ΓΕΥΣΗ

Σχεδία home, το περιοδικό Σχεδία απέκτησε ένα χώρο για να απολαμβάνουμε τον καφέ και το φαγητό μας

Το νέο project του περιοδικού Σχεδία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας όπου μπορούμε σε ένα όμορφο και προσεγμένο περιβάλλον να πιούμε τον καφέ μας, να φάμε, αλλά και να απολαύσουμε το ποτό μας. Εκεί η αλληλεγγύη συναντά την κοινωνική καινοτομία.

Σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της πρωτεύουσας, στο σπίτι της «σχεδίας», στήθηκε ένα γαϊτανάκι καλοσύνης και προσφοράς από σπουδαίους ανθρώπους και φορείς, όπου ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία ενός μοναδικού κόμβου αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Οι άνθρωποι του ελληνικού περιοδικού δρόμου, της «σχεδίας», φαίνεται ότι έχουν προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Άλλωστε, από την αρχή, έχουν κάνει ξεκάθαρη τη φιλοσοφία τους: «Όπως και με το περιοδικό δρόμου “σχεδία” αγωνιζόμαστε να σχεδιάσουμε ένα πολύ καλό έντυπο, ένα προϊόν που, ούτως ή άλλως, θα έχει πραγματική αξία αποκλειστικά και μόνο για τον ίδιο τον αγοραστή, πέρα από τη σπουδαιότητα της συμμετοχής σε μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης, τη βοήθεια σε έναν συνάνθρωπο που βιώνει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές, έτσι και με το “σχεδία home” και το “σχεδία αρτ”. Αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου ο επισκέπτης θα θέλει να έρθει, ούτως ή άλλως. Για το φαγητό, τη μουσική, τα χρηστικά αντικείμενα “σχεδία αρτ”, τα ροφήματα και τα κοκτέιλ, τη ζεστασιά του χώρου, το περιβάλλον, για όλους τους καλούς λόγους. Και η γνώση ότι με αυτή του την παρουσία, διασκεδάζοντας, στην ουσία, συμμετέχει ενεργά σε ένα τόσο ξεχωριστό κοινωνικό πρότζεκτ να γεμίζει ακόμη περισσότερο την ψυχή του. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο».

Στο χώρο λειτουργεί το πωλητήριο και εκθετήριο των αντικειμένων υψηλής αισθητικής και ποιότητας «σχεδία αρτ» που έχουν εκπαιδευθεί να δημιουργούν από το χαρτί των αδιάθετων τευχών συνάνθρωποί μας που η ζωή τούς έφερε στο δίκτυο των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου.  Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Στην κουζίνα και στο μενού του «σχεδία home» κυριαρχούν οι «γεύσεις της μαμάς» που έχει σχεδιάσει ο σπουδαίος άνθρωπος και μάγειρας κ. Λευτέρης Λαζάρου, με τον συνεργάτη του κ. Γιάννη Υφαντίδη, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει τους ανθρώπους της «σχεδίας» από το «ένα βραστό αυγό», που ήταν το μόνο που γνώριζαν από κουζίνα, να μαγειρεύουν αυτές ακριβώς τις γεύσεις της μαμάς. Στο μπαρ, ο βραβευμένος bartender Πέτρος Μυτιληναίος έχει επιμεληθεί τη λίστα με τα κοκτέιλ, αλλά και όλον το σχεδιασμό, ενώ τους «ήχους» έχουν επιμεληθεί οι μουσικοί παραγωγοί Γιώργος Μουχταρίδης (διευθυντής του Pepper 96,6) και Αλεξάνδρα Γιαλίνη (Τρίτο Πρόγραμμα). Αυτά στο καφέ, στο μπαρ, στο εστιατόριο. Αξίζει να σημειώσουμε πως το μενού είναι διαθέσιμο και σε ακουστική βερσιόν, υπάρχουν υπερυψωμένα τραπεζάκια ώστε να μπορεί να περνά από κάτω αναπηρικό αμαξίδιο, στις τουαλέτες των ΑΜΕΑ, το πιαστράκι για να κρεμάμε μια τσάντα είναι πιο χαμηλά στον τοίχο ώστε να το φτάνουν και οι άνθρωποι με αμαξίδιο, ακόμη και στο ύψος του μπαρ υπάρχει η σχετική μέριμνα και φροντίδα. Επιπλέον, η εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στο χώρο εστίασης (μπαρ και σέρβις) περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μία «Αόρατη Διαδρομή» ώστε να γνωριστούν με τους ανθρώπους της «σχεδίας» και να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα, το κοινωνικό πρωτίστως, αυτό πρότζεκτ, αλλά ακόμη και μαθήματα υποδοχής και καθοδήγησης συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Info: Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα Τηλ: 213 0231220

Ώρες λειτουργίας 08:00-03:00 καθημερινά.