ΓΕΥΣΗ

Ρις με γούστο, ο κρυμμένος θησαυρός της Βούλας

Επισκεφτήκαμε το Ρις με γούστο της Βούλας, μιλήσαμε με τον δημιουργό του, Γρηγόρη Τσακίρη -της γνωστής οικογένειας- και αναφέρουμε τα πάντα για αυτό το γευστικό προορισμό.

O Γρηγόρης Τσακίρης, “κουβαλώντας” πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της εστίασης, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο με έμφαση στο κρέας στη Βούλα και το αποτέλεσμα μας έχει εντυπωσιάσει. Το μενού έχει επιμεληθεί με πολλή προσοχή και μεράκι και έχει βάλει όλη του την τέχνη και αγάπη σε αυτό. “Σημασία για μένα έχει να έρχεται κάποιος εδώ και να τρώει καλά. Δεν θέλω ένα ‘in’ μέρος που απλά ο κόσμος έρχεται για να έρθει. Ήθελα κάτι διαφορετικό.” Και το έχει καταφέρει. Ο χώρος είναι απλός, λιτός και φιλόξενος και το φαγητό μιλάει από μόνο του. Δεν χρειάζεται περιτυλίγματα. Στο πλάι του βρίσκεται ο γιος του Γιώργος, η συμβολή του οποίου στο μαγαζί είναι απερίγραπτη.

 

Ρις στα αρχαία ελληνικά σημαίνει μύτη. Το Ρις με γούστο απευθύνεται και στον πελάτη και στον δημιουργό των γεύσεων. “Και εγώ που σου φτιάχνω το φαΐ έχω μύτη με γούστο, αλλά και εσύ που έρχεσαι για να το δοκιμάσεις έχεις μύτη με γούστο.” Και εννοείται πως η μυρωδιά είναι είναι η μισή γεύση.

Στο Ρις με γούστο της Βούλας θα αντικρίσεις ένα οικογενειακό και ζεστό κλίμα και ένα μενού που στηρίζεται στις λεπτομέρειες. Όλα τα υλικά επιλέγονται με προσοχή από τον Γρηγόρη Τσακίρη και η ποιότητα στις πρώτες ύλες πρέπει να είναι άριστη. Από τα λαχανικά μέχρι το κρέας φροντίζει να τα διαλέγει ο ίδιος.  “Γνωρίζω πολύ καλά από κρέας. Δεν μου πουλάνε. Αγοράζω κρέας. Στο πρώτο μισάωρο που συναντιέμαι με έναν νέο προμηθευτή πρέπει ο άλλος να καταλάβει ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα και ότι γνωρίζεις πολύ καλά την τέχνη του. Έτσι καταφέρνεις να τον φέρεις στα νερά σου.”

Στον ανανεωμένο κατάλογο του εστιατορίου έχει προστεθεί η σπαλομπριζόλα Δαμαλιού ξηρής ωρίμανσης 12 εβδομάδων (σχεδόν μπρεζάολα) και το χοιρινό ύστερα από μεγάλη αναζήτηση ιδιαίτερης πρώτης ύλης.

Μάλιστα στα λουκάνικα που σερβίρει στο μαγαζί, φτιάχνει ο ίδιος το μείγμα μπαχαρικών και μετά φτιάχνονται τα λουκάνικα στον κρεοπώλη. Έτσι έχει και υψηλή ποιότητα, αλλά και πλήρη έλεγχο των υλικών. Και εννοείται ότι έτσι καταφέρνει να φτιάχνει κάτι το μοναδικό, κάτι που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει.

 

“Τα κρέατα τα βλέπω φρεσκοσφαγμένα και τα διαλέγω. Αφού διαλέξω αυτά που θέλω, τότε πάνε για ωρίμανση. Στη μαναβική πάω και ελέγχω τα προϊόντα που πρόκειται να πάρω.” Μου εξήγησε ότι αν κάποια μέρα δεν βρει για παράδειγμα στη μαναβική τα λαχανικά που θέλει, δεν θα βγάλει το συγκεκριμένο πιάτο εκείνη την ημέρα. Η ποιότητα είναι πάνω από όλα.

Η προσωπική του επαφή με τις πρώτες ύλες, η ταυτότητα του εστιατορίου του και η φιλοξενία του έχουν κάνει το “Ρις με γούστο” να ξεχωρίζει. Και οι γεύσεις του φυσικά. Όπως και η προσοχή στις λεπτομέρειες.

“Τα πιάτα μου είναι απλά, αλλά μοναδικά. Πάντα ψάχνω την μοναδικότητα μέσα από την απλότητα.”

Όπως ακριβώς περιέγραψε τα πιάτα του ο Γρηγόρης Τσακίρης θα τα χαρακτήριζα και εγώ. Απλά, αλλά παράλληλα μοναδικά. Και απίστευτα γευστικά. Ακόμα, μου εξήγησε ότι αυτό που κυνηγάει στα πιάτα του είναι να υπάρχει ισορροπία στα οργανοληπτικά.

“Η γλώσσα του ανθρώπου αντιλαμβάνεται επτά περιοχές. Αντιλαμβάνεται το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό, το στυφό, το λιπαρό, το χορταρώδες και το πικρό. Ακόμα και κάποιος που δεν έχει την αίσθηση της γεύσης ή με κλειστή τη μύτη μπορεί να καταλάβει αν τρώει κάτι γλυκό ή κάτι αλμυρό. Δεν ξέρω να σου πω αν αυτό το γλυκό είναι μαρμελάδα ή μέλι, αλλά θα καταλάβω ότι είναι κάτι γλυκό. Αυτά για να μπορεί να δουλέψει σε όλα τα επίπεδα η γλώσσα πρέπει να συνυπάρχουν. Όλα αυτά κυνηγάω στα πιάτα μου. Θέλω να υπάρχει ισορροπία μεταξύ όλων.”

Ας περάσουμε όμως και στα πιάτα αναλυτικά. Το μενού -όπως προανέφερα- είναι μοναδικά απλό, με εκρηκτικές γεύσεις. Οι σαλάτες ξεχωρίζουν, με ολόφρεσκα υλικά και καταπληκτικά dressings, που είναι όλα έμπνευση του Γρηγόρη Τσακίρη. Αγαπημένη επιλογή η σαλάτα Μπουρατίνα που σερβίρεται πάνω σε αχνιστό πολύσπορο ψωμί με παρμεζάνα, μαριναρισμένα ντοματίνια με βασιλικό, λάδι και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.

 

Από τα ορεκτικά δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Ψητή Φορμαέλα Αράχωβας Π.Ο.Π με σπιτικό γλυκό βύσσινο (μοναστηριακή συνταγή βύσσινου),  αυγά μάτια αχνιστά με συκώτι μοσχίδας σωτέ σε σάλτσα Merlot, φρέσκα, χειροποίητα χοιρινά λουκάνικα σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, με τριλογία λάχανου και σάλτσα γλυκιάς μουστάρδας, φρέσκα, χειροποίητα λουκάνικα μοσχίδας σε αφράτη πίτα, ψητή ντομάτα, γιαούρτι και σάλτσα γλυκιάς μουστάρδας, μανιτάρια portobello -που είναι ένα από τα best seller του εστιατορίου- πάνω σε αφράτη πίτα με λιωμένη μοτσαρέλα -σκέτη κόλαση- ψιλοκομμένο iceberg, σάλτσα μουστάρδας και τραγανή πανσέτα.

Το αποκορύφωμα όμως είναι τα αυγά μάτια με χειροποίητα και ολόφρεσκα πατατάκια ΤΣΑΚΙΡΗΣ.

 

“Αυτά τα πατατάκια είναι η ιστορία του Τσακίρη. Είναι τα αυθεντικά φρεσκοτηγανισμένα τσιπς που έφτιαχνε ο μπαμπάς μου στο σπίτι. Είναι το πατατάκι του 1954.”

Και φυσικά δεν θα μπορούσα να φύγω από το Ρις με γούστο χωρίς να δοκιμάσω αυτά τα περιβόητα πατατάκια. Ο Γρηγόρης Τσακίρης μου τα σέρβιρε με τριμμένη παρμεζάνα και πάπρικα. Ήταν τα πιο νόστιμα και τραγανά τσιπς που έχω φάει ποτέ μου.

 

“Προσέχω το πιάτο μου μέχρι την τελευταία μπουκιά. Είμαι συνέχεια από πάνω”

Τα μπέρκερ του είναι επίσης κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε. Το ψωμί κάνει τη διαφορά, αφού παρασκευάζεται στο εστιατόριο και ψήνεται στον ατμό. Είναι το πιο αφράτο και μαλακό ψωμί που έχω δοκιμάσει. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο κολασμένο μπέργκερ Κοτόπουλο με ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο σε τρεις στρώσεις, αναμεσά τους μοτσαρέλα, παρμεζάνα και καπνιστό μπέικον, στο μπέργκερ Μοσχίδας με ζουμερό μπιφτέκι μοσχίδας, γλυκόξινες πίκλες, Cheddar, ψητά κρεμμύδια σπιτική μαγιονέζα και κέτσαπ και στο Κατσικίσιο μπέργκερ με ζουμερό Ναξιώτικο κατσικίσιο μπιφτέκι κομμένο στο χέρι. Κάπου εδώ να σου πω ότι τα μπέργκερ συνοδεύονται από τα σπιτικά και φρεσκοτηγανισμένα πατατάκια ΤΣΑΚΙΡΗΣ. Δεν θα ταίριαζε τίποτα άλλο τόσο ιδανικά.

Τέλος, αν είσαι πιο καλοφαγάς, θα εκτιμήσεις τα ψητά κρέατα ωρίμανσης που έχει διαλέξει προσωπικά ο Γρηγόρης Τσακίρης και είναι αυστηρά Ελληνικής προέλευσης. Σπαλομπριζόλα Μοσχίδας, σπαλομπριζόλα Δαμαλιού ή Βοδινού, Κοπή Τόμαχωκ και άλλα κρέατα σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε.

Το όνειρο του κύριου Τσακίρη είναι να ανοίξει ένα μικρό μαγαζάκι δίπλα στη θάλασσα. “Το όνειρο μου είναι κάποια στιγμή να ανοίξω ένα μικρό απομονωμένο εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα. Χωρίς μενού, με φρέσκα ψάρια. Εκεί έχεις την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις.”

Ο Γρηγόρης Τσακίρης έχει κάνει θαύματα με το ‘Ρις με γούστο’ και αυτό φαίνεται μέσα από όλες τις λεπτομέρειες. Εδώ δεν θα βρεις φρου φρου και αρώματα. Θα βρεις όμως ένα μαζεμένο όμορφο μαγαζάκι, με 40 καρέκλες και πάρα πολύ ωραίο φαγητό. Θα βρεις την απλότητα σε όλο της το μεγαλείο. Και θα νιώσεις ότι κάποιος σε προσέχει, πριν καν επισκεφτείς το μαγαζί. Είναι το μαγαζί που μπορεί να φάει άφοβα το παιδί σου, χωρίς καν να ρωτήσεις.

Φωτογράφος: Νίκος Καμπούρης

Ρις με γούστο, Βασιλέως Παύλου 98, Βούλα, Τηλ: 2108959185