ΓΕΥΣΗ

Συνταγή: Σαλάτα με φιλέτο τόνου, λαχανικά ατμού και πουρέ αρακά

Ο chef Χρήστος Λαλαούνης μας προτείνει μια σαλάτα η οποία μπορεί να σταθεί και ως κυρίως γεύμα, καθώς είναι υγιεινή, νόστιμη και ισορροπημένη. Σερβίρεται κατά προτίμηση χλιαρή καθώς έτσι έχουμε το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα.

 

Ο chef Χρήστος Λαλαούνης* μας παρουσιάζει τη συνταγή του για σαλάτα με φιλέτο τόνου, λαχανικά ατμού και πουρέ αρακά. 

Υλικά για 4 μερίδες 

500 γρ φρέσκο φιλέτο από τόνο, ντάσκα ή παλαμίδα

100 γρ ρέβα

4 ραπανάκια

100 γρ μπρόκολο χωρίς κοτσάνι

50 γρ φασολάκια φρέσκα

160 γρ πατάτα κομμένη σε κύβους

100 γρ φινόκιο

100 γρ καροτάκια

80 γρ ελαιόλαδο

20 γρ χυμό λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

2 γρ φύλλα από φρέσκια ρίγανη ή ξερή ρίγανη

αλάτι

πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Για τον πουρέ αρακά 

200 γρ αρακά

50 γρ πατάτα

1 σκελίδα σκόρδο

50 γρ ελαιόλαδο

10 γρ χυμό λεμόνι

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα λαχανικά ξεχωριστά.Φροντίζουμε να μαλακώσουν,αλλά να μην λιώσουν.
  • Κρυώνουμε σε νερό με πάγο τα λαχανικά ,όταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο μαγειρέματος.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, την ρίγανη,την μουστάρδα, το λεμόνι και αλάτι πιπέρι και κάνουμε μια μαρινάδα για τα λαχανικά

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα φρέσκα μυρωδικά καθώς και φρέσκο κρεμμύδι .

  • Κόβουμε τον τόνο σε μερίδες των 120 γρ περίπου και τον μαρινάρουμε με αλάτι πιπέρι και ελαιόλαδο.
  • Σε ένα αντικολλητικό καυτό τηγάνι , βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον τόνο γρήγορα από κάθε πλευρά. Θέλουμε εξωτερικά μια ωραία,τραγανή κρούστα και εσωτερικά να είναι μέτρια ψημένος.
  • Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε την μαρινάδα με την μουστάρδα και προσθέτουμε τα λαχανικά. Δεν μαγειρεύουμε , απλά να ανακατευτούν με την μαρινάδα και να είναι χλιαρά
  • Για την “αλιάδα”, Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τον αρακά, την πατάτα και το σκόρδο. Τα κάνουμε όλα μαζί πουρέ σε δυνατό μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο τον χυμό λεμόνι και αλάτι πιπέρι . Δεν θέλουμε να χωρίσει το ελαιόλαδο από την υπόλοιπη παρασκευή μας.
  • Σερβίρουμε και προσθέτουμε τον πουρέ αρακά
  • Γαρνίρουμε με λεπτές φέτες από ραπανάκι και ρέβα

*Ο Χρήστος Λαλαούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δάσος Χαϊδαρίου, από μικρός είχε πάθος με την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Σπούδασε στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αναβύσσου. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική για αυτόν είναι αγάπη και δημιουργία, σίγουρα δεν ξεχωρίζει το ένα από το άλλο περισσότερο, ούτε τις κατηγοριοποιεί. Έχει εργαστεί σε όλα τα επισιτιστικά τμήματα ενός ξενοδοχείου, από Commie chef de partie έως Executive Chef.  Επίσης σε εστιατόρια και catering.

Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση νέων μαγείρων και ζαχαροπλαστών σε ιδιωτικά ΙΕΚ καθώς και στα ΙΕΚ του υπουργείου τουρισμού, πρώην ΟΤΕΚ

Είναι λάτρης της “δημιουργικής” κουζίνας και του a la cart. Έχει εργαστεί σε εστιατόρια ξενοδοχείων πέντε αστέρων της Αθήνας , όπως το  “Βυζαντινό” του Athens Hilton , στο “Plazza” του  Holiday Inn ,στο “La Teracce”του Pentelikon . Εκτός Αθηνών, έχει εργαστεί  στην Κρήτη στο Elounda Bay Palace και στο Αquila Elounda Village, στην Μύκονο, σαν Chef de partie στο Matsuhissa και ως Executive Chef στο  Arte & Mare Luxury Suites. Tα τελευταία χρόνια θα τον βρούμε στην Ελούντα στο Aquila Elounda Village Chef στο εστιατόριο Culinarioum.

Περισσότερες συνταγές στο Hospitality Ambassadeurs