ΓΕΥΣΗ

Τα Μπιφτέκια του Μπάμπη έχουν ιστορία 50 χρόνων

Σταθερή αξία. Από τις λίγες που μπορείς να βρεις εκεί έξω. Ο “Μπάμπης” και τα μπιφτέκια του κέρδισαν το στοίχημα με τον χρόνο. Πως τα κατάφερε; Η λέξη-κλειδί είναι η συνέπεια.

Η ερώτηση “Ποιος Μπάμπης” είναι αχρείαστη από τη στιγμή που η αναφορά γίνεται στο διάσημο μαγαζί με τα μπιφτέκια στην Αμφιθέας. Διότι ο “Μπάμπης” είναι ένας. Με το όνομα. Και τη μακρά ιστορία. Από το 1967. 

Ναι στον Μπάμπη μπορείς να βρεις και σουβλάκι σολωμού!

Αυτό που μπορεί να ξέρεις είναι ότι η συνταγή (κυριολεκτικά) της επιτυχίας του Μπάμπη στην Αμφιθέας έχει μείνει η ίδια όλα αυτά τα χρόνια. Αναλλοίωτη στο χρόνο, χωρίς να αλλάξει ούτε ένας κόκκος πιπεριού. Αυτό που δεν ξέρει, όμως, είναι ότι και σ’ αυτόν μπορείς να γευτείς πέρα από την κλασσική μερίδα με τα μπιφτέκια και άλλα εκλεκτά κρεατικά και ψάρια. Γαρίδες, γόπες και πάει λέγοντας! Αλλά αυτή είναι μια καλά κρατημένη πληροφορία που ξέρουν οι μυημένοι και οι θαμώνες.

Η… σκούφια του Μπάμπη κρατά από τα Τρίκαλα και η ιστορία του ξεκινά πριν από 50 χρόνια. Τότε, το μακρινό 1967, ο αείμνηστος Μπάμπης Βλάχος άνοιξε στην παραλία του Φαλήρου το πρώτο του μαγαζί. Το 1978 πήρε την απόφαση να το κλείσει και να ανοίξει δύο καινούργια: τον Μπάμπη στην Αμφιθέας και τον Μπάμπη στο Φάληρο. Ο ένας έγινε συνώνυμο του κρέατος και ο άλλος των ψαρικών. Το πρώτο βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στη Λεωφόρο Αμφιθέας έκτοτε.

Έγινε, μάλιστα, αμέσως διάσημος και τα μπιφτέκια του ξακουστά από στόμα σε στόμα. Και ίσως εκεί να κρύβεται η επιτυχία του, στη συνέπεια. Οι κιμάδες φτιάχνονται καθημερινά στο μαγαζί, στην μεγάλη κουζίνα, που παραπέμπει σε χασάπικο. Έτσι εξασφαλίζεται η σταθερή ποιότητα, στην οποία η οικογένεια Βλάχου αποφάσισε να μην κάνει ποτέ εκπτώσεις.

Ακόμη και τώρα που το μαγαζί έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, του Σωτήρη Βλάχου και του Τάκη Διαμαντόπουλου, που συνεχίζουν την παράδοση, κουβαλώντας την βαριά κληρονομιά του Μπάμπη και των Θωμά, Προκόπη και Κώστα, των τριών αδερφών που καταξίωσαν το μαγαζί στη συνείδηση του κόσμου.

Και το τελευταίο λέει πολλά, διότι ο Μπάμπης ανέκαθεν ήταν ένα μαγαζί “υπεράνω”. Όχι με την κακή έννοια της λέξης, αλλά με την καλή. Υπεράνω τάξεων. Υπεράνω επαγγελμάτων. Υπεράνω ηλικιών. Στα τραπέζια του βλέπεις πολιτικούς, αρχιεπίσκοπους, τραγουδιστές, αθλητές, επιχειρηματίες, εργάτες, ηλικιωμένους, εφήβους, τους πάντες.

Όλους όσους δηλαδή λατρεύουν το ποιοτικό φαγητό που δεν “βαράει” ούτε στο στομάχι, ούτε στην τσέπη. Φρέσκιες πατάτες, σαλάτες πρώτης διαλογής, χειροποίητες “αλοιφές”, νόστιμο κρέας (φιλέτο, ψαρονέφρι, μπριζόλες – υπέροχα ψημένα) και φυσικά μπιφτέκια. Το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Με ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση. Αυτή που μόνο στον “Μπάμπη” μπορείς να βρεις.

Μπάμπης: Λ. Αμφιθέας 73, Παλαίο Φάληρο, τηλ. 210-94.31.064