ΓΕΥΣΗ

Τα Sandos, τα σάντουιτς που έχουν κατακτήσει ήδη το Instagram, ήρθαν στην Αθήνα

Πληθωρικό στην πρώτη ματιά, αφράτο και νόστιμο, το Sando (ιαπωνικό σάντουιτς) ήρθε και στην Αθήνα.

Όταν ο Άνταμ Κοντοβάς παρουσίασε το «τοστ» του στο Kobra (μία από τις πιο πολυσυζητημένες γαστρονομικές αφίξεις του 2020), οι κάμερες στα κινητά πήραν φωτιά. Δύο φέτες ψωμιού – ειδική παραγγελία από τον chef – αρκετά χοντροκομμένες από τον ίδιο, έκλειναν μέσα τους έναν φανταστικό συνδυασμό με παστράμι, τσένταρ, γκούντα και τσάτνεϊ κρεμμύδι και κατέφταναν στο τραπέζι σε ένα κουτί. Μέσα από αυτό το απόλυτο comfort πιάτο, ο chef του Kobra πρότεινε έναν νόστιμο συγκερασμό από τα δύο πιο αγαπημένα του μέρη, την Αμερική και την Ιαπωνία, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το sando – τη νέα τάση στο φαγητό που έχει κατακτήσει ήδη το Instagram. Για όσο το επέτρεψαν οι συνθήκες, ο Άνταμ συνέχισε να μας εκπλήσσει ευχάριστα στα τραπέζια του Kobra, καταθέτοντας τις δικές του νόστιμες εκδοχές για το ιαπωνικό σάντουιτς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kobra (@kobra.est2020)


«Είχα πάει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία και είχα δει τα sandos παντού. Εκεί φτιάχνουν πολύ τα steak sandos (σ.σ. με μοσχάρι). Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το χοντρό ψωμί, άλλοι το αφήνουν ωμό, άλλοι το κάνουν βουτυράτο. Όταν λοιπόν έκανα το μενού στο Kobra, ζήτησα από τον συνεργάτη μου να φτιάξει ένα αντίστοιχο ψωμί, το οποίο θα έκοβα όμως μόνος μου όπως ήθελα. Όταν το παρουσίασα στο Kobra, έκανε έκρηξη. Μπήκε και μέσα στο κουτί, που αρχικά ήταν για ένα άλλο πιάτο, και ήταν πολύ πλούσιο. Έκανα ό,τι συνδυασμούς ήθελα και πάνω σε αυτό πάτησε και το Coffee & Toast στο Kobra» λέει ο Άνταμ Κοντοβάς, ο οποίος εξέλιξε την αρχική του ιδέα περί τοστ σε ένα ολοκληρωμένο μενού που δημιουργήθηκε ειδικά για delivery.

Η ιστορία του sando

Στην Ιαπωνία, το sando (slang για το sandwich) είναι διαθέσιμο σε όλα τα μίνι μάρκετ, αποτελείται από δύο φέτες αφράτου shokupan (το ιαπωνικό milk bread) και μπορεί να έχει διάφορους συνδυασμούς. Ένας από τους πιο δημοφιλείς είναι το pork katsu (παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα, λάχανο και tonkatsu sauce), όπως επίσης και το tamago (αυγοσαλάτα) ενώ υπάρχει ακόμα και sando με φρέσκα φρούτα (σκέψου το σαν ένα tea sandwich). Όλα τα παραπάνω ανήκουν σε μία υπο-ενότητα του ιαπωνικού φαγητού με επιρροές από τη δύση, γνωστή και ως κουζίνα yōshoku. Η εν λόγω κουζίνα ήρθε κατά τη διάρκεια της περιόδου Meiji (1868-1912) που σηματοδότησε το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας στην Ιαπωνία και εγκαινίασε μια νέα εποχή με επιρροές από τη δύση. Λέγεται ότι το katsu έκανε την εμφάνισή του εκείνη την εποχή, γύρω στο 1899, εμπνευσμένο πιθανότητα από το σνίτσελ και το κοτόπουλο μιλανέζε.

Αυτό το ταπεινό πιάτο της κουζίνας yōshoku, το katsu sando έχει βρει τη θέση του στα μενού high-end εστιατορίων και μπαρ από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, ενώ δεν λείπουν και τα pop ups – αφιερωμένα ειδικά στα sandos. Η ολοένα αυξανόμενη εμμονή με τα sandos δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι είναι νόστιμα και τρώγονται εύκολα ακόμα και στο χέρι, αλλά και στο ότι είναι αρκετά φωτογενή. Όταν κοπούν και τοποθετηθούν με τη γέμιση προς τα πάνω, γίνονται αυτόματα Insta worthy.

Τα λαχταριστά sandos από το delivery menu της Coocoovaya
Τα λαχταριστά sandos από το delivery menu της Coocoovaya

Τα Sandos στην Αθήνα

Kobra Coffee & Toast: Μία ενδιαφέρουσα πρόταση για πρωινό και brunch από τον Άνταμ Κοντοβά, με τοστ που βασίζονται στο περίφημο μπριός του, προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης και bagel.

Ekiben by Birdman: Το Iberiko Pork Katsu του Άρη Βεζενέ πρωτοστατεί στο μενού και είναι αρκετό για να σε ταξιδέψει.

Cookoo by Cookoovaya: Στο delivery menu του εστιατορίου, ο Περικλής Κοσκινάς συστήνει την ενότητα Bread n’ Fish. Ο chef προτείνει sandwiches με ταπεινά ψαράκια, που εντυπωσιάζουν με τη νοστιμιά τους.

Sando: Η πιο πρόσφατη άφιξη στην πόλη είναι ένα pop-up project από την ομάδα του Poké Hawaiian Sushi και λειτουργεί αποκλειστικά με delivery. Sandos με χοιρινό, κοτόπουλο, αλλά και cheeseburger είναι μερικές από τις επιλογές, ενώ δεν λείπει και το γλυκό, ένα εντυπωσιακό miso caramel banoffee sando.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sando (@sando.athens)

Info:

Kobra | Ναυαρίνου 11, Αθήνα | τηλ: 21 0363 8134

Birdman Athens | Βουλής 35, Αθήνα | τηλ: 21 0321 2800

Cookoovaya | Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα | τηλ: 21 0723 5005

Sando | Πετράκη 7, Αθήνα | delivery αποκλειστικά μέσω e-food και Wolt