ΓΕΥΣΗ

Συνταγές για το σπίτι: Κερκυραϊκή Παστιτσάδα από τον Χριστόφορο Πέσκια

Ένα παραδοσιακό, “κυριακάτικο” φαγητό είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κατήφεια της καραντίνας – ακόμα κι αν δεν είναι καν Κυριακή: Ο Χριστόφορος Πέσκιας μας δίνει τη συνταγή του για την πιο νόστιμη κερκυραϊκή παστιτσάδα.

ΥΛΙΚΑ:

  • 6 μπούτια κοτόπουλο
  • ½ κιλό μακαρόνια χοντρά Νο. 5
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κουταλιά του τσαγιού πάπρικα
  • 1 κουταλιά του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 600 γρ ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και τριμμένη στον τρίφτη
  • 500 ml λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • Μείγμα μπαχαρικών: κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι, κύμινο* (1/4 κουταλιά του τσαγιού από το καθένα)
  • ½ ματσάκι σχίνοπρασο ψιλοκομμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 200 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μία πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, για να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο μεριές. Το απομακρύνουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μία πιατέλα.
  • Πετάμε το ½ ελαιόλαδο που είναι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και την πάπρικα και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
  • Σβήνουμε το φαγητό με το ξύδι και μόλις αυτό σχεδόν εξατμισθεί, προσθέτουμε το κρασί, τη ζάχαρη, τον πελτέ, τη ντομάτα και το ξύσμα πορτοκάλι.
  • Μόλις αυτό ξεκινήσει να βράζει, ξαφρίζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
  • Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, η σάλτσα πρέπει να είναι σχεδόν πηχτή.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που χοχλάζει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Μεταφέρουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το κοτόπουλο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σχινοπράσο. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε σε πιάτα. Πασπαλίζουμε από πάνω με το τυρί.