ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Ο Κυρ Αρίστος μας μαθαίνει εδώ και χρόνια τι θα πει σωστό κεμπάπ

Εδώ και 4 χρόνια στο Φάληρο υπάρχει ένα μαγαζί που έχει συνδυάσει τις παραδοσιακές γεύσεις με τα αγνά υλικά και την άψογη εξυπηρέτηση. Και όλα αυτά με μπόλικο μεράκι.

Φορούσε πάντα το κουστούμι του και τα πάντα πάνω του ήταν στην εντέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το στυλ του αλλά πάνω από όλα για τον αέρα του. Είχε ταξιδέψει πολύ βλέπεις και αν καθόσουν μαζί του είχε να σου πει άπειρες ιστορίες. Λάτρευε το καλό φαγητό, αλλά όσα κι αν είχε δοκιμάσει πάντα είχε πόθο για αυτό που του θύμιζε την πατρίδα του. Το ζουμερό, πεντανόστμο και καθαρό σε γεύση κεμπάπ. Ο Κυρ Αρίστος είναι ένας μπον βιβέρ, ένας μποέμ τύπος που ξέρει να τρώει καλά τιμώντας την οικογένεια του και την καταγωγή του.

Ο Κυρ Αρίστος στο Φάληρο τα τελευταία πέντε χρόνια πρεσβεύει ακριβώς το ίδιο σκεπτικό. Και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που θα μπεις μέσα. Βασικά πριν μπεις, όταν θα δεις την ουρά όσων περιμένουν ευλαβικά να μπουν. Μόλις μπαίνεις καταλαβαίνεις ότι εδώ μέσα υπάρχει μπόλικο μεράκι και έχουν γίνει τα πάντα με αγάπη και πάθος. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ευλαβικά τιμάται παντού με φωτογραφίες αλλά και αποφθέγματα του σε εμφανή σημεία. Είναι βλέπεις η έμπνευση αυτού του μαγαζιού. Η προσωπικότητα του, η αγάπη του για την πατρίδα, η συνεχής αναζήτηση του καλού φαγητού και της ποιότητας είναι κοινά χαρακτηριστικά και του Έλληνα μεγιστάνα αλλά και τούτου του μαγαζιού.

Όλα αυτά δεν βγαίνουν μόνο στην διακόσμηση που είναι σαν να βγήκε από την δεκαετία του πενήντα και να φτιάχτηκε για γύρισμα ταινίας εποχής. Βγαίνουν σε κάθε πιάτο, σε κάθε χαμόγελο από τον σερβιτόρο που σου παίρνει παραγγελία, σε κάθε γύρισμα στα κεμπάπ που ψήνονται στην σχάρα πίσω από τον πάγκο. Μόλις πιάνεις τον κατάλογο δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Είναι τόσα τα καλούδια και τόσες οι επιλογές που θα πρέπει να παλέψεις σκληρά με τον εαυτό σου για να βγάλεις ετυμηγορία. Κασερλί Κεμπάπ με λιωμένο τυρί παντού, Σουτζούκι-Παστουρμά ή Σούβλα Κεμπάπ. Πρώτο μεγάλο ερώτημα. Για ξεκίνημα θα πάρεις παστουρμαδόπιτα με δικό τους παστουρμά ή φρεσκοκομμένες πατάτες με αυγά. Άλλο ένα τεράστιο δίλλημα. Ότι κι αν πάρεις πάντως μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του που πραγματικά μου έχει στοιχειώσει τον ουρανίσκο.

Στον “Κυρ Αρίστο” όλα είναι φρέσκα. Λιώνουν στο στόμα σου. Και για αυτό φταίει ότι τα πάντα φτιάχνονται στο μαγαζί. Οι ιδιοκτήτες του συνεργάζονται μόνο με μικρούς, τοπικούς παραγωγούς ενώ λατρεύουν τα ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης  -βιολογικό κρασί, φέτα και γραβιέρα από την Επίδαυρο, αυγά φρέσκα από την Ελευσίνα. Στο είπα και πριν στον Κυρ Αρίστο τα πάντα έχουν γίνει με περίσσιο μεράκι και πάθος και αυτό βγαίνει παντού. Θα το καταλάβεις ακόμα και αν παραγγείλεις ένα από τα τυλιχτά του. Μοιάζουν σα να βγήκαν από κάποιο βιβλίο ελληνικής παράδοσης. Δεν έχει πατάτες και από σως δεν έχει τίποτα νέας κοπής παρα μόνο κόκκινη σάλτσα, γιαούρτι και τζατζίκι. Αυτό θα πει αυθεντικό, γνήσιο, μοναδικό τυλιχτό σουβλάκι.

Σε τούτο το μαγαζί στο Παλαιό Φάληρο το φαγητό δεν αντιμετωπίζεται σαν μια απλή υπόθεση. Κάθε πιάτο, θέλει εκτός από μέγιστη ποιότητα να έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό Θέλει να δημιουργήσει αναμνήσεις. Σε πάει σε στιγμές που έχεις ζήσει μικρός, σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο σε εποχές που δεν έχεις ζήσει και σου μαθαίνει τις ρίζες και την οικογένειά σου.

Αυτή είναι και η αιτία που ο Κυρ Αρίστος έχει γίνει στέκι σχεδόν όλων των φαληριωτών, ενώ έρχονται φανατικά μερακλήδες του φαγητού από όλη την Αθήνα. Ακόμα κι αν έχει όμως τόσο κόσμο, η εξυπηρέτηση του είναι σε φουλ μηχανές και δεν θα καταλάβεις πόσο γρήγορα θα σου έρθει η παραγγελία.

Στον Κυρ Αρίστο το στοίχημα που μπήκε τον Μάιο του 2013 έχει κερδηθεί και το σίγουρο είναι πως τελικά βαθιά μέσα μας υπάρχει περίσσια αγάπη για γεύσεις αγνές, μερακλίδικες και παραδοσιακές. Ακριβώς δηλαδή σαν αυτές του Κυρ Αρίστου.

Κεμπαμπτζίδικο Κυρ-Αρίστος, Συναγματάρχου Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο

τηλ: 210 98 22 320  facebook: facebook.com/kiraristos/ sitewww.kir-aristos.gr/