ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Τα τυλιχτά του Σπύρου στο Ελληνικό είναι η γευστική μας κληρονομιά

Αν υπάρχει σοβαρός λόγος που μέχρι σήμερα αγαπάμε το σουβλάκι, είναι επειδή υπάρχουν μαγαζιά σαν και αυτό του Σπύρου.

Στην Ελλάδα έχουμε την λογική να αντιλαμβανόμαστε το πιτόγυρο ως «φρούτο». Κάτι που δεν το λες απαραίτητα κακό. Γιατί μάθαμε πως το σουβλάκι μπορεί να θεωρηθεί βασικό γεύμα, αλλά και κάτι ενδιάμεσο. Και παρότι σήμερα έχουμε στα Νότια Προάστια τόσα ψητοπωλεία όσα ποτέ άλλοτε, η αναζήτηση για καλό σουβλάκι είναι δύσκολη και επίπονη για το στομάχι.

Δεν είναι μόνο το κρέας αυτό καθαυτό που περιμένεις να σε γεμίσει με ευδαιμονία. Είναι το πόσο λάδι έχει η πίτα, αν αυτή είναι καλή και όχι «πανιαρισμένη», αν υπάρχουν μέσα σε αυτό πατάτες, αν το τζατζίκι είναι αρκετά καυτερό και πολλά άλλα που ανεβάζουν τον πήχη συνεχώς. Τα καλά νέα, είναι πως του σουβλατζίδικο Σπύρος στο Ελληνικό, είναι από αυτά τα λίγα -αν όχι από τα πολύ ελάχιστα- που βρίσκονται ένα βήμα από την τελειότητα. Από το 1982, η οικογένεια του κ. Σπύρου φροντίζει και δίνει μαθήματα ψησίματος, γεύσης αλλά και τυλίγματος. Ένα τελικό προϊόν που κάνει τον μέσο Έλληνα να αισθάνεται περήφανος για το σουβλάκι και τον μέσο νότιο να έχει ανακαλύψει το δικό του «στανταράκι» ώστε να ξέρει ότι θα φάει καλά και χορταστικά.

Ό,τι βρεις μέσα σε αυτό είναι 100% σπιτικό. Η γεύση. Τα κρέατα. Τα υπόλοιπα υλικά. Η ευγένεια. Το χαμόγελο. Αυτό το μικρό μαγαζάκι των 25 τ.μ. πάνω στην Ιασωνίδου, έχει μία μεγάλη σχάρα για όλους τους πελάτες που δεν βλέπουν το σουβλάκι ως fast food, αλλά ως ένα γευστικό κειμήλιο του τόπου μας που απαιτείται να είναι καλό. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε αυτά τα 35 περίπου χρόνια ζωής, υπάρχει η ίδια ακριβώς ποιότητα και γεύση. Γιατί πρώτος απ’ όλους εμάς, είναι ο κ. Σπύρος και η οικογένεια του που ενδιαφέρονται να παραδίδουν το σουβλάκι στο απόλυτο μεγαλείο του. Από τον γύρο και το μπιφτέκι μέχρι το θρυλικό καλαμάκι, όλα μπορούν να δώσουν στην πίτα σου το κάτι παραπάνω που της αξίζει. Ακόμη και το τυλιχτο με λουκάνικο, είναι «μια ομάδα μόνο του». Παρότι υπάρχει delivery για να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον κόσμο να στέκεται σε μία ουρά που θα ζήλευαν μέχρι και οι ΔΟΥ της χώρας. Σε μία ουρά όπου ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως η αναμονή αξίζει και με το παραπάνω για ένα προϊόν σαν αυτο.

Εν κατακλείδι, το σουβλατζίδικο Σπύρος είναι μία μικρή απόδειξη ότι η παράδοση και η διαχρονική ποιότητα θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστα από όλους τους άλλους στη γεύση. Μία απόδειξη που λέει ότι δεν χρειάζεται να βολευτείς με κάτι κατώτερο και ανάξιο σου, όταν υπάρχουν μαγαζάκια σαν και αυτό που σε κάνει να χαίρεσαι για τα λεφτά που έδωσες. Να μην τα κλαις και ειδικά εν καιρώ κρίσης.

Υπάρχει ένα τυλιχτό για όλους μας εκεί έξω. Εμείς βρήκαμε το δικό μας στον Σπύρο.

Ιασωνίδου 50, Ελληνικό, τηλ.: 210 9625173