ΓΕΥΣΗ

Ο Γιώργος: Το σουβλατζίδικο της Ηλιούπολης που μεγάλωσε (κυριολεκτικά) σε μια πλατεία

Ο Γιώργος, το ιστορικό σουβλατζίδικο της πλατείας της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, ξεκίνησε από ένα μαγαζί 35τ.μ., πίσω το 1984, και πλέον έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν ‘landmark’ της περιοχής. Αυτή είναι η ιστορία του. 
 

Μπορεί το σουβλατζίδικο να άνοιξε το 1984, όμως το 1989 ήταν η χρονιά που πέρασε στα χέρια του Γιώργου Παναγόπουλου και της γυναίκας του, Βάσως. Και  έμελλε να μείνει σε αυτά μέχρι σήμερα…

Πριν παραγγείλω χαζεύω τον χώρο. Ένα κορνιζαρισμένο άρθρο από «Τα Νέα»,  γραμμένο τον Απρίλιο του 1999, μιλά για «σουβλάκια που ξεχωρίζουν». Σουβλάκια χωρίς πολλά λάδια, με αγνά υλικά και (ήδη από τότε) πολύχρονη παράδοση, που  κάνουν τους κατοίκους της Ηλιούπολης να το τιμούν συστηματικά. Συνειδητοποιώ ότι το μόνο που έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια είναι ο χώρος, ο οποίος ανά μερικά έτη μεγαλώνει κι από οld school έχει γίνει μοντέρνος και ιδιαίτερα ευρύχωρος. 

Φωτό: Δημήτρης Βέργης

«Είχαμε την τύχη να φτιάξουμε κάτι εδώ στην Ηλιούπολη και να το βλέπουμε να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο», παραδέχεται ο γιος του κύριου Γιώργου, Φώτης, ο οποίος μαζί με τα αδέρφια του Γιώτα και Νίκο κρατούν τα ηνία του καταστήματος. «Ξεκινήσαμε από έναν χώρο 35 τετραγωνικών και ανά μερικά χρόνια το μεγαλώναμε, έχοντας πάντα στο μυαλό μας να νιώθει άνετα ο κάθε πελάτης».

 «Μεγαλώσαμε μέσα στο πρώτο εστιατόριο που είχε ανοίξει ο πατέρας μας, στην Καλλιθέα το 1970. Οι περισσότερές μου αναμνήσεις έχουν μυρωδιά σπιτικού φαγητού»

Ο χοιρινός γύρος είναι ίσως το best seller του καταστήματος, μιας και έρχεται φρέσκος κάθε πρωί, χειροποίητος και χωρίς ξύγκια και περιττά λίπη. Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά είναι εξίσου αγαπημένο, το οποίο μάλιστα, όπως μαθαίνω, προμηθεύονται από το ένα γειτονικό συνοικιακό κρεοπωλείο εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Με καταγωγή από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, ο κύριος Γιώργος, μεγάλωσε με  μεγάλη αγάπη για το φαγητό. «Από τα 13 του χρόνια που ήρθε στην Αθήνα άρχισε να δουλεύει στον χώρο της εστίασης: Από σερβιτόρος σε μικρά και μεγάλα μαγαζιά  και ξενοδοχεία, μέχρι βοηθός μάγειρα, όλα αυτά μέχρι να ανοίξει το δικό του μαγαζί.» 

Ποτέ δεν πίεσε τα παιδιά του να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με εκείνον. «Την βοήθειά μας χρειαζόταν. Όμως με το να του δίνουμε αυτήν την βοήθεια, αγαπήσαμε κι εμείς τη δουλειά. Αυτό που μας έμαθε ήταν να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο και να είμαστε τίμιοι  σε αυτό που προσφέρουμε.»

Ιnfo: Γιώργος. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης 8, Ηλιούπολη, τηλ: 2109938672