ΓΕΥΣΗ

Ο Στάθης και η Γιώτα είναι μια οικογενειακή ταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο

Η ιστορία του ζευγαριού που ξεκίνησε από ένα κυλικείο και κατάφερε να σερβίρει τα πιο νόστιμα κρεατικά πιάτα εδώ και 16 χρόνια.

Σκεύη μαγειρικής διακοσμούν την εξωτερική πόρτα της ταβέρνας «Στάθης και Γιώτα», που βρίσκεται στην Ηχούς 46, στο Παλαιό Φάληρο.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό οι ιδιοκτήτες, Στάθης και Γιώτα Τάτση με καλωσορίζουν με ένα πλατύ, εγκάρδιο χαμόγελο, ενώ στο τραπέζι δίπλα μας κάθονται οι μικρές τους κόρες, Κατερίνα και Παυλίνα όπου ζωγραφίζουν.

Ο Στάθης με σπουδές στα Οικονομικά αγάπησε την μαγειρική ξεκινώντας να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα μέσα στις κουζίνες. Το 2007 γνωρίστηκε με τη γυναίκα της ζωής του, τη Γιώτα και αποφάσισαν μαζί να πορευτούνε επαγγελματικά. «Εγώ σπούδασα Οικονομικά, αλλά τελικά κατέληξα στην κουζίνα. Ξεκίνησε από πλάκα με τους φίλους μου όπου μετά το σχολείο μαζευόμασταν σε σπίτια και λέγαμε τι να φάμε κι από εκεί μου κόλλησε το μικρόβιο. Αρχικά ήμουν μόνος μου μετά γνωρίστηκα με τη Γιώτα, η οποία είναι πηγή έμπνευσης μου και εξελιχτήκαμε μαζί» αναφέρει ο Στάθης.

Στη Γιώτα δεν άρεσε ιδιαίτερα η κουζίνα, αλλά το πιο επικοινωνιακό κομμάτι. «Μου άρεσε πάντα η επικοινωνία με τον κόσμο και πριν αποφασίσουμε με τον Στάθη να δουλέψουμε μαζί εγώ εργαζόμουν ως υπεύθυνη πωλήσεων όπου καθημερινά μιλούσα με πάρα πολύ κόσμο. Φυσικά, αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητο και για το μαγαζί μας, μου αρέσει και με ικανοποιεί. Έτσι, χωρίσαμε τις αρμοδιότητες: ο Στάθης έχει αναλάβει την κουζίνα και εγώ το επικοινωνιακό κομμάτι» σχολιάζει η ίδια. «Η αλήθεια είναι πως με βοηθάει και στην κουζίνα, φτιάχνει ντολμαδάκια, γλυκά. Είναι σε καλό δρόμο» λέει αστειευόμενος ο Στάθης.

Όλες οι δουλειές της ταβέρνας περνάνε από τα χέρια των ιδιοκτητών. «Ότι φτιάχνουμε γίνεται με χαρά και αγάπη. Έχουμε συγκεκριμένο κρεοπωλείο που αγοράζουμε τα προϊόντα μας, ψάχνουμε την πρώτη ύλη και φέρνουμε κάποια προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.  Έχω συγκινηθεί πάρα πολύ γιατί αυτό που έχουμε δημιουργήσει έχει γίνει με αγώνα και αγάπη. Μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι χαρά γιατί οι πελάτες που με το πέρασμα του καιρού έχουν γίνει φίλοι μας έρχονται ξανά και ξανά» μου λέει η Γιώτα με δάκρυα χαράς στα μάτια. Γιατί έτσι είναι η Γιώτα αφοπλιστικά ειλικρινείς κάτι που φαίνεται με την πρώτη χειραψία.

Τα κρεατικά πρωταγωνιστούν στον κατάλογο και την προτίμηση του κόσμου. «Αξίζει να δοκιμάσεις το μπιφτέκι μας γεμιστό με γραβιέρα ή φέτα, την σταβλίσια σπαλομπριζόλα, το μοσχαρίσιο συκώτι. Από ορεκτικά τα ντολμαδάκια και οι πίτες όπως τυρόπιτα με μπεσαμέλ και κοτόπιτα» λέει η Γιώτα. «Όλα αυτά τα χρόνια ψήνουμε κάποιες εξειδικευμένες μπριζόλες που τώρα έχουν γίνει της μόδας, αλλά εμείς για παράδειγμα τα καπνιστά κρεατικά τα φτιάχνουμε 16 χρόνια τώρα» προσθέτει ο Στάθης.

Η ταβέρνα βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά η επιχείρηση ξεκίνησε διαφορετικά. Ο Στάθης και η Γιώτα είχαν τον κυλικείο ενός αθλητικού συλλόγου. «Το ξεκίνημα έγινε με ένα κυλικείο σε αθλητικό όμιλο όπου σερβίραμε καφέ και φαγητό μόνο για τα μέλη» με ενημερώνει ο Στάθης.

Πως αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα; «Με γνώρισε και του ήρθε η έμπνευση! Στο κυλικείο είχαμε σαλάτες, κρύα πιάτα και αργότερα προσθέσαμε κάποια ψητά και μαγειρευτά φαγητά. Μέχρι που αποφασίσαμε να πάμε σε δικό μας χώρο. Στην αρχή ανοίξαμε σε άλλο σημείο και τρία χρόνια τώρα είμαστε εδώ. Το μαγαζί είναι το σπίτι μας» εξηγεί η Γιώτα.

Το ζευγάρι έχει μαζί και τα δύο μικρά κορίτσια του, όπου η πιο μεγάλη η 11χρονη Κατερίνα πολλές φορές σερβίρει ή βοηθάει στην κουζίνα. «Οι κόρες μας κυριολεκτικά έχουν μεγαλώσει μέσα στην κουζίνα. Έχω φωτογραφίες όπου η Γιώτα έχει επιστρέψει στη δουλειά δύο βδομάδες μετά τη γέννηση της μεγάλης μας κόρης και το μωρό το έχουμε μαζί μας. Πιστεύω πως τους κάνει καλό που βλέπουν πως εργάζονται οι γονείς τους για αυτό είναι μετρημένες και σ αυτά που ζητάνε. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα κοινωνικές» αναφέρει η χαρούμενη μαμά Γιώτα.

Όταν ο Στάθης ξεκινάει να ψήνει και να ετοιμάζει τα πιάτα θέλει να έχει επικοινωνία με τον κόσμο για αυτό το λόγο έχει επιλέξει ανοιχτή κουζίνα. «Θέλω να βλέπουν πως ετοιμάζονται όλα την ώρα της παραγγελίας. Μάλιστα, πολλοί φίλοι έρχονται να τους δείξω την μπριζόλα που θα φάνε. Υπάρχει μια διαδραστικότητα και με ευχαριστεί πολύ».

Το μαγαζί έχει αρχίσει να γεμίζει με τον κόσμο να χαιρετάει το ζευγάρι και τα δύο του κορίτσια. Η Γιώτα με ξεπροβοδίζει και λίγο πριν φύγω μου λέει γεμάτη περηφάνια «Πραγματικά ο Στάθης είναι εξαιρετικός στο ψήσιμο του κρέατος»