ΓΕΥΣΗ

Συνταγές για το σπίτι: Χταπόδι γιουβέτσι από τον Κωνσταντίνο Κωβαίο

Ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος μας δίνει τη συνταγή του για ένα γιουβέτσι διαφορετικό αλλά πεντανόστιμο: Χταπόδι γιουβέτσι «σαν στιφάδο».

Υλικά:

Για το χταπόδι

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλού (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 100 ml κρασί μαυροδάφνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγους κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • λίγο ξύδι κόκκινο

Για το γιουβέτσι

  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 10 κρεμμυδάκια στιφάδου ή 2 λευκά κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
  • 5 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες ή 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1/2 κ.γ μπαχάρι κόκκους
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξύδι κόκκινο
  • 30 ml κόκκινο κρασί ξηρό (πχ Αγιωργίτικο)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το χταπόδι

Σε μια ανοικτή κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι (αν είναι φρέσκο, το καθαρίζουμε και το πλένουμε.Σε περίπτωση που έχουμε κατεψυγμένο το ξεπαγώνουμε) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.Το βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.Γυρνάμε 3-4 φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τσεκάροντας να έχει πάντα υγρά.

Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.

Αν έχουν μείνει υγρά στην κατσαρόλα θα τα προσθέσουμε στο γιουβέτσι.

Για το γιουβέτσι

Παίρνουμε μια ανοικτή κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.

Ξεκινάμε με τα κρεμμυδάκια.Τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο για περίπου 7’ σε δυνατή φωτιά, ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3’ ακόμα.Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για περίπου 30’ σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε και το χταπόδι καθώς και τα υγρά από το μαγείρεμα του.

Φροντίζουμε να έχει υγρά η κατσαρόλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζωμό λαχανικών ή νερό.

Ρίχνουμε και το κριθαράκι και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Συμβουλή

Μπορούμε να μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, στο σημείο που προσθέτουμε το κριθαράκι και να το τελειώσουμε στο φούρνο (180 βαθμούς) σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκο θυμάρι και ξύσμα πορτοκάλι για έξτρα άρωμα.