κουζίνα του εστιατορίου. Μπακλαβάς με αμύγδαλα, γαλακτομπούρεκο πασπαλισμένο με κανέλα, κανταΐφι με φυστίκι Αιγίνης και η σπεσιαλιτέ του καταστήματος: Σου γεμισμένα με κρέμα παγωτού, περιχυμένα με σοκολάτα και πασπαλισμένα με flakes αμυγδάλου. Δοκίμασέ το οπωσήποτε!