ΨΑΡΙ

Βατίστας, το ιχθυοπωλείο που ψήνει φρέσκο ψάρι και φτιάχνει ονειρεμένο σούσι

53 χρόνια λαμπρής ιστορίας, τρία καταστήματα στα νότια προάστια (Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βάρη) και παράδοση στο φρέσκο, γευστικό και ποιοτικό ψάρι. Ώρα να ανακαλύψεις τη νέα σου γευστική εμμονή. 

Η επιχείρηση Βατίστας, με δυο καταστήματα στη Γλυφάδα και στη Βάρκιζα και με βάση τη Βάρη, στην οδό Αναγυρούντος 23, μετρά πολλά χρόνια ζωής, μιας και δραστηριοποιείται στο χώρο από το 1964. «Ξεκίνησε από τον παππού, ο οποίος ήταν ψαράς στη Νέαπολη Λακωνίας, το μέρος καταγωγής μας» εξηγεί ο Θοδωρής Βατίστας. «Ο παππούς ψάρευε σε εκείνα τα μέρη, στα Κύθηρα, στην Ελαφόνησο. Αργότερα, το ένα παιδί, ο Γιάννης, άνοιξε το ιχθυοπωλείο στη Βάρκιζα και ξεκίνησε να πουλά ψάρια χονδρικώς και λιανικώς. Σταδιακά, αναπτύχθηκε μια κατάσταση όπου κάναμε τις δικές μας ανεμότρατες, κάναμε ανεμότρατες στην Αφρική με γαρίδες και το 2008 αποσυρθήκαμε σταδιακά από τα καΐκια και αφοσιωθήκαμε στο να ανοίξουμε και να εξελίξουμε τα μαγαζιά μας».

Πλέον, η οικογένεια διατηρεί συνεργασίες ετών με ψαράδες και ανεμότρατες μετρώντας τους 100 περίπου προμηθευτές. Τα ψάρια που θα βρεις εκεί είναι πάντα φρέσκα, ανάλογα με την εποχή. Όλα, επίσης, είναι φυσικά ντόπια και προέρχονται από τα Κύθηρα, την Ελαφόνησο, τη Σάμο, την Ικαρία, αλλά και το Σαρωνικό.

«Το βασικό είναι να είναι τα ψάρια φρέσκα και καλής ποιότητος», επισημαίνει ο Θοδωρής, ενώ τονίζει ότι επειδή ο ίδιος και η οικογένειά του κατέχουν το αντικείμενο, μπορούν και ξεχωρίζουν ποιο είναι το φρέσκο και ποιοτικό ψάρι.

Τι ακριβώς θα βρεις ερχόμενος στο Βατίστας; Ό,τι έχει σχέση με ψάρι! Από το πιο οικονομικό, όπως είναι ο γαύρος, μέχρι καραβίδες ή φαγκρί. Το σίγουρο είναι ένα. Θα βρεις πάντα το καλύτερο από την κάθε ποικιλία. «Παραμένουμε πάντα πιστοί στην ποιότητα».

Επίσης, θα βρεις και σούσι. Και μάλιστα, υπέροχο! Θέλεις το γεγονός πως οι πρώτες ύλες είναι πάντα εξαιρετικές; Τα ψάρια, το ρύζι, το φύκι, όλα τα υλικά που χρειάζεται το εν λόγω έδεσμα. Θέλεις το γεγονός ότι χρησιμοποιείται μόνο ψάρι ημέρας; «Τα ψάρια τα κρατάμε όλα όσο πρέπει να μείνουν, μια με δυο ημέρες, όπως κάνουν οι Ιάπωνες».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική των παιδιών που τα φτιάχνουν, δημιουργούν ένα πεντανόστιμο και φρεσκότατο αποτέλεσμα. «Τα παιδιά είναι κορυφαία σε αυτό που κάνουν, έχουν την κουλτούρα να φτιάχνουν σούσι με καινοτομία και άριστη τεχνική». Γιατί, το σούσι θέλει την τέχνη του και σου εγγυώμαι ότι στο Βατίστας θα βρεις την καλύτερη πλευρά αυτής της τέχνης!

Κάτι ακόμη πολύ, μα πολύ σημαντικό, είναι ότι τα ψάρια ψήνονται στον ξυλόφουρνο Mibrasa, ένα κλειστού τύπου grill, το οποίο είναι το καλύτερο στο είδος του και πραγματικά, απογειώνει τη γεύση.

Το ψάρι που επιθυμείς μπορείς να το παραγγείλεις τηλεφωνικά μια ώρα πριν, σε όποια μορφή θέλεις ή απλά να το παραγγείλεις από το κατάστημα. Θα βρεις, επίσης, και διάφορα συνοδευτικά, όπως ταραμοσαλάτα, χταποδάκι ξυδάτο, φρέσκιες σαλάτες, μπιφτέκι ή σουβλάκι από ψάρι, καθώς και συγκεκριμένες ποικιλίες κρασιών, όπως τη Μαλαγουζιά ή κρασιά από την Ήπειρο.

Το Βατίστας Ψάρια και Επιλογές πραγματοποιεί και ντελίβερι στα ψημένα ψάρια, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, και αυτό για να διασφαλίζεται η ποιότητα του ψαριού και για να μένει πιστό στην άρτια εξυπηρέτηση του κόσμου. Το ψητό ψάρι, συγκεκριμένα, εξυπηρετείται με την υπηρεσία ντελίβερι καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου. Το σουσι γίνεται ντελίβερι τις ώρες λειτουργίας του Τρίτη έως Σάββατο από τις 12:00 έως τις 23:00

«Σε όλα τα καταστήματά μας ο πελάτης θα βρει ψάρια, αλλά, σε αυτό στη Βάρη, θα βρει την οποιαδήποτε γευστική καινοτομία»

*Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Info

Ώρες καταστημάτων: Δευτέρα 8:00 με 21:00, αυτές τις ώρες θα βρεις ψάρια, δεν θα βρεις σούσι, ούτε ψήσιμο. Τρίτη με Σάββατο από τις 8:00 ως τις 23:00 βράδυ. Το σούσι διατίθεται από τις 12 έως τις 23:00 και το ψητό από τις 12:30 έως τις 20:30. Την Κυριακή θα βρεις ψάρια και ψάρι ψητό από τις 8:00 έως τις 16:00

Βατίστας Ψάρια και Επιλογές: Αναγυρούντος 23, Βάρη, 210 9655902

Καταστήματα: 1. Ανθέων 23, Γλυφάδα, 210 9628100

2. Αφροδίτης 2, Βάρκιζα 210 8972164