ΓΕΥΣΗ

Provence: Τυρί ευρωπαϊκών προδιαγραφών στη Γλυφάδα

Το πιο deliκάτο μαγαζί της Γλυφάδας ήρθε για να χαρίσει γευστικά ταξίδια στον ουρανίσκο σου.

Εκτός από αυτό, «στο μαγαζί μας μπορείτε να αγοράσετε αλλαντικά, κρασί, foie gras και επιλεγμένα είδη deli», μας λέει ο Γιώργος. Αλλά και στο eshop του βρήκαμε τα πάντα, από μέλι τρούφας και πέστο ρόκας μέχρι πατέ πράσινης ελιάς και κρέμα σύκου. Και θαλασσινά, αμέ. Δηλαδή σολομούς, χαβιάρια και τέτοια. Παρότι την ψιλοξέραμε την απάντηση, ρωτήσαμε αν ο κόσμος αγοράζει τα προϊόντα τους και online και εκείνος μας το επιβεβαίωσε. «Η ανταπόκριση του κόσμου στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι όλο και περισσότερη όσο περνάει ο χρόνος».

Το τυρί σε όσους αρέσει, αρέσει φανατικά. Υπάρχουν και οι haters, αλλά δεν είναι το target group αυτού του άρθρου. Εσύ λοιπόν που είσαι fan, αξίζει να ξέρεις ότι το Provence έχει πάνω από 40 διαφορετικά τυριά. Έχει και crème fraîche, ναι αυτή η gourmet κρέμα που χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους οι Γάλλοι. Ας γυρίσουμε όμως στα τυριά. Artisanal και farmhouse από Γαλλία, δημοφιλή κίτρινα από Ιταλία και άλλα από Ολλανδία, Ελβετία, Αγγλία, Ισπανία (και Ελλάδα εντάξει). Βέβαια «ο κόσμος ζητάει περισσότερο κίτρινα κατσικίσια με πληθωρική παλέτα αρωμάτων και φρέσκα κατσικίσια», μας εξηγεί ο Γιώργος, ενώ προσθέτει «Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 100 συνεργάτες που εμπιστεύονται το Provence για την προμήθεια των τυροκομικών τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι ξενοδοχεία πέντε αστέρων και βραβευμένα εστιατόρια. Στη Γλυφάδα συνεργαζόμαστε με το Tartare, το Paul και το Food Mafia».

Όσο αφορά στα αλλαντικά, αν δεν σου αρκεί το παριζάκι που μπορείς να πάρεις από το σούπερ μάρκετ και ψάχνεις κάτι σε προσούτο ή μορταδέλα με φυστίκια ή κάτι άλλα πικάντικα σπανιόλικα σαλάμια, τότε να ξέρεις πως όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα βρεις εδώ. Τα Jamon Iberico τα έχεις ακουστά; Έλα εδώ να το δοκιμάσεις. Αλλαντικό κι αυτό. Δεν θα στα πω όλα, γιατί έχει μπόλικα. Και κρέατα υψηλής διατροφικής αξίας έχει και γενικά ό,τι πιο healthy και chic μπορείς να φανταστείς.

Το Provence άνοιξε το 2006 στο 81 της Ποσειδώνος και από τότε έγινε το πιο hot σημείο συνάντησης όλων όσοι ξέρουν από γεύση και ποιότητα. Είναι κάπως high class δεν λέμε, αλλά δεν είναι σνομπ και αν πας εκεί θα το καταλάβεις. Ο Γιώργος δεν έχει κάποια άλλη σχέση με τις χώρες από όπου προέρχονται τα προϊόντα του καταστήματός του πέρα από «την αγάπη για τον πολιτισμό και την γαστρονομική κουλτούρα της κάθε μιας από αυτές», όπως μας εκμυστηρεύεται. Όταν αναρωτηθήκαμε γιατί στη Γλυφάδα και όχι κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα στο Κέντρο, μας είπε «θεωρήσαμε ότι η παραπάνω ιδέα θα είχε θετική ανταπόκριση στα νότια προάστια». Έχει και παραέχει και να πας να το διαπιστώσεις και εσύ. Α και κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη, «γίνεται μια μεγάλη ελεύθερη γευσιγνωσία στον προαύλιο χώρο του καταστήματος», μας ενημερώνει.

Κι εκεί να πας. Κι ας μην σου αρέσει το τυρί. Θα αλλάξεις γνώμη, σου λέω.