ΨΑΡΙ

Άργουρα: Μάλαμας και θαλασσινά σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό

Στις Τζιτζιφιές υπάρχει ένα μαγικό χωριό, με ψαρικά πολύ γκράντε και με αρχηγό έναν πολύ καλό μάγειρα.

Τα Άργουρα δεν είναι μόνο στην Εύβοια. Είναι και στις Τζιτζιφιές. Ο Νίκος Μιχαήλ (που είναι από εκεί) τα έφερε εδώ. Σε ένα μικρό στενάκι κάθετο στην Θησέως. Μικρή και κουκλίστικη τούτη η μεταμοντέρνα ταβέρνα έχει κερδίσει φανατικό κοινό. Και να φανταστείς ότι δεν έχει καν τηγανιτές πατάτες.

Δεν σερβίρουμε, μου λέει ο κύριος Νίκος. Σοκ εγώ. Αλλά μου το εξήγησε και να σου πω κάτι; Μπορώ να ζήσω και χωρίς. «Ήθελα να διαπαιδαγωγήσω τον κόσμο να τρώει σωστά», μου λέει. Γενικά δεν χρησιμοποιεί τηγάνι. Και οι πελάτες να ξέρεις ότι όχι απλώς το συνήθισαν, αλλά έχουν γίνει πια φανατικοί.

Εδώ θα δοκιμάσεις φρέσκα (ολόφρεσκα) όστρακα. Φούσκες, στρείδια και τέτοια πράγματα, σερβιρισμένα πολύ προσεγμένα. Μου τα έδωσε και να τα μυρίσω κιόλας, ναι ναι. Αν δε σε ικανοποιούν τα οστρακοειδή και σκιάζεσαι λίγο (κακώς γιατί είναι πολύ νόστιμα και καλής ποιότητας) έχεις την επιλογή να παραγγείλεις και άλλες γκουρμεδιές, όπως εκείνο το λαχαριστό χταποδάκι καρπάτσιο.

Άσε που έχει την πιο ωραία μουσική που μπορείς να ακούσεις σε ταβέρνα του είδους της. Βασικά σε ταβέρνα γενικά. Ούτε σε μαγαζί άλλου τύπου δηλαδή δεν την πετυχαίνεις εύκολα. Και το θες τόσο. Πώς να μην; Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας και Χειμερινοί Κολυμβητές. Που τους έχει και αδυναμία ο κύριος Νίκος. Αλήθεια, μου μιλούσε με αγάπη για το γρέζι του τραγουδιστή τους. Μου είπε και για τον Θανάση που είναι πελάτης. Τον Παπακωνσταντίνου είπαμε.

Όσο για τον χώρο, είναι ζεστός και φιλόξενος. Εδώ δεν έχει σημασία το μέγεθος αλλά η ατμόσφαιρα. Έχει κρεμασμένα πάνω από το πάσο της κουζίνας διάφορα μαγειρικά σκεύη, έχει πράσινους τοίχους, έχει ένα σκίτσο του Τσιτσάνη, ένα καραβάκι από κάτω. Έχει πολλά πράγματα μαζεμένα που δημιουργούν την αίσθηση του σπιτιού. Ενός νησιώτικου σπιτιού, αρχοντικού σχεδόν, που όμως έχει και μια απλότητα ζηλευτή.

Και έχει πάντα κόσμο. Το προτιμάνε και έρχονται εδώ όχι μόνο από τα νότια, αλλά και από άλλες περιοχές. Κι εγώ θα ερχόμουν δηλαδή. Μην κοιτάς που μένω δίπλα. Ο κύριος Νίκος προσέχει τους πελάτες του, έχει χιούμορ και κυρίως έχει πολλά χρόνια εμπειρία. 20 μου είπε. Πώς να μην τον εμπιστευτείς; 

Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ.: 217 7173200, 6978 270927