ΠΟΤΑ

Στην Cava Vegera στην Βούλα το μυστικό κρύβεται στις δυνατές σχέσεις

Το ξεχωριστό μαγαζί στα νότια μας μαθαίνει πως όταν στηρίζεις τους συνεργάτες σου και επενδύεις στο προσωπικό σου τότε η επιτυχία είναι μονόδρομος.
 

Με αποκλειστική έμφαση στην ποιότητα και έχοντας ο ίδιος εξαιρετική γνώση του προϊόντος, πριν περίπου 8 χρόνια –και αρκετά ταξίδια στους αμπελώνες του εξωτερικού- ο Κωνσταντίνος Νιωτάκης δημιούργησε ένα πρωτοπόρο concept στον χώρο του κρασιού.

Με πάνω από 1200 εκλεκτές ετικέτες ελληνικού και ξένου αμπελώνα, σπάνια single malt whiskies και δυσεύρετα κονιάκ αλλά και ένα «ψαγμένο» τμήμα delicatessen, θα μπορούσε να ‘πει κανείς πως σήμερα το Cava Vegera τα έχει όλα. Αυτό, βέβαια, θα ήταν η μισή αλήθεια καθώς το μυστικό της επιτυχίας του οφείλεται πρωτίστως και κυρίως στις δυνατές σχέσεις μεταξύ των μελών του. Ένας ιδιοκτήτης που στηρίζει τους συνεργάτες του και επενδύει στο προσωπικό του, η αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ συναδέλφων και μια συνεχής και άρτια εκπαίδευση έχουν κάνει το Cava Vegera να συγκαταλέγεται σταθερά και δικαίως ανάμεσα στις καλύτερες κάβες της Ελλάδας αυτή την στιγμή.

Μιλώντας με τον σεφ του μαγαζιού Κωνσταντίνο Μιντζιλώνη επιβεβαιώνουμε από πρώτο χέρι τα παραπάνω καθώς ενημερωνόμαστε για το ειδικά διαμορφωμένο μενού του παραρτήματος στην Βούλα όπου είναι πλέον πιο ανεπτυγμένο το κομμάτι της εστίασης.

«Το food pairing είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο, όμως, τελικά, κάνει την διαφορά καθώς το σωστό πιάτο μπορεί να απογειώσει από ένα απλό μπουκάλι κρασί μέχρι ένα fine wine. Εδώ, μπορεί να βρει κανείς συνοδευτικές γεύσεις για όλες τις ετικέτες που διαθέτουμε καθώς το μενού το έχω επιμεληθεί σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Sommelier του μαγαζιού. Έτσι, ο πελάτης μπορεί να δοκιμάσει από ένα κρύο πλατώ με εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, μέχρι μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και προσούτο αλλά και ζεστά πιάτα όπως ένα φιλέτο κοτόπουλο με μους φέτας και σος δαμάσκηνου».

Πραγματικά, το μενού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους καταλόγους των καλύτερων εστιατορίων αφού προσφέρει ακόμα και brunch ενώ διαθέτει και εξαιρετική χειροποίητη πίτσα η οποία όπως ενημερώνομαι είναι πλέον διάσημη στα πέριξ.

«Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι οι άνθρωποι που συνεργάζεσαι αποζητούν την ποιότητα όσο κι εσύ. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνει την Cava Vegera ξεχωριστή και μου δίνει καθημερινά κίνητρο είναι ότι ο κύριος Νιωτάκης θέλει όπως κι εγώ να χρησιμοποιούνται οι καλύτερες δυνατές πρώτες ύλες που εξασφαλίζουν τελικά και το αποτέλεσμα».

«Μ’ αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η δημιουργικότητα όλης της ομάδας και βλέπεις ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν εδώ, ενδιαφέρονται πραγματικά για το αντικείμενο, κάτι πολύ σημαντικό σ’ αυτόν τον χώρο. Με την διάθεση και την αγάπη τους για το κρασί και το φαγητό αλλά και με τις γνώσεις τους, είναι έτοιμοι να προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή».

Σκέφτομαι πως δεν είναι τυχαίο ότι στα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας της η επιχείρηση έχει πάρει 2 βραβεία και έχει συμμετάσχει σε αναγνωρισμένο οικονομικό συνέδριο με καινοτόμες επιχειρήσεις όπου εν καιρώ κρίσης έχουν πετύχει τους στόχους τους. Κυρίως, όμως, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος που μιλά ο Κώστας για τον εργοδότη και τους συναδέρφους του.

Βλέπω γύρω μου πρόσωπα χαμογελαστά, πρόθυμα και μάλλον αυτή η αίσθηση είναι που προετοιμάζει το έδαφος για την συζήτησή μου με τον επικεφαλής Οινοχόο και υπεύθυνο των καταστημάτων Λευτέρη Χανιαλίδη. Είναι άραγε το κριτήριο επιλογής του προσωπικού αυτό που δημιουργεί το άριστο κλίμα ή και κάτι επιπλέον;

«Η πορεία μου στο χώρο της εστίασης άρχισε το 2001, αλλά η πιο εντατική ενασχόληση μου με το κρασί ξεκίνησε το 2009 όταν έγινε η έναρξη της συνεργασίας μου με τον Κωνσταντίνο Νιωτάκη. Από τότε αισθάνομαι τα καταστήματα σαν δεύτερο σπίτι μου και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είμαι μέλος αυτής της ομάδας και κατά την επέκταση της. Πάντοτε ο κύριος γνώμονας για να προσλάβουμε ένα άτομο ήταν η “πάστα” του ανθρώπου αλλά και το πάθος που βλέπουμε σ’ εκείνο.

«Το να είναι κάποιος ευγενικός, συνεργάσιμος και σωστός με τους συναδέρφους του και τους πελάτες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού κι εμείς με την σειρά μας ασχολούμαστε πολύ με την εξέλιξή του, επενδύουμε σ’ εκείνον». Ρωτώ τι εννοεί «εξέλιξη» στον συγκεκριμένο τομέα για να πάρω την απάντηση ότι ο ίδιος πλέον παραδίδει ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια Οινοχοϊας οπότε γνωρίζει από πρώτο χέρι το κομμάτι της εκπαίδευσης.

«Έχω αναλάβει προσωπικά να εκπαιδεύσω το προσωπικό προσπαθώντας να λειτουργώ συνοδευτικά και να τους δίνω όσο μπορώ σωστές κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, το να τους μιλήσω για τις νέες παραλαβές καθώς είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν την “ιστορία” πίσω από την κάθε ετικέτα κρασιού ώστε να την πουλήσουν αλλά και να την σερβίρουν σωστά. Μην ξεχνάμε πως για να σερβίρεις σωστά ένα κρασί πρέπει να ξέρεις από γαστρονομία, τάσεις και service μέχρι καλούς τρόπους. Πρέπει να μπορείς να διαχειρίζεσαι ξεχωριστά τον κάθε πελάτη, ειδικά σήμερα που το επίπεδο του κόσμου έχει ανέβει πολύ».

Ο Λευτέρης μου λέει ότι το team απαρτίζεται ήδη από τρεις οινολόγους ενώ ένας από τους συναδέρφους του κατόπιν της εκπαίδευσης που πέρασε στο μαγαζί αλλά και των σεμιναρίων, έχει γίνει πλέον πιστοποιημένος οινοχόος. Με αυτή την φιλοσοφία, το επίπεδο του προσωπικού ανεβαίνει συνεχώς ώστε να μπορεί να υποδέχεται και να ενημερώνει τους μυημένους πελάτες αλλά και τους πλέον ειδήμονες του είδους.

«Η Cava Vegera είναι σημείο reference. Μας επισκέπτονται παραγωγοί από το εξωτερικό, Sommelier καλών μαγαζιών της Ελλάδας αλλά και καθημερινοί “εκπαιδευμένοι” άνθρωποι που έχουν γίνει πλέον fan του κρασιού. Για πολλούς απ’ αυτούς, μάλιστα, η αγάπη για το κρασί ξεκίνησε από εδώ».

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως πλέον συρρέουν από όλη την Αθήνα στην Βούλα για να επισκεφτούν το μαγαζί. Στον μοντέρνο, industrial χώρο του, μπορεί να βρει κανείς εκτός από την πλήρως ενημερωμένη wine list και μια σειρά εξειδικευμένων επιλογών από premium φιάλες στην «Coravin list», για τους λάτρεις του κρασιού που αναζητούν το κάτι παραπάνω. Συν αυτού, συχνά φιλοξενούνται πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις νέων κρασιών, βραδιές οινογευσιγνωσίας ενώ διοργανώνονται και ειδικά events συνοδεία live μουσικής. Ένα προσεγμένο και χαλαρό περιβάλλον, άλλωστε, σε προδιαθέτει με τον καλύτερο τρόπο να απολαύσεις και να εκτιμήσεις ένα καλό κρασί.

Στο τέλος της ημέρας, ο Κωνσταντίνος Νιωτάκης και η ομάδα του αγαπούν με πάθος το καλό κρασί και τις εκλεκτές γεύσεις, σέβονται ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί την δουλειά τους και επιμένουν στο χρυσό τρίπτυχο «Συνεχής εκπαίδευση, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή». Φαίνεται, όμως, ότι αυτά είναι υπεραρκετά ώστε η Cava Vegera να διαπρέπει διατηρώντας την ίδια στιγμή μια οικογενειακή ταυτότητα που ξεχωρίζει. Εμείς, να τους ευχηθούμε και εις ανώτερα αν και είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν σύντομα.

Φωτογραφίες : Τόνια Φαντή

– Ποσειδώνος 11 & Βασ. Παύλου 61, Βούλα, 2110125700, Facebook Page 

– Α. Παπανδρέου 130, Γλυφάδα, 210 9646635, Facebook Page