ΓΕΥΣΗ

Το σουβλατζίδικο ‘‘Ο Σπύρος’’ δίδαξε στον κόσμο το σπιτικό σουβλάκι

Ποιος είπε ότι μια σχάρα με κάρβουνα δεν μπορεί να γίνει γοητευτική; Αρκεί να έχει κρέας φτιαγμένο από τον Σπύρο, τον Θρύλο του Ελληνικού.

Δεσπόζει από το 1982 στο ίδιο σημείο. Απέναντι από την εκκλησία του Άγιου Θωμά, υπάρχει ένα θρυλικό εργαστήρι παραγωγής, που έχει κάνει το σουβλάκι επιστήμη. Κλασσικός, μοναδικός, γευστικότατος μέσα στα χρόνια, ο Σπύρος έχει για πολλούς το καλύτερο σουβλάκι που θα φας στα Νότια Προάστια.

Η πρώτη μου επαφή με το σουβλατζίδικο έγινε στη τρυφερή ηλικία των 10 χρονών. Οι μνήμες μου από το μαγαζί την δεκαετία του 90, είναι μια τεράστια ουρά που προσπαθεί η οποία περιμένει τα μοναδικά ψητά του κυρ Σπύρου. Το μαγαζί είναι μόλις 25 τετραγωνικά μέτρα, αλλά αυτή η μαεστρία δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία μονάδα μέτρησης. Από το 1980 ότι φτιάχνει το μαγαζί είναι 100% σπιτικά. Άλλωστε το Σπιτικό και ο θρυλικός ιδιοκτήτης του, δεν έχει από πίσω τυχαίους υπαλλήλους αλλά τον γιο του Αντώνη και την γυναίκα του, κυρία Βάγια. «Ό,τι θα φας εδώ είναι σπιτικό. Όπως θα τα έτρωγες και στο σπίτι σου» , λέει η οικοδέσποινα του ψητοπωλείου, που ταΐζει μεγαλοπρεπέστατα την περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Ο Σπύρος δεν έχει μόνο μια σπεσιαλιτέ. Έχει πολλές. Είναι ο άνθρωπος σου αν θελήσεις καλαμάκι, αλλά αποτελεί μέγιστο φάουλ να μην δοκιμάσεις τον γύρο. Μεγάλοι πρωταγωνιστές της γεύσης, το σουβλάκι με το μπιφτέκι αλλά και με το θρυλικό του λουκάνικο. Όλα μπροστά στα μάτια σου, με τα καλύτερα σπιτικά υλικά και τον κυρ Σπύρο να χειρίζεται την ψησταριά όπως ο σολίστ το πιάνο. Μια ανώτατη ωδή πρέπει να δοθεί και στις πίτες που έχει επιλέξει το μαγαζί για τα τυλιχτά του, το συστατικό που κάποιοι δείχνουν να αγνοούν και να μην δίνουν σημασία. Ο Σπύρος έχει μέχρι και σήμερα την καλύτερη πίτα που έχω φάει σε σουβλάκι.

Αξίζει να αναφερθεί πως το μαγαζί εξυπηρετεί πελάτες όλων των ηλικιών, μικρούς και μεγάλους, έχοντας κρατήσει αυτό που ονομάζουμε ‘‘το σουβλατζίδικο της γειτονιάς’’. Όμως με τα χρόνια, δεν έχει κερδίσει μόνο την αγάπη του κόσμου του Ελληνικού, αλλά και της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας , που προθυμοποιούνται να οδηγήσουν μερικά χιλιόμετρα παραπάνω για να γνωρίσουν την απόλυτη γεύση.

Σε περιμένει για να σε ‘‘τυλίξει’’ όπως ακριβώς σου αρμόζει. Σπιτικό του Σπύρου και τα μυαλά…στα κάρβουνα!

Διεύθυνση: Ιασωνίδου 50, Ελληνικό, τηλ.: 210 9625173