ΠΟΤΑ

Cava Vegera: H No1 κάβα της Αττικής βρίσκεται στη Βούλα

Ένας μοναδικός συνδυασμός εξαιρετικής κάβας και εστέτ wine bar με “νότιο’ DNA και πανελλαδική απήχηση. Ιδανική στάση για όσους αγαπούν όχι μόνο το καλό κρασί, αλλά γενικότερα την εκλεκτή πλευρά της ζωής.

Αν προσπαθούσες να συμπυκνώσεις την ουσία της Cava Vegera σε μια μόνο λέξη ή αριθμό, αυτή σίγουρα δεν θα ήταν κάτι τόσο κοινότυπο όσο π.χ. το πόσες ακριβώς εκλεκτές ετικέτες κρασιών μπορείς να βρεις εδώ από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα (πάνω από 1.000) ή τι άλλους θησαυρούς (δυσεύρετα single malt whiskeys από τις ‘εσχατιές’ των Σκοτσέζικων Ηighlands ή σπάνια Γαλλικά κονιάκ από τα κελάρια αριστοκρατών) κρύβει στο εσωτερικό της.

Γιατί η ουσία της Cava Vegera είναι το πάθος. Το πάθος για ποιότητα, το πάθος για την προσφορά κάτι διαφορετικού και πιο εκλεπτυσμένου στο κοινό των νοτίων προαστίων, το πάθος για εξερεύνηση και εύρεση ότι πιο εκλεκτού παράγει αυτός ο μικρός γαλάζιος πλανήτης. Το ίδιο πάθος που χαρακτηρίζει τον ιδιοκτήτη της, Κωνσταντίνο Νιωτάκη, ο οποίος πριν από 15 χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο.

“Αγαπώ το κρασί και την κουλτούρα του από τότε που ήμουν μικρός. Επαγγελματικά με το αντικείμενο αποφάσισα να ασχοληθώ πριν από 15 χρόνια, ενώ η ιδέα για τη Cava Vegera γεννήθηκε πριν 9 χρόνια περίπου, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών που έκανα με την σύζυγό μου στους παγκοσμίου φήμης αμπελώνες της Ιταλίας και της Γαλλίας”, θυμάται ο Κωνσταντίνος. Εκεί δηλαδή που, όπως επισημαίνει, “το συγκεκριμένο concept, του να μπορείς εντός της κάβας να καθίσεις να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί και να το συνδυάσεις με επιλεγμένα πιάτα, ήταν κάτι διαδεδομένο”.

Έχοντας ήδη δημιουργήσει μια από τις πιο διάσημες κάβες της νότιας πλευράς της πόλης, το ομώνυμο δηλαδή κατάστημα στην Άνω Γλυφάδα, η απόφαση για την πραγματοποίηση και εξέλιξη της παραπάνω -πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα- ιδέας ήταν, στο μυαλό του, μονόδρομος.

‘Ήθελα να προσφέρω στον κόσμο ότι καλύτερο και πιο δυσεύρετο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά σε ότι αφορά το ποτό, σε έναν όμορφο και ζεστό χώρο όπου να μπορεί να διασκεδάσει σαν να είναι στο σπίτι του. Γιατί στο κρασί αξίζει μεν σεβασμός, αλλά δεν πρέπει ποτέ να λείπει η απλότητα. Ως προϊόν δεν του ταιριάζουν τα ‘στημένα πράγματα

Και, έτσι απλά, πριν από τέσσερα χρόνια, γεννήθηκε η Cava Vegera στη Βούλα, το πρώτο κατάστημα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το δεύτερο της αλυσίδας. Πάντα με κεντρική φιλοσοφία, τόσο των καταστημάτων όσο και του ιδιοκτήτη τους, το να προσφέρουν ένα εξαιρετικό προϊόν, σε value for money τιμές και σε μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα.

Αυτή είναι άλλωστε και η ετοιμολογία της βεγγέρας, μια συνάντηση φίλων σε ένα σπίτι. Μόνο που, σε αυτήν την περίπτωση, το ‘σπίτι’ είναι του Κωνσταντίνου και είμαστε όλοι καλεσμένοι. Ενός, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικού οικοδεσπότη που φροντίζει να έχουμε, όπως έλεγε κάποτε ο λαός, και “του πουλιού το γάλα”.

Συγκεκριμένα στη Cava Vegera τόσο ο λάτρης του κρασιού όσο εκείνος που ξέρει να εκτιμάει την αξία ενός αυθεντικού single malt, θα βρει τον παράδεισο του.“Εδώ θα βρεις από π.χ. σπάνια κονιάκ μέχρι τα πιο δυσεύρετα single malt whiskeys. Φροντίζουμε να είμαστε πάντα πλήρως ενημερωμένοι. Επιπλέον, αν κάποιος θέλει κάποια ειδική παραγγελία, μέσα σε τρεις ημέρες περίπου μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε”, μου λέει ο Κωνσταντίνος καθώς κάνουμε βόλτα στον υπέροχο industrial και μοντέρνο κελάρι που βρίσκεται στον πρώτο όροφο.

Κάτω βρίσκεται ο -αυστηρά non smoking- χώρος όπου μπορείς να καθίσεις για να χαλαρώσεις με ένα ποτήρι Merlot, συνοδεία ενός πιάτου από το ειδικά διαμορφωμένο μενού της Cava Vegera. Οι καπνιστές, από την άλλη, μπορούν να πιουν το ποτό τους στον εξωτερικό χώρο και να ‘χαζεύουν’ τον κόσμο που περνάει από τον πεζόδρομο. Με άλλα λόγια, όλοι ευχαριστημένοι μένουν.

“Αλλάζουμε το μενού ανά τρίμηνο, και πάντα φροντίζουμε ώστε τα συνοδευτικά μας πιάτα να ταιριάζουν γευστικά με τις επιλογές από κρασιά που φιλοξενούμε κάθε φορά.” Πιάτα που συχνά πυκνά ενσωματώνουν προϊόντα από τις ίδιες επιλεγμένες οικοτεχνίες από Ελλάδα και εξωτερικό τα οποία βρίσκεις στο ειδικό τμήμα delicatessen της Cava Vegera, όπου μπορείς να αγοράσεις τα καλύτερα προϊόντα από το κάθε είδος, από “ψαγμένες” σοκολάτες μέχρι ξηρούς καρπούς και φρεσκοαλεσμένο καφέ.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η Cava Vegera, μέσα σε χρόνο dt, να έχει έρθει και να συγκαταλέγεται -σταθερά και δικαίως- ανάμεσα στις καλύτερες κάβες της Ελλάδας. “Στο χώρο μας διοργανώνονται πολλές πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις νέων κρασιών, ενώ κι εμείς προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε πολλές βραδιές μας με ειδικά events και θεματικά parties“.

Βέβαια, αν είσαι Βουλιώτης, γνωρίζεις καλά ότι στη Cava Vegera μπορείς επίσης να πιεις κι έναν από τους καλύτερους καφέδες της περιοχής αφού εκτός από wine bar, κάβα και delicatessen, είναι ταυτόχρονα και ένας all day κόμβος απόλαυσης οτιδήποτε εκλεκτού και ποιοτικού. Ενώ δεν είναι καθόλου σπάνιο, αν τύχει και περάσεις από το συγκεκριμένο πεζόδρομο ένα Σαββατόβραδο, να συναντήσεις μια κανονική κοσμοσυρροή από γνωστούς ανθρώπους της showbiz και του επιχειρηματικού χώρου που έχουν έρθει να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί συνοδεία jazz και soul ή κάποιας από τις live μπάντες που συχνά πυκνά εμφανίζονται εδώ.

Πιστοί στην φιλοσοφία τους, ο Κωνσταντίνος και η ομάδα του δεν επαναπαύονται στην επιτυχία, ούτε διαφημίζουν το γεγονός ότι έδωσαν νέα πνοή στην πλατεία της Βούλας. Το κύριο μέλημά τους είναι να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά. “Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον, πολλές ιδέες που σιγά- σιγά θα γίνουν πραγματικότητα”. Έχοντας κρυφοκοιτάξει τα μελλοντικά “χαρτια” της Cava Vegera, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι για μια ακόμη φορά θα αφήσει το πρωτοποριακό του στίγμα στα νότια προάστια. Κι αυτό μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει.

– Ποσειδώνος 11 & Βασ. Παύλου 61, Βούλα, 2110125700, Facebook Page

– Α. Παπανδρέου 130, Γλυφάδα, 210 9646635, Facebook Page

* Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson