ΓΕΥΣΗ

Οι πίτες της Σοφίας έχουν τρελάνει το Παλαιό Φάληρο

O μεγάλος ξύλινος πλάστης της Μετσοβίτισσας μαμάς Σοφίας που μεταμόρφωνε το αλεύρι, το γάλα, το αυγά και το τυρί σε λαχταριστές πίτες, κρύβει πίσω του μια ιστορία γεμάτη αγάπη. Τη μάθαμε κατευθείαν από την πηγή της.

Ιδιοκτήτες είναι τα δύο (από τα τέσσερα συνολικά) αδέρφια, Δημήτρης και Ματίνα, μαζί με τον παιδικό φίλο και κουμπάρο του Δημήτρη, Γιώργο, οι οποίοι, ναι μεν προέρχονται από τρεις εντελώς διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, όμως πάντα έψαχναν αυτήν την καλή ιδέα που θα τους ωθούσε να κάνουν κάτι κοινό. Οι πίτες της Σοφίας, ήταν η ιδανική αφορμή.

Το μενού των πιτών, πλουσιότατο: Σπανακόπιτα, Τυρόπιτα, Κασερόπιτα, Κολοκυθόπιτα, Πρασόπιτα, Μπατζίνα, Κοτόπιτα, Μανιταρόπιτα, Κιμαδόπιτα, Πιπερόπιτα, Κρεατόπιτα, όλα γίνονται στην ανοιχτή τους κουζίνα.

Οι πίτες ζυμώνονται μπροστά στα μάτια σου, όσο εσύ θαυμάζεις τη μαεστρία των κινήσεων της Ματίνας την ώρα που ανοίγει φύλλο. «Θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος τι τρώει και πως παρασκευάζεται ενώ οι πίτες μας ψήνονται σε φούρνους με πέτρα για να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα», τονίζει ο Δημήτρης. Για μας, είναι οι πιο ωραίες πίτες του κόσμου. Προσωπικά, κάθε φορά που τρώω μια πίτα θυμάμαι κι ένα σκηνικό με τη μητέρα μου. Είτε να μου φωνάζει για να δοκιμάσω το πρώτο κομμάτι, είτε να με μαλώνει για μια σκανταλιά είτε να καίγομαι από την γαλατόπιτα, κάθε μπουκιά είναι και μια υπέροχη ανάμνηση. Το ότι έτυχε να τις αγαπήσει κι ο κόσμος, είναι πολύ σπουδαίο“.

Η ιδέα του καταστήματος ήρθε την πιο αναπάντεχη στιγμή, μου εξηγεί ο ίδιος. Δύο χρόνια πριν, η μητέρα του, η κυρία Σοφία, βρισκόταν στο νοσοκομείο λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε.Μια μέρα, στο νοσοκομείο, προσέφερε στα παιδιά λίγη σπιτική πίτα, όπως εξάλλου έκανε όλα αυτά τα χρόνια και στο σπίτι: ναι, η κυρία Σοφία φημιζόταν για τις καταπληκτικές πίτες της και τα απίστευτα γλυκά της σε ολόκληρο το Μέτσοβο.Παρ’όλ’αυτά, το ότι ακόμη και μέσα από το νοσοκομείο, έβρισκε τον τρόπο να μην τους λείψουν οι πίτες, ήταν κάτι που πραγματικά τους εντυπωσίασε.“Πώς ήταν δυνατόν;” αναρωτήθηκαν τα παιδιά, με εκείνη να τα διαβεβαιώνει πως δεν χρειάστηκε να κουνήσει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι. “Την έκανε ο μπαμπάς σας”, τους είπε, διαβεβαιώνοντάς τους ότι του είχε δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να την κάνει ακριβώς όπως εκείνη.

Την ίδια κιόλας μέρα, ο Δημήτρης το είχε πάρει ήδη απόφαση: θα μάθαινε όλες τις συνταγές της κυρίας Σοφίας και θα έδινε στον κόσμο την ευκαιρία να τις δοκιμάσει κι αυτός. Και, ευτυχώς για μας που το σκέφτηκε, κάπως έτσι γεννήθηκαν “Οι πίτες της Σοφίας”.

Η ιδέα του να ανοίγαμε τις “πίτες της Σοφίας”, έδινε στην μητέρα μου ενέργεια και χαρά. Δεν θα την ξεχάσω να μου λέει: “Να την σταυρώνετε την πίτα, πιάνουν αυτά. Να αγάπατε αυτό που κάνετε!“.

Ζήτησα από την Ματίνα να μου προτείνει την κατάλληλη πίτα ανάλογα με την ώρα που θα θελήσω να φάω ένα κομμάτι. Το πρωί λοιπόν, μπορείς να ξεκινήσεις με σταθερές αξίες, όπως την Τυρόπιτα, την πίτα χωρίς φύλλο γνωστή ως Μπατζίνα ή την Σπανακόπιτα με φέτα. Το μεσημέρι μπορείς να δοκιμάσεις μια Κιμαδόπιτα ή τη χορταστική Κρεατόπιτα.

Η κοτόπιτα με τις πολύχρωμες πιπεριές είναι αρκετά ελαφριά, ό,τι πρέπει για το απόγευμα που θες να τσιμπήσεις κάτι εκτός αν προτιμάς τα μανιτάρια όπου η Μανιταρόπιτα ή η Πιπερόπιτα μανιταριών (που είναι και vegetarian) θα σε ικανοποιήσει απόλυτα.

Το βράδυ, περνάμε στις γλυκές. Παραδοσιακή Γαλατόπιτα ταψιού, Τάρτες με δικό τους φύλλο με ξηρούς καρπούς όπως Φουντουκιού & Αμυγδάλου, Τάρτες με χειροποίητη κρέμα και ολόφρεσκα φρούτα όπως Τάρτα Φράουλας και Μπανάνα – καραμέλα. Αν παραγγείλεις τάρτα έχε υπόψιν πως για να είναι φρέσκια και δροσερή θα στην φτιάξουν επί τόπου. Η ζύμη είναι έτοιμη και απλά περιμένει την κατάλληλη επίστρωση που θα επιλέξεις εσύ να της δώσεις, ανάλογα με την όρεξή σου.

Αξιοσημείωτη και λαχταριστή επιλογή αποτελεί η Τάρτα με κρέμα και Μασκαρπόνε με Φράουλες μέσα σε χειροποίητο μπισκότο σοκολάτας καθώς και η Τάρτα καραμελωμένων Μήλων με κανέλα σε φωλιά από μπισκότο βανίλιας με κομμάτια σοκολάτας. Συνδύασέ τες με παγωτό βανίλια και απογείωσε το πιάτο σου.

“Τα πρωινά οι πίτες συνδυάζονται ευχάριστα με καφέ ενώ το βράδυ, το γυρνάμε στο ρακόμελο και στο τσίπουρο, οπότε θα δεις και πολύ νεολαία. Οι μεγάλες παρέες μάλιστα, προτιμούν την “πίτα από όλα”, όπου σερβίρεται σε μια μαύρη πλάκα και περιλαμβάνει έξι διαφορετικές πίτες σε πολλά κομματάκια”.

Όσο για το αν φαντάζονταν από την αρχή ότι το κατάστημα θα πήγαινε καλά, ο Δημήτρης μου εξηγεί πως το ήθελε πολύ. “Ένιωθα ότι δεν δημιουργούσα από ανάγκη κάτι, με την έννοια της οικονομικής φύσεως, παρά μόνο σε συναισθηματικό επίπεδο. Πίστευα ότι ο κόσμος θα εισέπραττε το ότι όλο αυτό το κάνουμε με αγάπη. Επίσης θεωρώ ότι το καλό φαγητό ανταμείβεται και ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσεις το κοινό που σου αξίζει. Βέβαια, στην περίπτωσή μας, η αλήθεια είναι πως αυτό έγινε λίγο νωρίτερα από ότι περιμέναμε και γι’αυτό είμαστε πολύ ευτυχισμένοι“.

Οι μεγαλύτεροι εκτίμησαν λίγο πιο γρήγορα αυτό που είδαν. Τις προάλλες είχε έρθει ένας κύριος και με δακρυσμένα μάτια μας είπε συγκινημένος: “Παιδιά, μου θυμίσατε τη γιαγιά μου“. Είναι φοβερό να δημιουργείται στον κόσμο όλο αυτό το συναίσθημα της νοσταλγίας και της αναπόλησης.

Πάντως η καταγωγή των ιδιοκτητών από ένα μικρό χωριό, την Κρανιά Γρεβενών, έβαλε το λιθαράκι της σε όλο το «χτίσιμο» του καταστήματος, μιας και όλη η φιλοσοφία στηρίζεται στο ελληνικό στοιχείο.Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα προστέθηκε νέο «Ολ ντέι Μπραντς μενού» όπως ονομάζεται όπου κυριαρχούν ελληνικά προϊόντα όπως Κατίκι Δομοκού, τυρί Μετσοβόνε, γραβιέρα Τριπόλεως, Φέτα Καρδίτσας και πιπεριές Φλωρίνης συνδυασμένα με αυγά τηγανητά και ομελέτες φούρνου. Όλα αυτά σερβιρισμένα πάνω σε χωριάτικο, ζεστό ψωμί από κίτρινο αλεύρι Μετσόβου αργής ωρίμανσης με προζύμι και συνοδεύονται από σαλάτες πολλών επιλογών για όλα τα γούστα.

 

Έξτρα tip: Να παραγγείλεις την Ελληνική σαλάτα με Φέτα Καρδίτσας, ελιές Καλαμών, Κάπαρη και αγνό παρθένο ελαιόλαδο που σερβίρεται πάνω σε φωλιά από χειροποίητο, ζυμωτό κουλούρι γεμιστό με Φέτα και λαδορίγανη.

Είτε πάρεις μία πίτα στο χέρι, είτε κάτσεις στο μαγαζί, να παραγγείλεις κάποιο από τα νέα πιάτα, η απόλαυση είναι εγγυημένη. Το μόνο δύσκολο, θα είναι το να διαλέξεις.

Info: Instagram oi_pites_tis_sofias