ΓΕΥΣΗ

Ποια καλοκαιρινά cocktail συνδυάζονται με ποια πιάτα

Οι υπεύθυνοι του Nalu μας βοήθησαν να κάνουμε το καλοκαίρι μας ακόμη πιο δροσερό και γευστικό.

Υπάρχουν εκείνες οι καλοκαιρινές μέρες που θέλεις να τις απολαύσεις λίγο περισσότερο. Γιατί ωραία τα μαγειρέματα στο σπίτι και το άραγμα στο μπαλκόνι σου, όμως, συχνά, το μόνο που θες είναι να βρεθείς μερικά βήματα από την θάλασσα, χαζεύοντας την εκπληκτική θέα της Αθηναικής Ριβιέρας. Ένα από τα αγαπημένα νότια στέκια που εκπληρώνουν αυτή σου την επιθυμία εδώ και χρόνια είναι το Nalu. Χάρη στις εξωτικές του πινελιές αλλά και το  -κατά κοινή ομολογία- υπέροχο location του, είναι εκείνο που θα σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο ότι είσαι στην Αθήνα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα όταν έρθει η ώρα της παραγγελίας. Διότι η σεφ του Nalu, Βάσω, και ο bar manager, Γιάννης, ξέρουν, ο καθένας από το πόστο του, ότι οι δημιουργίες τους μπορούν να συνδυαστούν άριστα, φέρνοντας την απόλαυση στο τραπέζι σου.

Έχοντας ως κοινό γνώμονα τον πειραματισμό, την αγάπη για δημιουργία και την ποιότητα, η Βάσω και ο Γιάννης δεν ‘μεταφέρουν’ απλά το νέο trend του cocktail &food pairing στο Nalu. Το ψάχνουν, το εξελίσσουν και το τελειοποιούν, εστιάζοντας στην κάθε λεπτομέρεια των συνδυασμών του φαγητού με εκείνο το cocktail που θα το συμπληρώσει.

Και θα σταθώ στη λέξη έμπνευση, γιατί σίγουρα χρειάζεται, αν σκεφτείς το πώς έχουν συνδυάσει κάποιες –φαινομενικά- αταίριαστες επιλογές, που μόνο αν τις δοκιμάσεις θα καταλάβεις είναι ότι έχουν φτιαχτεί η μία για την άλλη. Όπως μου λέει η Βάσω: ‘Αυτό που μου δίνει έμπνευση είναι…τα πάντα! Από μάγειρες που έχει δουλέψει στο παρελθόν, ταξίδια που έχω κάνει, όπως στο Λονδίνο, ή αυτά που θέλω να κάνω, όπως στην Ιαπωνία. Ή μπορεί να δοκιμάσω κάτι κάπου και να σκεφτώ το βράδυ πριν κοιμηθώ 10 παραλλαγές του. Όλο αυτό δεν σταματά’.

 ‘Η τοποθεσία παίζει ρόλο στη δημιουργία του μενού. Το να είσαι δίπλα στη θάλασσα αυτομάτως σε προδιαθέτει για πιο ελαφριά πιάτα’

‘Ο κατάλογος του Nalu βαδίζει στα βήματα του Opus. ‘Eίναι σαν να λέμε, η παραλιακή του συνέχεια’, παραδέχεται η σεφ. Εδώ απλά, η μεσογειακή με ασιατικές επιρροές κουζίνα του Nalu έχει πιο καλοκαιρινή διάθεση.

Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε τα τέσσερα εκείνα πιάτα που ταιριάζουν ταμάμ με τέσσερα αντίστοιχα cocktail. Και έχουμε τα ανάλογα επιχειρήματα για να κάνεις κι εσύ το pairing.

Τι πιο δροσερό και καλοκαιρινό από τον σολομό; Στο Nalu μπορείς να δοκιμάσεις το ταρτάρ σολομού με yuzu – ένα Ιαπωνικό εσπεριδοειδές-  και φύκια wakame. Συνδύασέ το με ένα τζιν με πράσινο μήλο, σόγια και yuzu bitters. H λιπαρότητα και η οξύτητά του σολωμού παντρεύεται άψογα με τη βοτανικότητα του τζιν και τη φρεσκάδα του πράσινου μήλου.

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα, είναι η πικάνια ταλιάτα με πουρέ καρότο και μανιτάρια σωτέ. Το συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζει απίστευτα με ένα Ιαπωνικό ουίσκι που έχει σόδα κεράσι και barbeque bitters. ‘Το πάντρεψαμε με την πικάνια γιατί το κάπνισμα του κρέατος μαζί με την πιπεράτη γεύση του ουίσκι και τα λουλουδάτα αρώματα του cherry blossom (της σόδας) αλληλοσυμπληρώνονται’.

Για τους αιώνιους λάτρεις των γαρίδων, σε κάθε τους μορφή, έχει δημιουργηθεί το κριθαρότο με γαρίδες, εστραγκόν και βασιλικό. Συνδύασε το πιάτο με ένα κοκτέιλ με τσίπουρο Αποστολάκη, σιρόπι βασιλικό -λεμόνι και σόδα mango. Eδώ το ‘παιχνίδι’ γίνεται με την λιπαρότητα του πιάτου, η οποία έρχεται σε ευχάριστη αντίθεση με τη φρεσκάδα του βασιλικού και τα τροπικά αρώματα του mango.

Mία ακόμη εναλλακτική τoυ σολομού, συνοδευόμενου αυτή τη φορά από κιμά λαχανικών, ταιριάζει ‘γάντι’ με ένα cocktail με βάση τη βότκα, cordial εσπεριδοειδών και σόδα θυμάρι-ρίγανη. Εδώ, η λιπαρότητα του σολωμού έρχεται σε αντίθεση με το cordial εσπεριδοειδών και ταυτόχρονα αναδεικνύεται με τη σόδα θυμάρι-ρίγανη .Και όλα αυτά μέσα από την ουδέτερη αλκοoλικότητα της βότκας.

Ωραία όλα αυτά, αλλά εμείς οι ‘κοινοί θνητοί’, μπορούμε να ακολουθούμε κάποιους μικρούς κανόνες για να κάνουμε σωστές επιλογές στο pairing;

Όπως μου εξηγούν, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, όμως ναι, υπάρχουν κάποια βασικά που αξίζει να λάβεις υπόψιν πριν την επιλογή σου. Για παράδειγμα το ψάρι ταιριάζει πολύ περισσότερο με κάποιο πιο ουδέτερο αλκοόλ, όπως η βότκα, το τσίπουρο ή το τζιν, ενώ το κρέας λόγω του ότι καπνίζεται δένει πιο πολύ με ποτά όπως το ουίσκι.

Βρες λοιπόν το ιδανικό σου pairing παρέας και κάντε το γευστικό πείραμα.