ΓΕΥΣΗ

Οι ταβέρνες των νοτίων προαστίων που αξίζει να ανακαλύψεις

Ο πιο ενημερωμένος οδηγός που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, με τις καλύτερες ταβέρνες στα νότια και όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές, είναι γεγονός.

Από την Γιώτα Παναγιώτου

Συμπεριλάβαμε σε μία λίστα όλα εκείνα τα ταβερνάκια όπου συνιστά εμπειρία η κάθε επίσκεψη σε αυτά. Όχι μόνο για το εξαιρετικό φαγητό αλλά και για τις υπέροχες τοποθεσίες που βρίσκονται. Μετά από αμέτρητες γευστικές δοκιμές, εκείνα που οπωσδήποτε πρέπει να έχεις επισκεφτείς έστω και μία φορά στη ζωή σου είναι τα παρακάτω.

Μυρτιά

Σταθερή αξία δίπλα στο γήπεδο του Πανιώνιου η οικογενειακή ταβέρνα Μυρτιά, με τη σκεπαστή αυλή και το ρουστίκ εσωτερικό, έχει αναθρέψει γενιές καλοφαγάδων. Τα πιάτα της είναι απλά, κλασικά, φτιαγμένα με εκείνο το υλικό που κάνει οικεία τα κυριακάτικα τραπέζια. Ειδικεύονται στα ζουμερά ψητά της ώρας δηλαδή στις μπριζόλες (μοσχαρίσιες ή χοιρινές), τα μπιφτέκια (απλά ή γεμιστά), τα λουκάνικα και τα παϊδάκια που έρχονται σε μορφή βουνού και κλέβουν την παράσταση. Με πατάτες χοντροκομμένες και καλοτηγανισμένες στο πλάι. Ταιριάζουν πολύ με το σαγανάκι, το σπιτικό τζατζίκι και τις τηγανητές μελιτζάνες. Μην παρασυρθείτε και παραγγείλετε πολλά, εκτός κι αν πάτε με μεγάλη πεινασμένη παρέα προικισμένη με «αντοχές» στα λουκούλλεια γεύματα. Οι μερίδες είναι τεράστιες και χρειάζεστε χώρο για τους λουκουμάδες με μέλι και κανέλα ή σοκολάτα που θα σας κεράσουν στο τέλος. Αν και φέρνουν και τους δύο, εννοείται, προτιμήστε τους πρώτους.

Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.70.708

Μπαρμπαδήμος

Πιο ρετρό δε γίνεται. Δεν είναι ακριβώς ταβέρνα, αλλά κεμπαπτζίδικο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε διαθέτει την αύρα της. Ξεκίνησε από το Πασαλιμάνι το 2010 ως το όνειρο του Αλέξη και της ντέπυς που είχαν Σμυρνιές γιαγιάδες. Σταδιακά άνοιξε κι άλλα παραρτήματα με αυτό της Νέας Σμύρνης να είναι το πιο απλό και φωτεινό από όλα. Χάρτινα τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, τζαμαρία ολούθε, παλιό μωσαϊκό στο πάτωμα και καδράκια με προτροπές στους τοίχους (μπυρίτσες ολόφρεσκιες ντραφτ, πολίτικα σερμπέτια καθ΄εκάστην και κεμπάπ tres zolie κι αμάν αμάν) σε βάζουν στο κλίμα. Κεμπάπ, σουβλάκι, σουτζούκι, λεπτοκομμένο ντονέρ Κωνσταντινούπολης με πιτούλες ψημένες σε μπακιρένιο φούρνο, παστουρμάδες, τραγανοί γκιουζλεμέδες όλα είναι χειροποίητα από υλικά πρώτης ποιότητας. Αυτά και το γρηγορότερο σέρβις που είδατε ποτέ, θα κλέψουν την καρδιά σας.

Σπαθάρη 4, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.47.600

Ραμόνα

Παραδοσιακό οινομαγειρείο, λειτουργεί εδώ και δεκαετίες κι έχει φανατικούς θαμώνες. Σπεσιαλιτέ του είναι τα μαγειρευτά και ειδικά το κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές, οι λαχανοντολμάδες και τα σαλιγκάρια γιαχνί. Tίμια είναι και τα κρεατικά σχάρας. Στο εσωτερικό, με τα στριμωγμένα τραπεζάκια, κυριαρχούν κάτι πελώρια βαρέλια κρασιού «ντυμένα» με κληματόφυλλα και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης στους τοίχους, αλλά εδώ δεν ήρθατε για το design.

Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ: 210-95.15.952

Ευγένιος

Έθνικ κουζίνα, με κοζάκικες αναφορές και κάπως βαρύ ντεκόρ σοβιετικής αισθητικής  το οποίο οφείλετε να παραβλέψετε, λόγω γεύσης. Στο μενού τους παρελαύνουν νοστιμιές όπως το κουιρντάκ (παραδοσιακό φαγητό του Καζακστάν με ψιλοκομμένα κρέατα και συκωτάκια σε κόκκινη σάλτσα),τα σκορδάτα σεσλίκ (πρόκειται για τα δικά τους σουβλάκια), τσεμπουρέκι (ένα είδος κρεατόπιτας) και παραδοσιακά μαντί (πουγκιά  ζύμης γεμισμένα με κιμά και κρεμμύδι). Θα το λατρέψετε αυτό το κουτούκι της ασιατικής στέπας και για τις σούπερ οικονομικές τιμές του. Εξυπακούεται ότι θα πιείτε βότκα.

Ανδρομάχης 267, Καλλιθέα, τηλ: 210-94.10.001

Καλυψώ

Άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό που χτίστηκε το 1927 σε μια κάθετο στη Λεωφόρο Αμφιθέας. Διαθέτει μια εσωτερική αυλή πνιγμένη στα λουλούδια, αλλά οι περισσότεροι τα καλοκαίρια προτιμούν αυτή που βρίσκεται έξω και της ρίχνουν σκιά οι καλαμιές. Να δοκιμάσετε το τηγανητό συκώτι, τα τυροπιτάκια, τα μπιφτέκια και το άψογα ψημένο ψαρονέφρι. Για επιδόρπιο κερνούν λουκουμάδες και σιμιγδαλένιο χαλβά με κανέλα μέλι και μπανάνα. Το σέρβις τους είναι σβέλτο και οι τιμές προσαρμοσμένες στη στενότητα των καιρών.

Πεντέλης 41, Π. Φάληρο, τηλ. 210-94.22.513

Η Παλιά Φάβα

Η κα Ντίνα Χαρίση, δεινή μαγείρισσα με προϋπηρεσία στις κατσαρόλες που μετρά πάνω από 30 χρόνια, άνοιξε την Παλιά Φάβα το 2005 στο Παλιό Φάληρο σε ένα από τα δρομάκια, τα οποία κρύβονται πίσω από τη Λεωφόρο Αμφιθέας.  Εδώ, το 1960 έστεκε ένα βαρελάδικο που επειδή άρχισε να βγάζει λίγους μεζέδες για να συνοδέψουν οι πελάτες το κρασί τους, μετατράπηκε σε ταβέρνα με το όνομα Φάβα. Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ήταν ο Σολωμός και η Ελευθερία Γαβαλά ενώ από εκεί είχαν περάσει αρκετοί από αυτούς που αποκαλούμε «ιερά τέρατα» του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Μάνος Κατράκης και ο Παντελής Ζερβός. Αν και οι δουλειές δεν πήγαιναν πάντοτε καλά, η νέα ιδιοκτήτρια κατάφερε να αποκτήσει  αυτή η οικογενειακή ταβέρνα φανατικούς θαυμαστές. Η κουζίνα της είναι προσηλωμένη στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και εκτός από την περίφημη φάβα, επιβάλλεται να δοκιμάσετε αρνάκι με πουρέ, μουσακά, ντολμαδάκια, τυροπιτάκια, φασολάδα, τις σούπες και τα μικρά ψαράκια στα οποία έχουν αδυναμία. Οι μερίδες είναι μεγάλες (ειδικά η φάβα έρχεται σερβιρισμένη ως κυρίως πιάτο κι όχι ως αλοιφή) ενώ στο τέλος κερνούν γλυκό που φτιάχνεται ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά της εποχής. Στα αδιαπραγμάτευτα πλεονεκτήματα της περιλαμβάνεται και η νοσταλγική αύρα της: φερμένη κατευθείαν από τη δεκαετία του 1950 βασίζεται σε έναν εσωτερικό διάκοσμο εξοπλισμένο με όλα τα απαιτούμενα: βαρέλια, καρώ τραπεζομάντηλα, ρετρό καδράκια και πινακίδες με παλιές διαφημίσεις.

Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-93.11.994

Μπάμπης

Προορισμός για καλοφαγάδες εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Μπάμπης στο Παλιό Φάληρο φημίζεται για τα ζουμερά μπιφτέκια του, τα οποία φτιάχνονται με την ίδια συνταγή από το 1967. Εκτός από αυτά οι θαμώνες του τιμούν ιδιαιτέρως τα  καλοψημένα ψαράκια. Το οικογενειακό εστιατόριο χρωστά το όνομά του στον ιδρυτή του Μπάμπη Βλάχο που δε βρίσκεται πια στη ζωή, ενώ σήμερα το έχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά. Η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη, το περιβάλλον απλό και η ποιότητα αδιαπραγμάτευτη.

Λεωφόρος Αμφιθέας 73, Παλιό Φάληρο, τηλ. 210-94.31.064

 

Ρεμούτσικο

Κλείστε τα μάτια και ταξιδέψτε νοερά πίσω στο 1900. Εδώ στέκεται μια αγροικία. Ανοίξτε τα και γυρίστε στο παρόν. Βρίσκεστε στο Ρεμούτσικο, μια από τις καλύτερες ταβέρνες στην Αθήνα. Εδώ και περίπου 30 χρόνια αποτελεί σταθερό προορισμό για ζουμερό κοντοσούβλι, παϊδάκια στα κάρβουνα, γεμιστό μπιφτέκι (με τυριά, μπέϊκον, μανιτάρια και πιπεριά), λεμονάτο κοτόπουλο σχάρας με μουστάρδα και πεντανόστιμη χοιρινή παντσέτα. Όλα ξεκίνησαν το 1982 όταν ο Κώστας Δήμας έστησε την οικογενειακή επιχείρηση σε μια παλιά μονοκατοικία με έναν υπέροχο κήπο. Σήμερα τα ηνία έχουν αναλάβει ο Ηλίας και ο Παναγιώτης Δήμας που επιμένουν στη φιλική εξυπηρέτηση και στην αυστηρή επιλογή κορυφαίας πρώτης ύλης. Καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση αν θέλετε να πάτε σαββατοκύριακο ή Παρασκευή βράδυ. Και μη φύγετε αν δε δοκιμάσετε τα παστουρμαδοπιτάκια.

Αγίου Δημητρίου 120, Τηλ:210-97.04.515

Μπάρμπα Μήτσος-Λαδόκολλα

Συνοικιακό  καλτ ταβερνάκι- κουτούκι, σε ένα  στενάκι στον Άγιο Δημήτριο πίσω από τον Ασύρματο, κρατά μια σταθερή πελατεία εδώ και τριάντα χρόνια. Σχετικά μικρόχωρίς να γίνεται κλειστοφοβικό, σχεδόν speakeasy γιατί την οδό στην οποία βρίσκεται τη διακρίνεις  δύσκολα, διακοσμημένο με φωτογραφίες και τοιχογραφίες που παραπέμπουν στην εποχή του ρεμπέτικου, είναι σχεδόν μόνιμα γεμάτο. Το μυστικό του; Το ότι δεν έχει κατάλογο. Οι επιλογές για φαγητό είναι  τρεις: μπιφτέκι, λουκάνικο και μπριζόλα σερβιρισμένα στη λαδόκολλα. Η μόνη υπέρβαση αυτής της λιτής λογικής είναι ότι τα παραπάνω σερβίρονται με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και ότι μπορεί να τα συνοδέψει κανείς με τυροκαυτερή, τζατζίκι, σαλάτα και φέτα. Οι μερίδες είναι τεράστιες, οι πατάτες βουνό και το ψωμάκι που έρχεται στο τραπέζι μετά την παραγγελία, το ψήνουν στα κάρβουνα με λάδι, πάπρικα, ρίγανη και σκόρδο. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα δηλαδή σε τιμές σουβλατζίδικου.

Ιουστινιανού 11, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210-93.35.052

Η κυρα-Ουρανία

Παλιό ταβερνάκι λίγο πιο κάτω από τα Αστυνομικά και γνωστό στέκι στους καλοφαγάδες του νότου, το ταβερνάκι αυτό χρωστά το όνομά του στη γλυκύτατη ιδιοκτήτριά του και τη φήμη του στα μπιφτέκια του, που πιθανόν να είναι τα γευστικότερα στην πρωτεύουσα. Ροδοψημένα απέξω και ζουμερά στο εσωτερικό φτιάχτηκαν πρώτη φορά γύρω στη δεκαετία το ΄80 γιατί η κα Ουρανία ήθελε να φροντίσει έναν αγαπημένο της πελάτη και έκτοτε παραμένουν σταθερά η σπεσιαλιτέ του καταστήματος. Η συνταγή τους είναι η απλούστερη του κόσμου -ανάμικτος (μοσχαρίσιος-χοιρινός) ελληνικός κιμάς πρώτης ποιότητας, φρυγανιά, αλάτι, μυρωδικά και δυο στάλες ξύδι – αλλά η τέχνη της μαγείρισσας είναι που κάνει τη διαφορά Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινά από πιο παλιά το 1966 και οι ρίζες τις τυλίγονται με τις αναμνήσεις γύρω από μια ξυλόσομπα και δεκάδες ξύλινα βαρέλια κρασιού, όταν ήταν ακόμα σπίτι και όχι εστιατόριο. Πέρα από τα περίφημα μπιφτέκια μη διστάσετε να παραγγείλετε παϊδάκια και μπριζόλες μαστόρικα  ψημένες στα κάρβουνα. Και πατάτες τηγανητές. Δυο μερίδες για αρχή.

Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη, τηλ. 210- 99.14.896

Βασίλης

Ο Βασίλης, γεννημένος στον Άλιμο, το 1983 αποφάσισε να ανοίξει ένα ταβερνάκι στο οποίο έδωσε το όνομά του. Σήμερα η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του Γιώργου, του ανηψιού του, ο οποίος έχει την ίδια φιλοσοφία περί τίμιου ελληνικού φαγητού. Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών όπως λαχανοντολμάδες, ιμάμ μπαϊλντί, αρνάκι στο φούρνο και μουσακά, ενώ φημίζονται για την μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος και το μπιφτέκι κοτόπουλο στα κάρβουνα, που πρώτοι αυτοί λάνσαραν στην αγορά. Δε λείπει το φρέσκο ψαράκι, ανάλογα βέβαια πάντα με το τι θα βρουν, ενώ τα σαββατοκύριακα μπαίνει σούβλα για κοντοσούβλι και κοκορέτσι σκέτο λουκούμι. Στο τέλος βγάζουν λουκουμάδες και χειροποίητο ραβανί. Είναι σίγουρο ότι θα σας αρέσει η αυτοσχέδια αυλή με τα old school τραπέζια και θα χαζέψετε τα κάδρα με τις αυτοσχέδιες αφιερώσεις των πελατών που πολύ αγάπησαν αυτό το ταβερνάκι και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Συντ. Δαβάκη 3, Άλιμος, τηλ. 210-98.39.250

Μαντρί

Το βουνό πάνω από την Τερψιθέα είναι η έδρα της ταβέρνας Μαντρί, της οικογένειας Καραϊνδρου. Άνοιξε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 όταν για να ανέβεις εκεί χρειαζόσουν πιθανόν ορειβατικό εξοπλισμό. Παραμένει σταθερό στέκι για τους κρεατοφάγους μέχρι σήμερα για τα σπουδαία κρέατα στη σχάρα και ειδικά για την ψητή προβατίνα. Επίσης, φημίζεται για το ρουμελιώτικο κοκορέτσι και το «κλέφτικο» αρνί στην λαδόκολλα. Τα κρέατα τους προέρχονται τόσο από το διπλανό ιδιόκτητο μαντρί που λειτουργεί ακόμα, όσο και από τη φάρμα «Καραϊνδρος» και το ομώνυμο κρεοπωλείο στα Μέγαρα. Πρόσφατα ανακαινισμένο και πολύ πιο λειτουργικό, εξακολουθεί να έχει τη μαγευτική θέα στο Σαρωνικό και μια συγκλονιστική σταβλίσια μπριζόλα που πολύ θα εκτιμήσετε.

Βαρδουσίων 29, Τερψιθέα Γλυφάδας, τηλ. 210-96.23.071

Γιουβετσάκια

Βέρα ταβέρνα, προσεγμένη, από τις λίγες αυθεντικές  αυτού του σπάνιου είδους που επιμένουν τόσο στη νοστιμιά των πιάτων όσο και στις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στο τιμόνι ο Χάρης Τζίτζης, ιδιοκτήτης και ψυχή του εστιατορίου αλωνίζει τις λαϊκές αγορές της Αθήνας κάθε μέρα για να εντοπίσει ότι πιο φρέσκο, ενώ στα ταξίδια του στην Ελλάδα όλο και ανακαλύπτει επιλεγμένους προμηθευτές και artisanal παραγωγούς. Στην κουζίνα «βασιλεύει» η Εύα Πασανικολάκη ταλαντούχα μαγείρισσα που χρησιμοποιεί τόσο τις γνώσεις όσο και τα συναισθήματά της. Απίστευτο γιουβέτσι, συκώτι σχάρας, αρνάκι στη λαδόκολλα με θυμάρι, τόνος Αλοννήσου επίσης στη λαδόκολλα, μελιτζάνες με φέτα και φρέσκια ντομάτα, κεφτεδάκια με άγριο δυόσμο κι ένα σωρό άλλες νοστιμιές που ακολουθούν αυστηρά την αρχή της εποχικότητας υπόσχονται όχι μόνο να σας χορτάσουν, αλλά και να σας συγκινήσουν.

Μωρέως 45 και Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα/ Τηλ.: 210-96.48.081

Ο Ρουμελιώτης

Ψητά από εξαιρετικά κρέατα και το άψογο σέρβις είναι αυτά που τραβούν τους πελάτες αυτής της ταβέρνας. Χωμένη στα στενά της Άνω Γλυφάδας, σαν να κρύβεται, σε ένα κήπο γεμάτο μουριές, φημίζεται για τη γιγαντιαία χοιρινή σπαλομπριζόλα, τις τεράστιες φρεσκοκομμένες σαλάτες, το ζουμερό κοντοσούβλι, και το παραδοσιακό κοκορέτσι (Παρασκευή βράδυ και Σαββατοκύριακα συνήθως), τα τσουπωτά καλαμάκια,  αλλά και την πικάντικη, κόκκινη σπιτική τυροκαυτερή. Οι τυχεροί που μένουν κοντά τιμούν ιδιαιτέρως τις υπηρεσίες delivery.

Χιμάρας 10, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210-96.07.562

Το Δράμι

Μοντέρνα ταβέρνα που σε κάνει να θες να ψιθυρίσεις ατάκες του Ζήκου από την ταινία «Ο Μπακαλόγατος». Δικαιολογημένα,  διότι παντού υπάρχουν πλεξούδες με σκόρδο και πιπεριές, ράφια με παλιές συσκευασίες τροφίμων και γυάλες με τουρσιά. Οι μερίδες του είναι χορταστικές και η κουζίνα παραδοσιακά ελληνική. Μεγάλο σουξέ έχει η  φωλιά από φύλλο από κανταΐφι, γεμιστή με φιλέτο κοτόπουλο, καπνιστή μελιτζάνα και σάλτσα από μετσοβόνε, ενώ νόστιμοι είναι εξίσου οι τυρολουκουμάδες και η τηγανιά κοτόπουλου.

Λαοδίκης 22, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.44.959

Ζιώγας

Πρόκειται για την ιστορική οικογενειακή ταβέρνα που από το 1928 βρίσκεται σταθερά στο ίδιο σημείο και δε θα ήταν άδικο να πει κανείς ότι έμαθε στους Γλυφαδιώτες το καλό κρέας. Ξεκίνησε από έναν πολύ μικρό χώρο, σερβίροντας κρασί και μεζέδες και μεγάλωσε, καθώς γρήγορα απέκτησε πιστή πελατεία. Κατάφερε να κρατήσει την ταυτότητά της αναλλοίωτη στον χρόνο. Ακόμη και σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για κοντοσούβλι, κοκορέτσι και την κλασική αξία που ακούει στο όνομα «μπιφτέκι γεμιστό». Αξίζει τον κόπο να παραγγείλετε και το αρνάκι σούβλας.

Σάκη Καράγιωργα 95, τηλ. 210-96.26.117

Τσιρόπουλος

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι ότι στα γαλάζια τραπεζάκια της ταβέρνας μπορούν να σου σερβίρουν από ολόφρεσκα χτένια, ψάρια, λαχταριστά μπιφτέκια μοσχαρίσια μέχρι αυθεντική ιταλική πίτσα, φοκάτσια και μακαρονάδες. Ναι, είναι μια ιταλική τρατορία μεταμφιεσμένη σε ελληνική ψαροταβέρνα που εκτός των άλλων κάνει και φοβερά ψητά. Σου φαίνεται απίστευτο όλο αυτό; Απίστευτο και όμως αληθινό. Τα πάντα είναι εξαιρετικής ποιότητας και πρόκειται για έναν γευστικό παράδεισο που πρέπει να έχεις επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Αν και είναι βέβαιο πως αν φας μία φορά από τον Τσιρόπουλο, σίγουρα θα θες να φας και πάλι.

Αφροδίτης 10, Βάρκιζα, 2108979590

Για ψάρι…

 

Πεζούλας

Το 1951 ο Παναγιώτης Πεζούλας και η σύζυγός του άνοιξαν ένα αναψυκτήριο πίσω από τον Ιππόδρομο για τους επισκέπτες των αγώνων τα μεσημέρια. Πολύ σύντομα η αυξανόμενη πελατεία το μετέτρεψε σε οινομαγειρείο, το οποίο έδωσε με τη σειρά του τη θέση του στη γνωστή ψαροταβέρνα Πεζούλας. Ο χώρος έχει φιλοξενήσει μεγάλους Έλληνες μουσικούς και καλλιτέχνες  που πολύ αγάπησαν την απλότητά του και την νόστιμη κουζίνα του. Τα ολόφρεσκα ψαράκια ψήνονται με φροντίδα στη σχάρα, ή στο τηγάνι, ενώ ονειρεμένες είναι οι γαρίδες Πλαταμώνα. Παράλειψη θα ήταν να μην τιμήσετε το καραμελωμένο χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τοματίνια, την χειροποίητη ταραμοσαλάτα και τη γευστική ψαρόσουπα. Από τον απέναντι τοίχο η ζωγραφιά του Φασιανού με τίτλο ψάρια ελευθέρας βοσκής» θα επιδοκιμάζει την επιλογή σας.

Πεισίστρατου 11, Καλλιθέα, τηλ. 210-94.22.684

Κανάρια

Ιδιαίτερα δημοφιλής θαλασσινή ταβέρνα, μπορεί να περηφανεύεται ότι κρατά με επιτυχία την παράδοση στο καλό ψάρι από το 1950. Έδρα της έχει μια παλιά και ιδιαίτερα νοσταλγική μονοκατοικία στο Μοσχάτο. Η τρίτη γενιά της οικογένειας  Αργυροπούλου σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις στο τηγάνι και στη σχάρα επιμένοντας σταθερά σε ένα μενού μικρό, αλλά νόστιμο. Φρέσκα ψάρια φερμένα από τις Κυκλάδες και τηγανητή γαρίδα γάμπαρη από τον Πλαταμώνα μαζί με ντοματοσαλάτα τυρί και ελιές θα σας κάνουν να ξανάρθετε. Στο τέλος, για κέρασμα προσφέρουν χειροποίητο χαλβά και γλυκό κουταλιού.

Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210-94.22.119

Μεζεκλίκ

Παραδοσιακά μεζεδάκια (από στεριά και θάλασσα όπως λέει και ο κατάλογος), τσιπουράκια και φρέσκα ψαράκια. Αυτά θα βρείτε στο μοντέρνο μεζεδοπωλείο με την industrial, αλλά καθόλου δήθεν αισθητική. Από το μενού ξεχωρίζουν το γεμιστό θράψαλο με ρύζι και τυριά, τα τραγανά μπαστουνάκια κολοκυθιού με σως γιαουρτιού, η πεσκανδρίτσα και τα φρέσκα ψαράκια ημέρας. Πριν ξεκινήσουν να σερβίρουν τα κυρίως, τα παιδιά στο σέρβις περνούν από το τραπέζι με μια μεγάλη «παραμάνα» γεμάτη από χειροποίητες αλοιφές, τουρσιά, γαύρο μαρινάτο και λακέρδα. Κάντε κράτηση σε μέρες και ώρες αιχμής (Παρασκευή και Σαββατοκύριακα).

Θουκυδίδου 15, Αργυρούπολη,τηλ. 210-99.46.035

Ψιψίνα

Αυτή η ψαροβέρνα στο Παλαιό Φάληρο αν και δε βλέπει θάλασσα, εντούτοις θυμίζει κάτι από νησί. Λίγο η διακόσμησή της, σε αιγαιοπελαγίτικους τόνους, λίγο το δυνατό τηγάνι τους και η βιτρίνα σε κοινή θέα με τη μεγάλη ποικιλία θαλασσινών, σε κάνουν να ονειρεύεσαι τις διακοπές. Η αρχή γίνεται πάντα με μια ζεστή ψαρόσουπα σερβιρισμένη σε κούπα, χειροποίητο ψωμάκι και ολόκληρα λεμόνια τα οποία καταφτάνουν στο τραπέζι χωρίς να τα παραγγείλετε και χωρίς να χρεωθείτε, έτσι για το καλωσόρισμα. Από το μενού ξεχωρίζουν τα αχνιστά μύδια, η ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και το γιουβέτσι σουπιάς με μελάνι. Σπεσιαλιτέ τους τα ψάρια που ψήνονται στα κάρβουνα ή μέσα σε αλάτι.

Ζησιμοπούλου 96, Π. Φάληρο, τηλ. 210-98.22.339

Σαρδελάκι

Νόστιμα, θαλασσινά μεζεδάκια και αφοπλιστικά λιτός διάκοσμος με λευκά απλά τραπεζάκια και καρέκλες με ψαθάκι. Αυτά θα μείνουν έντονα στη μνήμη αν επισκεφθείτε το γνωστό ψαρομεζεδοπωλείο της Γλυφάδας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, την ταραμοσαλάτα, τη σπεσιαλιτέ τους που δεν είναι άλλη από την ψητή σαρδέλα, σερβιρισμένη με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, τον τηγανητό γαύρο, τις μικρές κουτσομούρες και τα φιλεταρισμένα λαβράκι και χέλι.

Πανδώρας 16, Γλυφάδα, τηλ. 211-40.21.195 & Λεωφ.Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη,τηλ. 210 9670913

Ποστάλι

Το θαλασσινό αυτό μεζεδοπωλείο χρωστά το όνομά του στα επιβατηγά/ταχυδρομικά πλοία (postale) που «όργωναν» τα λιμάνια της Μεσογείου. Πίνακες  με τις εικόνες τους και σχετικά μεμοραμπίλια στολίζουν τους τοίχους στο εσωτερικό του. Το μενού, που τροποποιείται συχνά ανάλογα με το τι φρέσκο θα βρουν στην αγορά, δίνει έμφαση στα θαλασσινά, αλλά δεν λείπουν και κάποια πιάτα με κρέας, όπως η τηγανιά κοτόπουλου ή χοιρινού. Σπουδαίες αλοιφές δίνουν το γευστικό στίγμα στην αρχή (ταραμοσαλάτα λευκή, μελιτζανοσαλάτα πολίτικη και τσιροσαλάτα), ενώ πεντανόστιμα είναι η ψητή, φιλεταρισμένη σαρδέλα με χοντρό αλάτι και τα τηγανητά μύδια με σκορδαλιά. Για τους μερακλήδες, που αγαπούν το ούζο, υπάρχουν μεζέδες όπως ο  παστουρμάς θαλάσσης (από μπακαλιάρο), ο γαύρος και οι γαρίδες μαρινάτες.

Μαρίνου Γερουλάνου 98, Αργυρούπολη, τηλ. 210-96.01.494

Ψαράκια & Θαλασσινά

«Στη Βάρκιζα, αδερφές μου, στη Βάρκιζα». Εκεί, πλάι στο κύμα,  είναι το ωραιότερο κατάστημα της  γνωστής αλυσίδας ψαρομεζεδοπωλείων. Τα ψάρια τους προέρχονται από τον Ευβοϊκό και από την Κεφαλλονιά, ενώ πέρα από τις φρέσκιες επιλογές της ημέρας αξίζει να προτιμήσετε το γιουβέτσι φτιαγμένο με γαρίδες, ντομάτα και στακοβούτυρο, τα πικάντικα μύδια, με ντομάτα και ούζο  και την «παντρεμένη» σαρδέλα, φιλεταρισμένη στο φούρνο με ντομάτα & ελαιόλαδο. Στα συν του και η ενημερωμένη κάβα με ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα και δυνατές επιλογες σε ούζο και τσίπουρο.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, τηλ. 210-96.54.138

Ιωλκός

Θαλασσινά και ψάρια από την Ικαρία και την Λήμνο θα βρείτε σε αυτό το κομψά διακοσμημένο ταβερνάκι που άνοιξε το 2013. Ιδιοκτήτες του είναι η Μαρία και ο Αλέξης που το ονόμασαν Ιωλκό για να τιμήσουν τη βολιώτικη καταγωγή του δεύτερου. Εδώ θα βρείτε πετροσωλήνες, κυδώνια,  γυαλιστερές, φρέσκια αχινοσαλάτα και χτένια,  αστακούς και σπαρταριστά ψάρια ημέρας, τα οποία ταιριάζουν απίστευτα με τις σπιτικές αλοιφές τους. Τολμήστε το φρέσκο φιλέτο τόνου με σάλτσα λεμονιού και μανιτάρια ή το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς τιμώντας παράλληλα το ελληνικό ούζο και το τσίπουρο, τα οποία έχουν σε αφθονία, και δε θα χάσετε.

Ζέππου 15, τηλ. 211-41.11.819

Isalos

Αll day μεζεδοπωλείο μέσα στην πλαζ Yabanaki, ιδανικό τώρα που ανοίγει ο καιρός, προσφέρει ποικιλία σε θαλασσινά, ουζομεζέδες, ψάρι, ψητά κρεατικά και δροσερές σαλάτες. Το μεγάλο του ατού είναι η  μίνιμαλ διακόσμησή του σε λευκούς τόνους που παραπέμπει στις διακοπές σε νησί, η θέα στη θάλασσα (καθώς βρίσκεται δίπλα στο κύμα σχεδόν) και η αύρα των κυμάτων που φτιάχνει τη διάθεση αυτόματα.

Ακτή Βάρκιζας, τηλ. 210-89.75.992

Τα Καλάμια

Στο 39ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου βρίσκεται μία ταμπέλα στο αριστερό σου χέρι που γράφει “Ταβέρνα Τα Καλάμια”. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ψαροταβέρνες που άνοιξαν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής που κοιτάει Αργοσαρωνικό. Στέκει στο ίδιο σημείο από το 1947, προσφέρει μόνο φρέσκο ψάρι – με ξακουστό πιάτο μία απίστευτη γαριδομακαρονάδα- και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Όπως μας λέει ο Λευτέρης, τωρινός ιδιοκτήτης και δισέγγονος του πρώτου ιδιοκτήτη: “Είμαστε καθαρή ψαροταβέρνα. Συνεργαζόμαστε κατά αποκλειστικότητα με τέσσερα καΐκια τα οποία δουλεύουν μόνο για μας. Ένα στο Πόρτο Ράφτη, ένα στο Λαύριο και δύο στην Παλαιά Φώκαια. Καιρού επιτρέποντος έχουμε πάντα φρέσκο ψάρι. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει δεν σερβίρουμε ούτε ιχθυοτροφείου, ούτε εισαγωγής, ούτε τίποτα άλλο. Δεν μπαίνουν καν στο μαγαζί. Ότι μου βγάλουν τα καΐκια αυτά έχω“.

Τα Καλάμια, 39ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, 2291 025057

 

Κεφάλαιο Βάρη…

 

Βοσκοπούλα

«Όλα στα κάρβουνα» θα μπορούσε να γράφει απλά η ταμπέλα στην είσοδο και να είναι πολύ πετυχημένη επωνυμία. Αυτή η αρχοντοταβέρνα άνοιξε το 1966 και έκτοτε παραμένει ανοιχτή 365 ημέρες τον χρόνο, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τα κρέατα που επιλέγουν είναι ελληνικά και άριστης ποιότητας, ενώ καθημερινά χρησιμοποιούν φρέσκα κάρβουνα για το ψήσιμό τους. Φημίζονται για το παραδοσιακό κοκορέτσι, το ζουμερό κοντοσούβλι, το αρνί σούβλας, τα παϊδάκια και το κατσικάκι στη γάστρα.

Λεωφόρος Βάρης 41, Βάρη, τηλ. 210-89.57.875

Τσολιάς

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και αυτή η οικογενειακή ταβέρνα που πήρε το όνομά της από τον εύζωνα αδερφό του ιδιοκτήτη. Μπριζόλες (ειδικά η σταβλίσια), κοκορέτσι (μόνο συκωταριά, χωρίς λίπη και πέτσες), κοντοσούβλι, λουκάνικο μερακλίδικο και  καλοψημένο αρνάκι σούβλας του έχουν «χαρίσει» καλή φήμη και φανατικούς πελάτες. Το σέρβις τους είναι άψογο ακόμα κι αν το πετύχετε σε ώρα αιχμής. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία ο μπαρμπα-Γιάννης με το τσιγκελωτό μουστάκι και την καταγωγή από το Λιγουριό της Επιδαύρου. Είναι ο ιδιοκτήτης του «Τσολιά» που τον  μετέφερε από τη Γλυφάδα στη Βάρη το 1982. Από τα τραπέζια τις παλιότερα έχουν περάσει ο Ομάρ Σαρίφ, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό , η Ούρσουλα Άντρες, η Ζωή Λάσκαρη, η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και η Μπριζίτ Μπαρντό

Λεωφόρος Βάρης 45, Βάρη, τηλ. 210-89.52.446

Τα Βλάχικα

Εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή πριν από τριάντα χρόνια. Η ταβέρνα άνοιξε το 1983 και πήρε το όνομα της περιοχής που παλιά ξαπόστεναν οι τσοπάνηδες  με τα κοπάδια τους πριν πάρουν το δρόμο για τη Ρούμελη. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν το μελωμένο αρνάκι γάστρας με τις λεμονάτες πατάτες, το πιπεράτο τζατζίκι τους και το ισορροπημένο κοκορέτσι με τα τραγανά εντεράκια γύρω, γύρω. Από την τεράστια σάλα χαζεύεις τον ψήστη στο γυάλινο κουβούκλιο λες και είναι έκθεμα σε μουσείο.

Λεωφόρος Βάρης 35, Βάρη, τηλ. 210-89.56.141