ΓΕΥΣΗ

Συνταγή: Σαλάτα με παντζάρι, φινόκιο, φέτα και παστέλι από τον σεφ Σταύρο Ζεάκη

Plus: Πώς θα φτιάξεις το πιο ωραίο dressing εσπεριδοειδών για τις σαλάτες σου.

O chef Σταύρος Ζεάκης* μας προτείνει μια ιδιαίτερη, δροσερή και απολαυστική σαλάτα με παντζάρι και dressing εσπεριδοειδών, που μπορεί να λειτουργήσει και ως κυρίως πιάτο.

Υλικά:
200γρ παντζάρι προβρασμένο
100 γρ φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
80γρ φέτα τριμμένη
50γρ παστέλι αμυγδάλου
10 φιλέτα από πορτοκάλι
dressing εσπεριδοείδων
Αλάτι
Φρέσκο πιπέρι

Για το παστέλι
100 γρ ζάχαρη
100γρ νερό
10γρ μαγειρική σόδα
200γρ αμυγδαλο φιλέ

Για το dressing εσπεριδοείδων
100 γρ ελαιόλαδο
40 γρ μέλι
40 γρ ξύδι βαλσάμικο
40 γρ χυμό λάιμ
40 γρ χυμό πορτοκάλι
30 γρ μουστάρδα
Ξύσμα απο 1 λάιμ
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με προσοχή καθώς το μείγμα θα φουσκώσει.
Ρίχνουμε τη καραμέλα στα αμύγδαλα και ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σπάμε το παστέλι σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του dressing εκτός από το λάδι. Μόλις το μίγμα γίνει ομοιογενές προσθέτουμε το λάδι αργά σαν κορδόνι ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μαζί.

*O chef Σταύρος Ζεάκης είναι απόφοιτος του Ι.Ε.Κ. Le Monde, του τμήματος Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης. Έχει βραβευτεί ως σεφ της χρονιάς 2019-2020 και ως golden member του Greek Taste Βeyond Βorders. Έχει εργαστεί ως consultant chef στο Μοοnspinners στην Ελούντα της Κρήτης ενώ από το 2018 ήταν ο Head Chef στο Eν Πλώ Βουλιαγμένης. Αυτή την περίοδο τον βρίσκουμε στο εστιατόριο Θέσπις στην Πλάκα.

Δες περισσότερα στο hospitalityambassadeurs.com