ΓΕΥΣΗ

Ψαράκια βγήκαν στη στεριά

Οι ψαροταβέρνες στα Νότια προάστια έχουν νέα υποκατηγορία: αυτή που ο κόσμος δεν τρώει καλά κοιτάζοντας τη θάλασσα, αλλά προσέχοντας την τσέπη του.

Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια το να φας καλό ψάρι ήταν συνώνυμο του να πληρώσεις αρκετά, αφού οι επιλογές σου ήταν συγκεκριμένες, είτε επέλεγες Βουλιαγμένη, είτε Καβούρι, είτε Γλυφάδα και Διαδόχου Παύλου (ο δρόμος που ξέρουν λίγοι το όνομα του και είναι αυτός κάτω από την παραλιακή). Καλά μαγαζιά, όχι για όλους δηλαδή.

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση όμως άλλαξε και τα υποκοριστικά έκαναν την επανάστασή τους. Από το Ψαράκι στη Βουλιαγμένη και μετά στο Σαρδελάκι και τελευταία στο Μπαρμπουνάκι (και τα δύο δια χειρός Παπαϊωάννου – το ιστορικό αυτό όνομα στο Μικρολίμανο του Πειραιά).

Αν προσθέσεις και το 25αρακι που ήταν από τα πρώτα αυτής της νέας ταξής πραγμάτων στο τηγανητό καλαμαράκι και των υπολοίπων θαλασσινών μεζέδων, μαζί με τα πιο πρόσφατα Άμμος και Βυθός στο κέντρο της Γλυφάδας και της Βούλας αντίστοιχα, δημιουργείται ένας θαλάσσιος χάρτης, με θέα το πεζοδρόμιο.

Ναι, όλα αυτά τα μαγαζιά που μετρήσαμε δεν έχουν sea view κάτι που τους δίνει (στην πλειονότητά τους) να μην έχουν και τιμές rooms to let στη Μύκονο. Με συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις και με σημαία το value for money, ένα-ένα έπεισαν τους ντόπιους νότιους ότι και το ψάρι, πέρα από το σουβλάκι ή το burger, δεν είναι είδος πολυτελείας. Μαγειρεμένο σωστά, με πειραματισμούς στις γεύσεις και τα πιάτα (το Σαρδελάκι και οι φιλεταρισμένες κουτσομούρες του, σερβιρισμένες μέσα σε ψαρόκολλα, είναι πλέον διάσημες σε όλη την παραλιακή), το «φθηνό ψαράκι» έχει προκαλέσει νέο trend.

Γι’ αυτό και το Μπαρμπουνάκι είναι φίσκα από την πρώτη μέρα που άνοιξε (άλλωστε, μόνο η ίντριγκα γύρω από τη μεταγραφή του Παπαϊωάννου από το Σαρδελάκι ήταν αρκετή για να τραβήξει την προσοχή), στο Σαρδελάκι για να βρεις τραπέζι καλό είναι να έχεις φουλ μπαταρία στο κινητό σου, για να τσεκάρεις όλο σου το Instagram όσο περιμένεις, ενώ στο Ψαράκι της Βουλιαγμένης καλοκαιρινούς μήνες γίνεται προσκύνημα.

Το Nou-Pou.gr κόβει βόλτες συχνά στα συγκεκριμένα μαγαζιά και μπορεί να σου πει με βεβαιότητα ότι η μάχη που γίνεται κάτω από το νερό, για το ποιο είναι καλύτερη επιλογή και πρόταση, είναι σκληρή και φαίνεται πώς μόλις ξεκίνησε. Και τι δεν θα δίναμε για ένα ποτ-πουρί από πιάτα από το κάθε μαγαζί. Μήπως να γράψουμε το ιδανικό μενού για θαλασσινούς μεζέδες; Θα ήταν ένα πολύ χρήσιμο manual…